Type and press Enter.

Hägerstensvägen 162

GAVELTVÅA MED BALKONG

TEXT:MURÉN FOTO:ÖSTLING STYLING:RYDMAN

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hägerstensvägen 162
Område
Aspudden
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
2 rum
Area
55,5 m²
Avgift
3 425 kr/mån Inkl. värme, vatten, basutbud TV & bredband.

Allmänt om fastigheten

El
3 360 kr/år
Total driftskostnad
3 360 kr/år
Beräknat antal pers
2

planskiss

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1948 Staffan Malmquist

Huset

Brf Taltrastens hus ritades av Curt Strehlenert på HSB:s arkitektkontor som även hade hjälp av Eino Tuompo och A Albert. Byggnaderna, som har fyra våningar, uppfördes 1948–1950 och är fina exempel på den tidens byggande, där bland annat bottenvåningarnas tegelbeklädnad är ett tjusigt inslag. Brf Taltrasten tillhör än idag HSB och är en stor förening med 104 lägenheter och 20 lokaler. De boende kan ta del av en mängd faciliteter som en gästlägenhet med fyra sovplatser, en stor samlingslokal med kök, ett hobbyrum, ett gym, pingisrum, två tvättstugor och flera cykel- och barnvagnsförråd. Varannan månad kommer en container som medlemmarna kan slänga grovsopor i och det finns ett bytesrum att lämna saker i som någon annan kan ha nytta av. Dessutom finns här en stor och lummig innergård med utemöbler och flera grillar, lekplats och odlingslådor. Den som är odlingsintresserad kan gå med i föreningens odlingsgrupp men här finns också en egen trädgårdsmästare. I juletid lyses gården upp av en stor gran.

FÖRENINGEN

HSB Brf Taltrasten

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger och förvaltar fastigheterna Entitan 18, 21 och 27. Förening består av 104 lägenheter varav 103 upplåts som bostadsrätter och 1 upplåtes med hyresrätt. Föreningen har dessutom 13 hyresrättslokaler. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Föreningen bildades 1943.

Mark

Föreningen äger sin mark och påverkas inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB Stockholm.

Garage och parkering

I området råder boendeparkering. Läs mer på Stockholm stads hemsida.

Urval renoveringar

Stambytt kök och elstigare bytta 2004 samt Stamspolat 2018. Relining av liggande stammar marken, 2019. Injustering av radiatorer, 2020. Renovering av balkongplattor, dränering, tak- och fasadrenovering 2017. Trapphusrenovering 2005. Portrenovering samt OVK 2016. Radonmätning 2010. Relining av stammar på markplan, 2019.

Kommande renoveringar

Det finns inga stora renoveringar planerade, endast löpande underhåll. 2020, injustering av radiatorer. 2022 OVK. 2023 planerar de att fräscha upp ytskikten i trapphus och gemensamma utrymmen, målning av staket, räcken och portar.

Månadsavgift

Värme, V/A, kabel-tv bas samt bredband ingår i avgiften. Det finns inga beslutade avgiftsändringar.

Kabel-TV & bredband

kabel-TV (basutbudet via Com Hem) och bredband från Bredbandsbolaget.

Ekonomi

Föreningens ekonomi anses vara god med ett starkt sparande. De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2018 till 34,4 milj kr vilket ger en belåning på cirka 4200 kr/kvm boyta. Föreningen amorterade ca 6 mkr under 2018. Det finns inga avgiftshöjningar beslutade.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns två tvättstugor, föreningslokal, gästlägenhet, träningslokal, pingisrum. Cykel och barnvagnsrum finns i samtliga fastigheter. Den närmsta tvättstugan ligger i källaren på Hägerstensvägen 158-160.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Delat ägande

Minsta ägarandel på boende 10%

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, kontakt med styrelsen samt senaste årsredovisning och stadgar 2020-03-18. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDETAspudden är en grön stadsdel med flera små parker, och den äldre bebyggelsen ger känslan av en mysig småstad utanför staden. Aspuddens centrala kärna har många trevliga restauranger, caféer och butiker, och stadsdelen kan även stoltsera med en egen oberoende bokhandel. Här anordnas bland annat studiecirklar, författaraftnar och filmvisningar. Du bor också nära Vinterviken med dess koloniträdgårdar, trädgårdscafé, restaurang, promenadvägar och Mälarens vågor. Från lägenheten tar det bara ett par minuter att gå till tunnelbanan som snabbt tar dig till Söder och city.