Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Ågesta Broväg 57
  [Område] => Larsboda
  [Våning] => 2 av 2, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 63 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 103 kr/mån inkl. värme & vatten (+ 250 kr/mån för fiber/tv) )

Ågesta Broväg 57

LJUS & LUFTIG TREA MED STOR BALKONG I GAMMAL 1950-TALSSKOLA

TEXT: HENRIK STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Ågesta Broväg 57
Område
Larsboda
Våning
2 av 2, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
63 kvm
föreningens information
Avgift
3 103 kr/mån inkl. värme & vatten (+ 250 kr/mån för fiber/tv)

Allmänt om fastigheten

El
3 000 kr/år
Försäkring
2 800 kr/år
Total driftskostnad
5 800 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Strandpromenaden
5 kilometer strandpromenad längs Magelungen.
Badbryggan
Badbrygga med strålande kvällssol nedanför Ekshäradsgatan.
BunMeatBun
Sveriges bästa hamburgare!
Farsta gård
Med Farsta strandbad.
Ågesta
Ågesta friluftsområde med motionsspår, skidspår, golfbana, ridning och mycket mer.

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Paul Hedqvist 1958

Larsbodaskolan uppfördes 1958 efter ritningar av den välrenommerade funkisarkitekten Paul Hedqvist, som har satt en stor prägel på Stockholms stadsbild. Han står bakom stora byggprojekt såsom Västerbron, Bromma flygplats och DN-huset, samt förstås ett 60-tal olika skolbyggnader i Sverige varav denna skola i Larsboda. Skolan har flertalet bevarade detaljer från tiden, däribland de rymliga trapphusen med originalsmidesräcke och terrazzogolv, samt den skolgård som gjorts om till innergård när skolan konverterades till bostäder år 1997. I anslutning till föreningens gemensamhetslokal finns även bevarade muralmålningar. Invändigt finns bevarade fönsterbänkar i terrazzo, vissa bevarade sektionselement och gjutformsstruktur i taket. Fastigheten är en stilren anläggning med tydliga och enkla femtiotalsdrag som präglade dåtidens skolarkitektur.

FÖRENINGEN

BRF Larsbodaskolan 1

Antal lägenheter och lokaler

Brf Larsbodaskolan 1 (org. nr 769607-9701) innehar fastigheten Ekerö 2 i Larsboda, Stockholms kommun. Föreningens byggnad är ursprungligen en skola från 1958 men är sedan 1997 totalombyggt till bostäder. Idag finns 69 st lägenheter upplåtna med bostadsrätt, med 1 st hyresrätt samt 1 st hyresrättslokal. Uppvärmning via fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1996. Året efter byggdes halva fastigheten om till lägenheter (Ågesta Broväg) och resterande halva var kontor fram till 2009-2011 då även detta hus byggdes om till bostadslägenheter. Föreningen köpte den kvarvarande fastigheten av Sisab 2007 och gjorde sedan en omfattande renovering. Den nuvarande ekonomiska planen är från 2007.

Mark

Föreningen äger ej marken, man har ett tomträttsavtal med kommunen.

Förvaltare

Ekonomisk och administrativ förvaltning via SBC. Teknisk förvaltning via Aphos Förvaltnings AB.

Renoveringar

De stora arbetena med huset på just Ågesta Broväg utfördes 1997 när hela fastigheten blev totalombyggd till bostadshus, detta inkluderar även stambyte. På senare år har olika underhåll gjorts. 2017, byte av entréparti på Arvikagatan 31. Fönstermålning Ågesta Broväg 51-59. 2016, värmeinjustering. 2011, byte av fjärrvärmeväxlare. 2009 gjordes stambyte i huset på Arvikagatan.

Kommande renoveringar

Inget stort, men det anges fönsterunderhåll för huset på Arvikagatan 31 under 2020.

Ekonomi

Föreningens lån uppgår till cirka 15,5 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 3,600 kr/kvm boyta. Detta är nästan hälften av den genomsnittliga belåningsgraden för Farsta. Årliga intäkter uppgår till nästan 3 mkr. I kassan finns ca 500 tkr. Föreningen gör ett plusresultat likviditetsmässigt, även efter avskrivningar som egentligen inte påverkar betalningsförmågan.

Avgifter

Inga uppgifter om planer på avgiftsändringar. Man har haft oförändrade avgifter sedan föreningen bildades.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad via Gjensidige, där ingår kollektivt bostadsrättstillägg och styrelseansvarsförsäkring.

Tvättstuga

En tvättstuga finns i markplan på Ågesta Broväg 53 (rakt över gården). Utrustningen består av 2 st tvättmaskiner, 1 st torktumlare, 1 st torkskåp och 1 st mangel. Den är endast för boende på Ågesta Broväg.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör inte minst den trevliga innergården som är utrustad med utemöbler och även ett klassiskt vindskydd bevarat från skoltiden. Föreningens gemensamma odlingar pryder gården med rabarber och vinbär som medlemmarna gärna får plocka av under säsongen. Flera fina träd finns med stora ekar och björkar, där man kanske kan få skymta ett par ekorrar. Föreningen har två cykelförråd och en stor fräsch föreningslokal på uppåt 300 kvm. Det finns även soprum med källsortering. Barnvagnar ställs i cykelförråden.

Parkering

Föreningen har 55 st p-platser varav 12 st har uttag för motorvärmare, samt en mc-plats. Föreningen fördelar platser i enlighet med deras parkeringspolicy. P-plats utan motorvärmare kostar 300 kr/mån. Med motorvärmare från 600-700 kr/mån beroende på om man vill ha timer eller ej. Plats för motorcykel kostar 100 kr/mån.

Bredband och TV

Telia erbjuder ett 700/700 Mbit bredband via fiber. Även med IPTV med tv-paketet Telia Lagom. Detta fås med ett obligatoriskt tillägg på avgiften om 250 kr/mån.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningen i maj 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Larsboda är en stadsdel som angränsar till Farsta och Trångsund med sjöarna Magelungen i söder och Drevviken i norr. Stadsdelens moderna bebyggelse är starkt sammankopplad med planeringen av ABC-staden Farsta 1947, d.v.s. en stadsdel med arbete, bostad och centrum. På Ågesta Broväg bor man med närhet till natur och badplatser, samtidigt som det finns olika linjer till stan med pendel, buss och tunnelbanan i Farsta strand. Promenadavståndet till pendeln är cirka 5 minuter (7 minuter till t-banan) liksom avståndet till Farsta Centrum som har varit en del av Farstabornas vardag sedan 1960, idag med cirka 150 affärsrörelser i form av butiker och restauranger med mera. Naturupplevelserna finns runt hörnet med omkring 5 minuters cykeltur till två badplatser. Det finns även en kilometerlång strandpromenad med utegym. Ågesta friluftsområde har flera motionsspår med elljusspår samt konstsnöspår för skidåkning på vintern. Sjön Drevviken har under kalla vintrar en plogad skridskobana på två mil. Man kan beroende på intresse även sysselsätta sig hos Ågesta Golfklubb, Ågesta ridskola eller vackra Farsta gård med fin miljö, arkitektur och restaurang.