Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Gullmarsvägen 8, 6tr
  [Område] => Johanneshov / Gullmarsplan
  [Våning] => 6 av 7, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 50 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 2 540 kr/mån Värme & vatte, TV.
)

Gullmarsvägen 8

YTSMART 40-TALSTVÅA MED BALKONG OCH SLÅENDE STOCKHOLMSVY

TEXT: NYSTEDT FOTO:OZOLLAPA STYLING:RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Gullmarsvägen 8, 6tr
Område
Johanneshov / Gullmarsplan
Våning
6 av 7, hiss finns
Rum
2 rum
Area
50 kvm
Avgift
2 540 kr/mån Värme & vatte, TV.

Allmänt om fastigheten

El
2 160 kr/år
Försäkring
2 400 kr/år
Total driftskostnad
4 560 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrig kostnad avser Bredband som levereras via Comhem.

planskiss

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1945 Sture Frölén

Den tidiga efterkrigstiden präglades till stor del av fortsatta ransoneringar och låga inkomster. Den allenarådande funktionalismen gled då över i en mer folklig arkitektur med fokus på medborgaren, där bostaden skulle vara en social rättighet. Folkhemmet blev ett begrepp, vilket inte minst visade sig i stadsplaneringen. Med fortsatt få och små resurser dominerade yteffektiva tvårumslägenheter familjebostäderna. Något som definitivt återspeglas i Gullmarsvägen 8. Den slätputsade fasaden stod klar 1945 och ritades av ingen mindre än Sture Frölén, född 1907. En stilsäker arkitekt som efter avslutade studier vid Kungliga Tekniska högskolan och Kungliga Konsthögskolan framgångsrikt kom att rita ett stort antal bostadshus i Stockholm och närförort. Gemensamt för samtliga av hans verk är den höga kvalitén, genomtänkta planlösningar och ett stort mått elegans.

FÖRENINGEN

Pennteckningen 1

Antal lägenheter och lokaler

Pennteckningen 1 är en äkta förening som bildades 2001 och samma år köptes fastigheten av föreningen. Föreningen består av 59 lägenheter varav 58 är bostadsrätter och en är hyreslägenhet. Föreningen har även två hyreslokaler; tandläkarmottagningen Gullmarskliniken samt den tidigare tatuerings salongen Tumba Tattoo som ersätts av Krubb Burgers.

Marken

Föreningen äger tomten som fastigheten står på samt den närliggande marken till fastigheten. Tomten innefattar entrén fram till trottoaren samt kringliggande mark runt om hustets alla övriga sidor.

Förvaltare

Effektiv förvaltning har anlitats för ekonomisk förvaltning.

Cura Förvaltning AB har anlitats för teknisk förvaltning och för skötsel av utemiljö. Hisskötselfirma är Hissen AB. Trappstädning har skötts av Global fastighetsservice.

Garage och parkering

Föreningen har 14 parkeringsplatser som hyrs ut för 500 kr/mån. Det är för närvarande kö, säljaren uppger att de är ca 4 personer i kö.

Fastigheten

Fastigheten är ansluten till fjärrvärme, Ventilationen sköts med självdrag och mekanisk frånluft där fläkten styrs från taket, VA-stammarna i badrum byttes mellan 2004-2007, Fasadens norra, södra och östra sida renoverades 2005-2006. Bedömningen var då att den västra fasadsidan var i så pass bra skick att den inte behövde renoveras, Relining av avloppstråk i källargolv 2008, En omfattande hissrenovering gjordes 2009, Den från början enda gemensamma tvättstugan byggdes om till två stycken mindre tvättstugor där alla maskiner också byttes ut 201, Ventilationssystemet rengjordes 2011, Expansionskärlet till värmesystemet byttes ut 2012, Fastighetens avloppstammar samt stickningar spolades 2013, Under våren 2014 utfördes ett fönsterbyte i hela huset samt renovering av takterrassen, Våren 2017 utfördes stambyte av köksstammar, Hösten 2019 anlades 13 st parkeringsplatser, Våren 2020 renoveras den västra fasaden, 2020 stammspolning av kök och badrumstammar.

Kommande renoveringar

Föreningen kommer att fortsätta med fasadrenovering i månadsskiftet september/oktober.

Ekonomi

Föreningen har en långfristig skuld på 9000.000 vilket ger en belåning på ca 3218kr/kvm.

Bredband/kabel- TV:

Föreningen är ansluten via fiber för kabel-TV och bredband som levereras av Telia eller ComHem via antennuttag. Fr o m 1 oktober kommer föreningen att ha gruppavtal med Comhem gällande bredband 250/50. Kostnaden för detta 160kr/månad läggs då på månadsavgiften, så att bredband ingår.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd på ca 4kvm och ett mindre matförråd på ca 1kvm i källaren.

Pantsättnings/ överlåtelseavgift

Gällande överlåtelser så tar föreningen ut en överlåtelseavgift som högst får uppgå till 2.50 % av prisbasbeloppet. Denna avgift betalas av säljaren.

Föreningen tar en pantsättningsavgift på högst 1% av gällande prisbasbelopp vid varje tillfälle för ny eller omförd pantnotering. Pantsättningsavgiften betalas av pantsättaren.

Medlemskap

Juridiska personer accepteras inte som medlemmar i föreningen. Delat ägande godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Välkommen hem till en grönskande stadsdel i ständig utveckling. Med Årstavikens sköna promenadstråk och Södermalms storstadspuls på gångavstånd behöver du aldrig välja mellan naturupplevelser och nöjen. Här samsas badbryggor och naturreservat med shopping, oslagbara kommunikationer, hemtrevliga stammishak och fik. Så är också tanken att det folkkära området ska utvecklas ytterligare framöver, som en förlängning av Götgatan och området kring Skanstull och Gullmarsplan. Planer som även innefattar en ny tunnelbanelinje, även om kommunikationerna redan idag lämnar få saker att önska. Med tunnelbanans gröna linje, flertalet bussar och tvärbana från Gullmarsplan når du Skanstull och Ringen inom några minuter. Nära är det också till Globen med tillhörande shoppingcenter, liksom Hovet och Friends Arena. I närområdet hittar du all tänkbar med matbutiker, systembolag och apotek, såväl som vårdcentraler och förskolor. På restaurang- och nöjesfronten ser det ljust ut med krogar som Skanskvarn och somriga nattklubben Trädgården på betryggande avstånd under Skanstullsbron.