Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Folkungagatan 51
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 38 kvm
Förvaltares information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 751 kr/mån )

Folkungagatan 51

SOCIAL STUDIOLÄGENHET MED BALKONG MOT LUGN GÅRD

FOTO: SPINNELL STYLING: LINDHOLM TEXT: MUREN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Folkungagatan 51
Område
Södermalm
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
1 rum
Area
38 kvm
Förvaltares information
Avgift
1 751 kr/mån

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Erik Lallerstedt - 1932

På den stora tomten Gråberget 23 som ligger både mot Folkungagatan och mot Tjärhovsgatan, uppförde Posten 1932 ett hus med postkontor på bottenvåningen och lägenheter för Postverkets anställda på våningsplanen. Arkitekt var Erik Lallerstedt som ritade många av Postens byggnader och troligtvis var deras chefsarkitekt, en roll som sedan hans son Lars-Erik Lallerstedt övertog i slutet av 1940-talet. Erik Lallerstedt har, förutom ett stort antal postbyggnader, till exempel även ritat KTH:s huvudbyggnad på Valhallavägen, Trygghuset på Birger Jarlsgatan vid Humlegården och Kungsholms kyrkas vackra församlingshus. Gråberget 23 består av två huskroppar som binds samman av bottenvåningen som löper genom hela kvarteret. Byggnaden är i mångt och mycket ett klassicistiskt hus men som har funktionalistiska drag. Spröjsade klassicistiska fönster varvas med ospröjsade burspråksfönster. I Postens lokaler huserar numer Lidl. I Brf Gråberget 23 finns 45 bostadsrättslägenheter och föreningen har även en kvarvarande hyresrätt. Lidl äger sin lokal och också gården, men föreningen har servitut att använda den och har utemöbler här. För föreningens boende finns också två tvättstugor, cykel- och barnvagnsrum och tidningsåtervinning.

FÖRENINGEN

Brf Gråberget 23

Allmänt:

Brf Gråberget 23 är en äkta bostadsrättsförening som inte bara är skuldfri utan har en större kassa (6,5 miljoner enl årsred 2018). Huset uppfördes 1932 efter ritningar av arkitekt Erik Lallerstedt och genomgick en ROT renovering 1991. Fastigheten är 5 våningar högt och består av 46 lägenheter på adresserna Folkungagatan 51 och 53 samt Tjärhovsgatan 6. 45 lägenheter är bostadsrätter och 1 är hyresrätt (dold tillgång).

Genomförda renoveringar

1979 Rörstambyte i etapper samt elstambyte. 1991 Omputsning av fasad. Tvättsugan fick ny maskinpark 2007 (Folkungag 51-53). 2009 Byttes samtliga lägenhetsdörrar (säkerhetsdörrar) och nya hissar installerades. Man passade på att renovera trapphusen i samma veva.

2010 Målades källare och tvättstugorna om. Man böt även golvbeläggning i tvättstugorna. 2012 Var det dags att renovera samtliga fönster mot gata och gård. 2015 Installerades 100 MBit/s fiber. 2018 Renovering av kungsbalkonger, vädringsbalkonger, samt burspråk/fasader.

Förvaltning:

Den ekonomiska förvaltningen har under året skötts av Fastighetsägarna Service Stockholm AB. Den tekniska förvaltningen har under året skötts av Energibevakning AB.

Försäkring:

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad i Trygg-Hansa.

TV/Bredband:

Tv och bredband kan antingen fås via ComHem eller Ownit. Bredband 100/100 Mbit/s och grundutbudet av Tv-kanaler ingår i avgiften i dagsläget. Tv-kanalerna som ingår är 1-12, svt24, TLC, FOX och FTV.

Gemensamma utrymmen

Det finns en trevlig uteplats med ett flertal sittgrupper.

Cykel- och barnvagnsrum i entrén på Tjärhovsgatan 6. Innergård med cykelställ. Två tvättstugor med totalt fyra tvättmaskiner, två torktumlare samt två torkrum, en i källaren på Tjärhovsgatan 6 och en i källaren mellan Folkungagatan 51 och 53. Tidningsåtervinning källare Folkungagatan 51/53

Parkering

Boendeparkering på gatan 1100 kr/månaden.

OMRÅDET

Här bor du där SoFo börjar, mitt i smeten och nära till allt. Inom 50 meter finns det mesta du behöver i vardagen som två matbutiker (en billigare Lidl-butik och en välsorterad Ica-butik), två apotek, Systembolaget, en järnaffär öppen 365 dagar om året, tunnelbana och bussar. Det tar bara ett par minuter att promenera ner till Nytorget med några av stans bästa restauranger och trevligaste fik. Nära är det också till mysiga kulturkvarter vid Katarina, Mosebacke och Fjällgatan och oasen Vita Bergen.