Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Heleneborgsgatan 6A
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 1 av 5, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 56 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 2 866 kr/mån Inkl. Värme, vatten & bredband.
)

Heleneborgsgatan 6A

LJUS OCH LUFTIG TJUGOTALSTVÅA MED SOCIALT KÖK

TEXT:MURÉN FOTO:SPINELL STYLING:RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Heleneborgsgatan 6A
Område
Södermalm - Högalid
Våning
1 av 5, ej hiss
Rum
2 rum
Area
56 kvm
Avgift
2 866 kr/mån Inkl. Värme, vatten & bredband.

Driftskostnader

El
3 500 kr/år
Försäkring
2 840 kr/år
Övrigt
2 376 kr/år
Total driftskostnad
8 716 kr/år
Kommentar
2 376kr/år avser kostnad för gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Pane Vino
Italiensk pärla vid Zinkensdamm
Café Dello Sport
Bageri som bakar bröd varje morgon och serverar pizza och italienskt fika resten av dagen
Långholmen
Perfekt för joggingturer, promenader och badutflykter
Gångsavstånd
Promenaden från Zinkensdamm genom Skinnarviksparken med fantastisk utsikt över hela Stockholm
Restaurang Barbro i Hornstull
Tantolunden

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Arkitekt & Byggnadsbyrån Ivar Nyqvist AB

1925 stod de pampiga husen på Heleneborgsgatan 6, tomterna Hyveln 27 och 28, inflyttningsklara. De består av två byggnader i sex våningar som är sammanbyggda kring en mot Heleneborgsgatan öppen gård. Gården är gemensam för de båda husen. Från gatan leder två pampiga stentrappor upp till Heleneborgsgatans entréer. Läget på den höga klippan är extraordinärt och byggnaderna är i mycket fint ursprungligt skick. Fasaden är putsad i en rosa nyans och pryds av bland annat lisener och vackra prydnadsgavlar. Ritningarna till huset är signerade Carl R Lindström och Arkitekt & Byggnadsbyrån Ivar Nyqvist där Lindström var anställd en tid. Carl-Robert Lindström var verksam i både Uppsala och Stockholm och har ritat till exempel Centralbadet och tidningen Upsalas hus i Uppsala och flera bostadshus runt om i staden i Stockholm, däribland det närliggande Heleneborgsgatan 12. Brf Heleneborgsparken började som en bostadsförening då huset stod nytt, men ombildades 2005 till bostadsrättsförening. Här finns 138 lägenheter inklusive en hyresrätt. Föreningen har en mycket fin terrass med utsikt mot Riddarfjärden där det finns utemöbler och grill. Mot Heleneborgsgatan finns två ytterligare terrasser. Föreningen har en gästlägenhet som boende kan hyra, ett motionsrum, bastu, hobbyrum, möteslokal och gemensam tvättstuga samt cykel- och barnvagnsförvaring.

FÖRENINGEN

Brf Heleneborgsparken

Föreningen

Brf Heleneborgsparken (org. 702000-8681) är en äkta förening som förvärvade fastigheterna Hyveln 27 och 28 år 1924, en ombildning skedde 2005. Föreningen består av ett flerbostadshus och upplåter 137 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lägenhet med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Ekonomi

Föreningens skulder uppgår till ca 13,3 mkr, vilket ger 2 209 kr lån / kvm boyta. Föreningen har även stor yta vind där det finns intresse inom föreningen att undersöka möjligheten att sälja av den ytan. Styrelsen har för avsikt att höja årsavgifterna med 1,5% årligen från 2021 till 2028 för att ha ett positivt budgeterat resultat efter avsättning till och i anspråkstagande av fonden för yttre underhåll under budgetperioden. Avgiftshöjningen syftar till att skapa investeringsutrymme för framtida större byggnadsinvesteringar såsom stambyte (vilket är planerat till 2040-talet). Föreningens ekonomi har varit stabil och det ekonomiska utfallet är enligt budget. Föreningen har genomfört amorteringar av lån enligt plan och likviditeten är fortsatt god.

Renovering

Redan då husen byggdes utfördes bjälklag och golv i betong. I takt med åldrandet har flera installationer bytts ut: 1973-1974 vatten- och avloppsstammar i kök, 1980-1981 bad- och duschrum, 1980 fjärrvärme, 1981-1985 delvis omläggning av tak, 1988 renovering av trapphusen och färdigställande av sjöterrassen, 2014 fasadrenovering, tak samt kungsbalkonger, 2017 renovering av gård, installering av bergvärme, 2018-2019 löpande underhåll av bergvärmeanläggning, 2020 målning/renovering av entréportar och grindar, stamspolning och genomgång av stammar som visade att ett stambyte kan skjutas på framtiden, detta planeras till 2040, 2021 renovering av motionsrum och entréer.

Kommande renoveringar

2022 dränering runt grund (6A, 8A), obligatorisk ventilationskontroll (OVK), 2024 renovering/målning av fönster, söder och norr, 2025 tvättstuga, uppgradering av maskiner, 2025 renovering/omläggning av yttre trappor (6A, 8A, lekplatsen, norrsidan). För mer information, se föreningens underhållsplan.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd om ca 5 kvm.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret. Medlem tecknar separat hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar

Trappstädning sker på entreprenad.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en unik sjöterrass med kvällssol från vilken man har en fantastisk utsikt över Riddarfjärden, ända från Långholmen till Gamla stan och Riddarholmen. Här finns det flera grupper med utemöbler samt grill för föreningens medlemmar att nyttja. På fastighetens framsida finns även två trädgårdar i söderläge. En av dessa trädgårdar har en mindre lekplats med gungor. För medlemmar finns även att tillgå bastu, motionsrum, hobbyrum, gästlägenhet och tvättstuga samt cykel och barnvagnsförråd.

Bredband och kabel-tv

Fastigheten är ansluten till Tele2 (Comhem) och ett grundutbud kanaler ingår i årsavgiften. Föreningen har ett avtal med Bredband2 som innebär att internet 200/200 Mbit/s ingår i årsavgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får endast ske med tillstånd av styrelsen, en avgift kan komma att tas ut för detta.

Medlemskap

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och hemsida i augusti 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Heleneborgsgatan är en fridfull och lugn gata med många stilfulla byggnader och familjära kvartersrestauranger och småföretag. Här har du det bästa av två världar - du bor nära både det urbana Hornstull och granne med lantliknande miljöer som granngården Kristinehovs Malmgård som är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer och fin trädgård. Kvarteren ger dig även flera gröna lungor, som Högalidsparken, Skinnarviksberget och Långholmen, och trevliga promenadstråk längs med vattnet. Vid Hornstull skruvas pulsen upp och du har massor av butiker, serviceinrättningar, restauranger, caféer och kommunikationer med tunnelbana och buss. Buss 66 som går mellan Sofia och Reimersholme har hållplats precis utanför huset. Gatan har annars sparsamt med biltrafik och det brukar vara lätt att hitta parkeringsplats.