Type and press Enter.

Maria Prästgårdsgata 1D

En såpass speciell bostad att alla attribut inte kan få plats i en liten rubrik

Inredare: Lindholm Foto: Johansson Skribent: Sara

Denna bostad är såld

Markus Elias
VD & Reg Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Maria Prästgårdsgata 1D
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
2, ej hiss
Rum
3 rum
Area
86 m²
Föreningens information
Avgift
3 781 kr/mån Det ingår värme och vatten. Obligatorisk bredbandsavgift om 99kr mån tillkommer.

Allmänt om fastigheten

El
2 813 kr/år
Försäkring
2 889 kr/år
Total driftskostnad
5 702 kr/år
Beräknat antal pers
2

planskiss

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Östhlin 1924-1925

Brf Kvarnberget består av 70 lägenheter på adresserna Maria Prästgårdsgata 1 A-D. Arkitekt Josef Östlihn ritade huset som byggdes 1924–1925. Byggnaden är formad som ett U kring en öppen förgård dit en liten trappa leder från gatan. Fasaderna är putsade i olika kulörer och de olika uppgångarna är olika höga. Det är en vacker och välbevarad miljö. Föreningen har flera gemensamma och nyligen renoverade innergårdar. På entrégården har kullersten lagts ihop med nya planteringar – mycket pittoreskt sommartid. På en av innergårdarna finns möjlighet att odla i pallkrage för den som så önskar. Därtill finns uteplats med grill och planteringar på ytterligare en gård. Föreningen har egen källsortering och hjälper till med att köra bort grovsopor någon gång om året. Tvättstuga finns i samma uppgång som lägenheten, och den är mycket väl utrustad med sex tvättmaskiner, två torktumlare och tre torkskåp.

FÖRENINGEN

BRF Kvarnberget i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Nederland Mindre 19. Förening består av 70 lägenheter, varav 66 är bostadsrätter och 4 är hyresrätter. 4512kvm är bostadsrättsyta och 197kvm hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades av Östlihn 1924-1925.

År föreningen övertog fastigheten

Bostadsrättsföreningen registrerades år 1999.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna Service Stockholm AB.

Garage och parkering

Garage finns ej.

Renovering

Ny entré, renovering B-gården 2015, trapphusrenovering 2015-16, obligatorisk ventilationskontroll (OVK) 2016, renovering av ytterportar 2016-17, ommålning av ytterfönster i syd och västerläge 2018. Stambyte slutfört under 2019.

Kommande renoveringar

Inga större renoveringar

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2018 till 6 000 000 milj kr. Efter stambytet ligger föreningens totala belåning på 18 500 000kr, vilket ger cirka 3929 kr/kvm boyta.

Avgifter

I månadsavgiften ingår värme och vatten. Obligatorisk bredbandsavgift om 99kr tillkommer. I samband med stambytet höjdes avgiften med 5% (2019-01-01). En avgiftshöjning av samma storlek planeras för våren 2020. Därefter är inga fler höjningar beslutade. Pantsättningsavgift på 473 kr betalas av pantsättaren och överlåtelseavgift på 1183 kr betalas av köparen.

Förråd

Källarförråd finns.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, cykelrum, cykelställ, cykelförråd, barnvagnsrum, soprum med källsortering. Föreningen har dessutom tre trevliga innegårdar.

Bredband och tv

Kabel-TV finns, leverantör Com Hem. Fiberoptiskt bredband finns via Stockholms stadsnät med en kapacitet på 1Gb, kostnaden för fibernätet är 99kr per månad och läggs på hyresavin.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte som köpare.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På Kvarnberget råder lugnet med staden nära inpå. Läget mitt på Södermalm ger kort gångavstånd till exempel till Mariatorget, Slussen, Götgatan, Medborgarplatsen och Södra station med allt vad det innebär av restauranger, caféer, butiker, service och kommunikationer. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan ett kvarter bort en gågata med många uteserveringar och ett mysigt folkliv. I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden.