Type and press Enter.

Ploggatan 2

2,5:A MED SJÖUTSIKT – FANTASTISKA VYER FRÅN FJÄRDE VÅNINGEN

FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Ploggatan 2
Område
Södermalm - Sofia
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
2,5 rum och kök
Area
63 m²
Föreningens information
Avgift
3 215 kr/mån Inkl. Värme, V/A, kabel-tv bas.

Allmänt om fastigheten

El
2 300 kr/år
Försäkring
1 900 kr/år
Total driftskostnad
4 200 kr/år
Beräknat antal pers
1

planskiss

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Bocander & Cronvall 1930

I kvarteret Oljan låg tidigare den Tottieska malmgården som till en del flyttades till Skansen under början av 1930-talet. Kvarteret bebyggdes i den vevan med hus i både klassicistiskt och funktionalistisk stil – detta var en brytningstid mellan de två byggnadsstilarna. Oljan 10 i korsningen av Ploggatan och Åsögatan är ett av dessa hus, som är ett tidstypiskt funkishus från tidigt 1930-tal med sex våningar och två trapphus. Huset har nyligen fasadrenoverats och putsats i en röd kulör, och fönstren, som är ursprungliga, har målats gröna. När byggnaden stod ny hade lägenheterna inga badrum utan de boende fick dela på tio badrum som fanns i husets källare. Först under 1980-talets andra hälft fick lägenheterna bad/dusch och då även varmvatten! Brf Oljan 10 är en välskött förening som består av 61 lägenheter. De boende kan njuta av en nyrenoverad, lummig och mysig gård med utemöbler och grill.

FÖRENINGEN

Brf Oljan 10

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen Brf Oljan 10 är belägen på adresserna Ploggatan 2 och Åsögatan 196. Föreningen består av 61 lägenheter som upplåtes med bostadsrätt om totalt 2962 kvm boyta. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening och bildades 1998.

Mark

Föreningen äger sin mark sedan år 2000.

Förvaltare

Ekonomisk och teknisk förvaltning sköts av Storholmen förvaltning.

Urval renoveringar

El- och rörstambyte, 1986-87. Renovering av entréer, hissar och trapphus, 2005. Stamspolning samt ytskiktsrenovering källare, 2010. OVK, 2017. Fasad, balkong och fönsterrenovering, upprustning av innergården, 2018.

Kommande renoveringar

Det finns inga större kommande renoveringar planerade, endast löpande underhåll.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 7,5 Mkr, vilket ger cirka 2 550 kr per kvm boyta. Snittet i området är 6 500 kr per kvm boyta. Föreningen har dessutom ca 600 tkr i kassan. Det finns inga planerade avgiftshöjningar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad Fastighetsägarnas egen fastighetsförsäkring. Varje medlem tecknar privat hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Tvättstuga

Det finns två identiska tvättstugor i källaren med respektive 2 tvättmaskiner, 2 torktumlare och 1 torkskåp. Finns även en mangel. Föreningen har nyligen gått över till Boppa och lagt över bokning av tvättstugor dit så är ny digitalt via app (eller hemsida).

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en trevlig gemensam innergård med sittgrupper och grill. På Ploggatan 2 finns ett soprum och även ett cykelförråd på källarplan.

Parkering

Gatuparkering på stadens mark, så kallad "Boendeparkering". Avgiftsbelagt enligt stadens tariff. För folkbokförd i stadsdelen kan tillstånd för boendeparkering ansökas hos Stockholms stad.

Vad ingår i månadsavgiften och Bredband

Värme, V/A och kabel-tv bas ingår i avgiften. Bredband ingår ej i avgiften och levereras via Ownit eller ComHem. Fiber finns installerat i alla lägenheter, medlem tecknar själv avtal. Kabel-tv levereras via ComHem.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp debiteras av köparen. Pantsättningsavgift motsvarande 1% av gällande prisbasbelopp.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns, lägsta ägarandel är 10%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2020-01-30, stadgar, senaste årsredovisningen samt föreningens hemsida Brfoljan10.se. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i både historiska och litteraturhistoriska kvarter, just intill kvarteret Lotsen där huvudpersonerna i P A Fogelströms Mina Drömmars stad bodde. Bakom ligger kvarteret Utkiken med hänförande utsikt mot hamninloppet och segelleden. Runt kulturreservatet reser sig genuina stadskvarter som innehåller både vidunderliga vyer, från till exempel Fjällgatan, och fina parkområden. Två kvarter söderut ligger Sofia och Vita Bergen och vidare når du Nytorget och hela SoFo. De närmaste kvarteren bjuder på flera pärlor som till exempel Stockholms första ramenbar Ai Ramen.