Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Heleneborgsgatan 6A
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 1 av 5, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 56 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 2 866 kr/mån Inkl. Värme, vatten & bredband.
)

Heleneborgsgatan 6A

LJUS OCH LUFTIG TJUGOTALSTVÅA MED SOCIALT KÖK

TEXT:MURÉN FOTO:SPINELL STYLING:RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Heleneborgsgatan 6A
Område
Södermalm - Högalid
Våning
1 av 5, ej hiss
Rum
2 rum
Area
56 kvm
Avgift
2 866 kr/mån Inkl. Värme, vatten & bredband.

Driftskostnader

El
3 500 kr/år
Försäkring
2 840 kr/år
Övrigt
2 376 kr/år
Total driftskostnad
8 716 kr/år
Kommentar
2 376kr/år avser kostnad för gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Pane Vino
Italiensk pärla vid Zinkensdamm
Café Dello Sport
Bageri som bakar bröd varje morgon och serverar pizza och italienskt fika resten av dagen
Långholmen
Perfekt för joggingturer, promenader och badutflykter
Gångsavstånd
Promenaden från Zinkensdamm genom Skinnarviksparken med fantastisk utsikt över hela Stockholm
Restaurang Barbro i Hornstull
Tantolunden

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Arkitekt & Byggnadsbyrån Ivar Nyqvist AB

1925 stod de pampiga husen på Heleneborgsgatan 6, tomterna Hyveln 27 och 28, inflyttningsklara. De består av två byggnader i sex våningar som är sammanbyggda kring en mot Heleneborgsgatan öppen gård. Gården är gemensam för de båda husen. Från gatan leder två pampiga stentrappor upp till Heleneborgsgatans entréer. Läget på den höga klippan är extraordinärt och byggnaderna är i mycket fint ursprungligt skick. Fasaden är putsad i en rosa nyans och pryds av bland annat lisener och vackra prydnadsgavlar. Ritningarna till huset är signerade Carl R Lindström och Arkitekt & Byggnadsbyrån Ivar Nyqvist där Lindström var anställd en tid. Carl-Robert Lindström var verksam i både Uppsala och Stockholm och har ritat till exempel Centralbadet och tidningen Upsalas hus i Uppsala och flera bostadshus runt om i staden i Stockholm, däribland det närliggande Heleneborgsgatan 12. Brf Heleneborgsparken började som en bostadsförening då huset stod nytt, men ombildades 2005 till bostadsrättsförening. Här finns 138 lägenheter inklusive en hyresrätt. Föreningen har en mycket fin terrass med utsikt mot Riddarfjärden där det finns utemöbler och grill. Mot Heleneborgsgatan finns två ytterligare terrasser. Föreningen har en gästlägenhet som boende kan hyra, ett motionsrum, bastu, hobbyrum, möteslokal och gemensam tvättstuga samt cykel- och barnvagnsförvaring.

FÖRENINGEN

Brf Heleneborgsparken

Antal lägenheter och lokaler

Brf Heleneborgsparken äger fastigheten Hyveln 27 och 28. Fastigheten består av 138 lägenheter varav en hyresrätt och resten bostadsrätter. Huset ritades 1924 av Arkitekt & Byggnadsbyrån Ivar Nyqvist AB.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen bildades 2005. Föreningen är äkta.

Mark

Föreningen äger sin egen mark.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är SBC. Teknisk förvaltare är Driftia Förvaltning AB

Renovering

Redan då husen byggdes utfördes bjälklag och golv i betong. I takt med åldrandet har flera installationer bytts ut: vatten- och avloppsstammar i kök år 1973-74, i bad- och duschrum år 1980-1981. Fastigheterna anslöts till fjärrvärme 1980, taken lades delvis om 1981-1985. Renovering av trapphusen genomfördes 1988 och sjöterrassen färdigställdes 1988. Under 2014 renoverades fastighetens fasad, tak samt kungsbalkonger. Gården renoverades och bergvärme installerades 2017. Under 2018-2019 har löpande underhåll på bergvärmeanläggning samt sopskåp genomförts. I fjol genomfördes målning/renovering av entréportar och grindar. Under 2020 har styrelsen även genomfört spolning av samtliga stammar i fastigheten. Undersökningarna har visat att ett omfattande stambyte kan skjutas på framtiden. Under 2021 har motionsrum och entreer renoverats.

Kommande renoveringar

2021 - Byte av låssystem. 2022 - Dränera runt grund (6A, 8A). 2022 - Obligatorisk ventilationskontroll (OVK). 2024 - Renovering/målning fönster, söder + norr. 2025 - Tvättstuga, uppgradering maskiner. 2025 - Renovering/omläggning av yttre trappor (6A, 8A, lekplatsen, norrsidan). För mer information, se föreningens underhållsplan.

Ekonomi

Föreningen har god ekonomi. De långfristiga skulderna uppgick enligt styrelsen till cirka 13,7 mkr, vilket ger cirka 2 200 kr/kvm bostadsrättsyta. Föreningen har även stor yta vind där det finns intresse inom föreningen att undersöka möjligheten att sälja av den ytan. Styrelsen har för avsikt att höja årsavgifterna med 1,5% årligen från 2021 till 2028 för att ha ett positivt budgeterat resultat efter avsättning till och ianspråktagande av fonden för yttre underhåll under budgetperioden. Avgiftshöjningen syftar till att skapa investeringsutrymme för framtida större byggnadsinvesteringar såsom stambyte (vilket är planerat till 2040-talet). Föreningens ekonomi har varit stabil och det ekonomiska utfallet är enligt budget. Föreningen har genomfört amorteringar av lån enligt plan och likviditeten är fortsatt god.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning måste alltid godkännas av styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensamma vår- och höststädningar.

Tvättstuga

I tvättstugan finns fyra tvättmaskiner, två torktumlare, två torkskåp och en elmangel.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en unik sjöterrass med kvällssol från vilken man har en fantastisk utsikt över Riddarfjärden, ända från Långholmen till Gamla stan och Riddarholmen. Här finns det flera grupper med utemöbler samt grill för föreningens medlemmar att nyttja. På fastighetens framsida finns även två trädgårdar i söderläge. En av dessa trädgårdar har en mindre lekplats med gungor. För medlemmar finns även att tillgå bastu, motionsrum, hobbyrum, gästlägenhet och tvättstuga samt cykel och barnvagnsförråd.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd på ca 4kvm.

Bredband och kabel-tv

Fastigheten är ansluten till Comhem och ett grundutbud kanaler ingår i årsavgiften. Föreningen har ett avtal med Bredband2, som innebär att internet 200/200 Mbit/s ingår i årsavgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Överlåtelseavgift

Överlåtelseavgift betalas av köpare.

Pantsättningsavgift

Betalas av pantsättaren.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Föreningen har även en väldigt bra hemsida man kan titta på: https://www.heleneborgsparken.se/

OMRÅDET

Heleneborgsgatan är en fridfull och lugn gata med många stilfulla byggnader och familjära kvartersrestauranger och småföretag. Här har du det bästa av två världar - du bor nära både det urbana Hornstull och granne med lantliknande miljöer som granngården Kristinehovs Malmgård som är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer och fin trädgård. Kvarteren ger dig även flera gröna lungor, som Högalidsparken, Skinnarviksberget och Långholmen, och trevliga promenadstråk längs med vattnet. Vid Hornstull skruvas pulsen upp och du har massor av butiker, serviceinrättningar, restauranger, caféer och kommunikationer med tunnelbana och buss. Buss 66 som går mellan Sofia och Reimersholme har hållplats precis utanför huset. Gatan har annars sparsamt med biltrafik och det brukar vara lätt att hitta parkeringsplats.