Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Majstångsvägen 5
  [Område] => Midsommarkransen
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 76 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Tomtareal] => [Avgift] => 4 399 kr/mån Inkl. V/A, basutbud kabel-tv samt bredband. )

Majstångsvägen 5

I EN AV MIDSOMMARKRANSENS FINASTE FÖRENINGAR – TVÅ ELDSTÄDER & UTSIKT MOT GÅRD

FOTO: JOHANSSON STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Majstångsvägen 5
Område
Midsommarkransen
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
76 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
4 399 kr/mån Inkl. V/A, basutbud kabel-tv samt bredband.

Driftskostnader

El
5 000 kr/år
Försäkring
3 800 kr/år
Total driftskostnad
8 800 kr/år
Drift räknat på
5 personer
Kommentar
Kostnad för uppvärmning och hushållsel är samlat under EL.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Svandammsparken
Scandwich – ligger i huset
Tellus pizza
Tellus bio
Vinterviken

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Albin Brag 1911

Enligt bebyggelseregistret anlitades ett av den tidens ledande arkitektkontor, Hagström & Ekman, samt arkitekten Albin Brag, till att rita de tre kvarteren som utgör Brf Tellusborg; Silverpoppeln, Cypressen och Järneken. De ligger alla kring den fina parken Julikullen. Nybyggnadsritningarna till byggnaderna saknas, så vem som ritat vad går idag inte att fastställa. Albin Brag var en ofta anlitad arkitekt som bland annat ritade flera större villor, till exempel Villa Pauli i Nacka. Hagström och Ekman var en av de mest produktiva arkitektfirmorna runt sekelskiftet och ritade runt 144 byggnader, många på Östermalm som Strandvägen 7A-C där bland annat Hotel Diplomat ligger. Författaren Kjell Johansson är uppvuxen i föreningen och har skildrat området och livet här i sina böcker. Brf Tellusborgs byggnader är alla likartat utformade med gulputsade fasader, rödmålade fönster och röda plåtklädda tak med detaljer som burspråk och takkupor. Ingen lägenhet är dock den andra lik och det är spännande att komma hem till grannar och se hur bostäderna vuxit fram till det de är idag tillsammans med familjerna som bott i dem.

FÖRENINGEN

HSB Brf Tellusborg i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Silverpoppeln, Järneken (detta hus) samt Cypressen och dessa bebyggdes mellan 1910-1912. Fastigheterna är K-märkta med grönklassad (Bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk/kulturhistorisk och miljömässig eller konstnärlig synpunkt). Föreningen består av 220 lägenheter och 16 hyresrättslokaler. Lokalhyresgästerna är bland annat en cykelaffär, blomsteraffär, kläddesigner, kiosk, gallerier samt bio och restaurang/kafé.

Mark

Föreningen förvärvade fastigheten 1992. Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk och teknisk förvaltning sköts av Nabo.

Urval renoveringar

Under årens lopp har dessa fastigheter renoverats och moderniserats. 2003 renoverades tak och fasad och 2011 målades trapphusen om. 2012 blev tvättstugan renoverad samt gym och bastu. 2015 gjordes OVK-besiktning av samtliga lägenheter. I föreningen byts stammar stegvis i samband med badrum och köksrenoveringar. Detta bekostas av föreningen och sker så smidigt att man ej behöver evakuera lägenheten. Källarstammarna byttes 2015/2016. Takarbeten, 2018/2019. Renovering av trapphus, samt upprustning av tvättstugan i Järneken, 2019. Portrenovering, 2020.

Kommande renoveringar:

Föreningen planerar stamspolning närmsta året. Föreningen ser löpande över möjligheterna att installera solceller på föreningens tak, utreder att ändra användningsområdena för all gemensam yta.

Ekonomi

Föreningen har länge haft stark ekonomi. De långfristiga skulderna för föreningen ligger på cirka 62 mkr, (ca 3 770 kr/kvm) långt under snittet för området. Det finns även ca 12 MKR i kassa & bank. Föreningen höjde avgifterna senast med 2% i oktober 2020 för att täcka normala kostnadsökningar. Det finns inga beslutade avgiftshöjningar (kontrollerat 2021-05-26)

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens hemsida för mer information om uthyrning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam. Hemförsäkring tecknas individuellt av bostadsrättshavarna men bostadsrättstillägg ingår kollektivt i föreningens försäkring.

Städning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja. En gemensam städdag av gården sker vår respektive höst. Föreningen har även sortering av återvinningsbart avfall, såsom tidningar, glas, kartong, plastförpackningar, grovsopor, aska, batterier samt metall.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en mycket vacker fin och grön trädgård som binder ihop husen i föreningen. Flera uteplatser och grillmöjligheter finns att njuta av. Lekställning och sandlåda finns även till barnen. Tvättstugor samt hobbyrum och bastu som kan nyttjas av medlemmarna. Övrigt finns festlokal samt övernattningsrum på Aprilgatan 8 och ett gym! Övernattningsrummet kostar 200 kronor första natten och därefter 100 kronor följande natt. Föreningslokalen nyttjas avgiftsfritt. Cykelförråd och barnvagnsrum finns i källaren.

Tvättstugor

Det finns två tvättstugor i föreningen på Majstångsvägen 5 samt Ringdansvägen 5. I tvättstugan på Ringdansvägen finns 10 maskiner, 5 torkskåp, 5 tumlare, mangel samt extern centrifug.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Stockholms stadsnät (100Mbit/s) och kabel-tv via Sappa ingår i avgiften.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Delat ägande godkänns.

Parkering

Avgiftsbelagd parkering på gatorna i området. Den som är folkbokförd inom området kan ansöka om boendeparkeringstillstånd hos kommunen.

Hemsida

Läs gärna mer på föreningens informativa hemsida http://www.tellusborg.com

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Midsommarkransen är ett mycket charmfullt och levande område med en fin blandning av byggnader från olika decennier. Här är det svårt att inte trivas. Miljön är kreativ och dynamisk med bland annat ett stort utbud av unika butiker med design och vintage och många caféer och restauranger, till exempel Scandwich med gudagoda mackor som ligger i samma kvarter som denna lägenhet. Den hundraåriga biografen Tellus ligger också i föreningen, med café, jazzkvällar, kulturaktiviteter, barnmatinéer på söndagarna med mera, och nyrenoverade Svandammsparken med sin plaskdamm finns också nära. Området är perfekt för den som vill ha nära till natur och Mälaren, kunna ta en öl eller kaffe i de egna kvarteren men också hoppa på cykeln och vara på Söder inom tio minuter. Att bo endast fyra minuter från Midsommarkransens tunnelbana gör också livet smidigt för pendlaren.