Type and press Enter.

Rörstrandsgatan 38

SEKELSKIFTESTVÅA MED LÅG AVGIFT, BALKONG, BRASKAMIN OCH GARAGE

TEXT: PETTERSSON FOTO: SPINELL STYLING: AHLQVIST

Denna bostad är såld

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Rörstrandsgatan 38, 3 tr ö.g.
Område
Vasastan - Birkastan
Våning
3 av 4, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
43 m²
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
1 333 kr/mån inkl. värme och vatten

Allmänt om fastigheten

El
2 400 kr/år
Försäkring
1 300 kr/år
Total driftskostnad
3 700 kr/år
Beräknat antal pers
1

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Mellqvist café
Matbaren
Bada och sola vid Karlberg

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: DORPH & HÖÖG 1906

Fastigheten Volontären 19 uppfördes 1906-1907 efter ritningar av den produktiva arkitektduon Dorph & Höög. De ritade en ansenlig mängd av Stockholms nyproduktion i början av 1900-talet, och särskilt mycket i Vasastan där byggnadsverksamheten var omfattande vid denna tid. Volontären 19 är ett bostadshus i sex våningar med ett tillhörande gårdhus i fem våningar. Fasaden är tidstypisk jugend med en sockel av släthuggen natursten och därovan pryds delar av bottenvåningen av sandstensrustik. Fastigheten drabbades 1914 också av en brand vilket också kan ha att göra med hur exteriören kom att se ut. Fasaden är idag putsad i en beige nyans och har vackra breda och höga fönster målade i gulgrönt. Föreningen Bf Volontären upa bildades redan 1924 och består av 29 bostadsrätter, 1 hyresrätt (dold tillgång), 2 lokaler och 11 garageplatser.

FÖRENINGEN

Bf Volontären 19 u.p.a.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Volontären 19. Fastigheten ligger belägen på Rörstrandsgatan 38. Föreningen består av 28 medlemslägenheter samt 1 lägenhet (32 kvm) och 2 lokaler med hyresrätt. Föreningen har även ett garage i fastigheten med 11 platser. Volontären 19 uppfördes under åren 1906-1907 efter ritningar av Dorph & Höög. Byggmästare var H Andersson och Carl Zetterberg.

Föreningen bildades

Bostadsföreningen registrerades redan 1922 och förvärvade samma år fastigheten. Föreningen är en s.k. bostadsförening och lyder under lagen om ekonomiska föreningar. Den förvaltas dock i all väsentlighet som en s.k. bostadsrättsförening.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Renoveringar

2018 fönsterrenovering. 2015 modernisering av hiss. 2013 modernisering av maskinpark i tvättstugan. 2012 balkongbygge. 2010-2011 reparation av gårdsbjälklag samt tätning av gårdens ytskikt. 2008 målning yttertak. 2006 målning trapphus. 2005 installation bredband fiber. 2002 rörstambyte samt ny tvättstuga. För mer information se årsredovisningen sid 3.

Kommande renoveringar

Föreningen gör en undersökning av gårdsbjälklaget på innergården. Efter den analysen är färdig kan man eventuella behöva stärka bjälklaget.

Ekonomi

En gammal förening med låg belåning (endast 2,6 mkr i långfristiga skulder) och låga månadsavgifter. Belåningsgraden är 1 620 kr/kvm bostadsyta och årsavgifterna är på 376 kr/kvm. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar. Intäkterna från lokaler och garage uppgick 2018 till ca 443 tkr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fullvärdesförsäkring finns via Brandkontoret. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam tvättstuga i källaren med torkrum, tvättmaskin, torktumlare och mangel. På innergården finns även cykelparkering under tak.

Förråd

Till lägenheten hör såväl ett källarförråd på ca 5 kvm som ett vindsförråd på ca 5,3 kvm golvyta (snedtak).

Bredband och kabel-tv

Fastigheten är ansluten med fiber till Ownit,1 gbit/s. Obligatorisk avgift om 110 kr/mån. Basutbud kabel-tv via Comhem, obligatorisk avgift om 22 kr/mån.

Garage

Garage finns i fastigheten med 11 platser. För tillfället står ingen i kö för plats vilket torde innebära att en plats kan ordnas relativt snabbt. Kostnaden för en plats är ca 1 900 - 2 000 kr/mån (båda uppgifterna förekommer).

Juridisk person

Juridisk person godkänns inte i föreningen.

OMRÅDET

Birkastan växte fram i sin nuvarande form efter sekelskiftet 1900 och är en av stilig stadsdel med många fina fastigheter. Här är det liv och rörelse, men på ett väldigt lugnt och trivsamt sätt. På Rörstrandsgatan finns många trevliga småbutiker, restauranger och caféer, och under sommarhalvåret stängs stora delar av gatan helt för biltrafik och blir en härlig gågata kantad av uteserveringar och blomsteruppsättningar. Kommunikationerna är också de allra bästa med tunnelbana och många bussar inom ett par minuter. Dessutom är det enkelt att ta sig till Arlanda med flygbussarna från Sankt Eriksplan.