Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Simrishamnsvägen 3
  [Område] => Björkhagen
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2,5 rum och kök
  [Area] => 63 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 020 kr/mån inkl. värme, vatten, IP-telefoni & bredband )

Simrishamnsvägen 3

RYMLIG 1940-TALSLÄGENHET HÖGST UPP I HUSET MED BALKONG & NÄRA RESERVATET

TEXT: NYSTED FOTO: OZOLLAPA STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Simrishamnsvägen 3
Område
Björkhagen
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2,5 rum och kök
Area
63 kvm
föreningens information
Avgift
3 020 kr/mån inkl. värme, vatten, IP-telefoni & bredband

Allmänt om fastigheten

El
3 600 kr/år
Försäkring
1 200 kr/år
Total driftskostnad
4 800 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Nackareservatet
Fina stigar och vacker natur med bland annat badsjö, blåbär, lingon och svamp.
Växtligheter
I området finns många bärbuskar och fruktträd såsom björnbär, röda och svarta vinbär, krusbär, plommon-, krikon- och äppelträd.
Träningstillfällen
Närhet till elljusspår, flera utegym, yogastudio, gym, golfbana och mountainbikespår m.m.
Björkhagen C
Nära till tunnelbana och trevliga caféer.
Barnvänligt
Lugnt område med närhet till flera lekparker och förskolor.

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: C.E. Sandberg 1948

Det byggdes åtskilligt i Stockholms förorter efter andra världskriget. I kvarteret Regnbågen 2 uppfördes hela fem bostadshus av Svenska Bostäder under åren 1948–1949. För ritningarna stod Carl-Edvin Sandberg. Utbildad vid Kungliga Tekniska högskolan kom denne väl anlitade arkitekt att driva eget under många år. I hans digra produktion återfinns bland annat ett större bostadsområde i Hökarängen, en mängd hus i Björkhagen, Skanskas huvudkontor på Regeringsgatan 105–107, liksom tandläkarhuset på Jakobsbergsgatan 8. Regnbågen 2 består av en lång, böjd byggnadskropp och fyra smalhus, alla tre våningar med suterrängvåning. Den senare inreddes initialt till konstnärsateljéer och förmedlades av Konstnärernas Riksförbund. Svensk modernism, eller funkis som den brukar kallas, introducerades i det svenska folkhemmet i samband med Stockholmsutställningen sommaren 1930. Influenserna som bland annat kom från Tyskland och Bauhausskolan, resulterade i en stram arkitektur med enkla linjer och ett minimum av dekor. Som motpol till det, blev 1940-talets arkitektur tillbakablickande och välkomnade åter fönsterspröjs och inslag som grov spritputs, tegel, spetsiga burspråk och portar med glasade partier. Delar av detta återfinns också i Regnbågen 2, som vilar på en grå spritputsad sockel, med en putsad fasad ovanför i vita och gula nyanser. Portarna av trä med smala, stående glasrutor, har på senare tid bytts ut liksom balkongernas fronter. Kvar från byggåret är de vitmålade fönstren som är en till två lufter breda.

FÖRENINGEN

Brf Björkslingan

Antal lägenheter och lokaler

Brf Björkslingan (org. nr 769617-7737) innehar fastigheten Regnbågen 2 med fem bostadshus i Björkhagen i Stockholms kommun. Föreningens byggnad uppfördes 1949. Föreningen består av 101 st bostadsrätter, 18 st kvarvarande hyresrättslägenheter och 9 st hyreslokaler. Uppvärmning via fjärrvärme. Föreningen är äkta.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2009.

Mark

Föreningen innehar marken via tomträtt. Omförhandling skedde 2018 med löptid i 10 år.

Renoveringar

2019, besiktning av skyddsrum. 2018, utbyte av samtliga sopkärl, OVK samt fällning av undermåliga träd. 2017, reparation av tak, utbyte av rörledningar i källarna på Svalövsvägen, filmning av rörstammar, nya lekplatser och utemiljö, utbyte av entrédörrar, bokningssystem och brandlarm till tvättstuga samt fullständig nedbilning och återgjutning av samtliga balkonger. 2016, utbyte av portar och införande av nytt låssystem. 2015, utbyte av värmeväxlare i undercentraler på Halmstadsvägen, byte till ståldörrar i källarna på Svalövsvägen. 2014, reparation av tak, utbyte av värmeväxlare i undercentraler på Svalövsvägen, indragning fiber. 2013, utbyte av automatik för lyse i källargångar, cykelrum och garage, utbyte av automatik för trapplyse på Simrishamnsvägen, renovering av el i källare på Svalövsvägen och utbyte av elservis från gatan, byte av värmeväxlare, OVK. 2011, fönsterrenovering. 1999/2002, stambyte och renovering av badrum, elstambyte. Läs årsredovisningen för mer uppgifter.

Kommande renoveringar

En underhållsplan för de närmaste 20 åren finns framtagen. Byte/relining av avlopps-, dagvatten- och kallvattenstammar i källaren av de två husen på Svalövsvägen (liggande rör). Inga ingrepp i lägenheter. Behov kan finnas för dränering i samma veva. Planen är att allt detta ska vara klart innan årsskiftet, men inget är påbörjat ännu.

Ekonomi

Föreningens lån (2019) uppgår till cirka 28,5 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 3,800 kr/kvm boyta. Genomsnittet är kring 6,000 kr/kvm. Årliga intäkter uppgår till ca 5,1 mkr, varav ca 3,5 mkr kommer från bostadsrätterna. Föreningen har ca 12,7 mkr i kassan (2019). Stora dolda tillgångar finns i kvarvarande hyresrätter, 18 st till antalet.

Avgifter

Inga uppgifter om ändringar av avgiftsnivå. Avgiften höjdes senast 5 % i juli 2019.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Tvättstuga

Föreningens tvättstuga ligger på Svalövsvägen 2. Här finns 3 st tvättgrupper; 2 st med 2 st tvättmaskiner, 1 st torkskåp, 1 st torktumlare samt en tvättgrupp med tvättmaskin för grovtvätt, torkskåp. Mangel finns.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör även kombinerat cykel och barnvagnsrum. Föreningen har en gemensam grillplats och lekpark på innergården.

Parkering

Föreningen innehar 7 st garage mot en kostnad om ca 600-800 kr/mån. I övrigt gäller boendeparkering i området, ett tillstånd kostar 500 kr/mån (taxeområde 4).

Bredband och TV

Bredband 100/100 inkl. IP-telefoni ingår i avgiften. Kabel-tv via Telenor.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningens dokument i oktober 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Björkhagen består till stor del av flerbostadshus, men rymmer även ett par radhus på Halmstadsvägen. 1940-talets arkitektur öppnade upp för såväl ett nytt slags byggande som nya målgrupper, utöver den traditionella familjebostaden. Till exempel pensionärer och konstnärer. I det som idag är Brf Björkslingan, inredde Svenska Bostäder därför ett antal ateljévåningar i den långa byggnaden vid Simrishamnsvägen, vackert belägen i en sluttning. Närheten till det gröna Nackareservatet, Hellasgården och Hammarbybacken, är också det som gör Björkhagen till attraktivt och naturnära bostadsområde, som trots sina skidbackar, motionsleder och badsjöar, bara ligger en kvart från innerstaden. Här är det nära till både elljusspår, utegym, golfbana och utförsåkning för den rutinerade vardagsmotionären. Fem minuter bort, i Björkhagens Centrum, finner du såväl mataffär och gym, som bibliotek, frisör och den lokala pizzerian. Här går också tunnelbanans gröna linje, som smidigt tar dig till T-Centralen eller Gullmarsplan. De gånger du vill shoppa loss ordentligt, åker du med fördel till närliggande Globen eller Sickla.