Type and press Enter.

Brännkyrkagatan 83

LJUS OCH FLEXIBEL ETTA, MÖJLIG TVÅA, MED BALKONG I SÖDERLÄGE

TEXT: MURÉN FOTO: OZOLLAPA STYLING: VAN KEPPEL

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Brännkyrkagatan 83, 3tr
Område
Södermalm
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
1,5 rum och kök
Area
35 m²
Avgift
2 052 kr/mån ink värme, vatten

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1939 Birger Kuntze

1939 hade arkitekt Birger Kuntze tagit fram ritningar till två nya bostadshus på tomten Uven Större 25, som då hette Uven Större 8, med en fasad mot Brännkyrkagatan och en mot Hornsgatan. En lägre industribyggnad vid Brännkyrkagatan revs 1939, och bara några dagar senare bröt andra världskriget ut och byggplanerna på tomten skrinlades. Först hösten 1941 eller vårvintern 1942 stod byggnaderna färdiga. Från början skulle det ligga en biograf i bottenvåningen mot Hornsgatan, vars namn skulle vara Zebra, men detta förverkligades aldrig utan istället inreddes butiker. Huset mot Brännkyrkagatan har sex våningar och en välbevarad funkisfasad som bland annat frontar ett glasat hisschakt som då det är mörkt lyser upp fasaden. Huset inreddes då det stod nytt med mindre lägenheter, de flesta om ett rum och kokvrå eller ett rum och kök. I Brf Uven Större 25 finns 45 bostadsrättslägenheter, fyra kvarvarande hyresrätter och tre lokaler med hyresrätt som ger goda hyresintäkter till föreningen. För de boende finns två tvättstugor, ett i varje hus, cykel- och barnvagnsrum och lägenhetsförråd. Till denna lägenhet hör ett rymligt vindsförråd under snedtak (uppskattat av säljaren till cirka 5 kvm plus biyta).

FÖRENINGEN

Brf uven större 25

Föreningen

Uven Större 25 (769618-2471) är en äkta bostadsrättsförening som består av 49 lägenheter varav 45 är bostadsrätter och 4 är hyresrätter. Dessutom finns 3 attraktiva lokaler om 1197 kvm. Föreningen bildades 2008 och förvärvade fastigheten Kv Uven Större 25 med tillhörande mark år 2010 och består av adresserna Hornsgatan 94 och Brännkyrkagatan 83. Den totala lägenhetsytan uppgår till 2203 kvm.

Renoveringar, i urval

1986 Omfattande renoveringar vilket innefattade byte av VA-stammar och elstigar. 2009 - 2011 Fiber indraget i bostaden. 2011 Tvättstugan renoverades. 2013 Förbättring av garageporten. 2013/2014 Kontroll och justering av ventilation. 2015 Renovering av tak. 2016 Renoverat badrummen i alla hyresrätter. 2016 Renoverat värmesystemet i lokalen auktionshuset. 2017 Målning av fönster och uppfräschning av gården. 2016 - 2017 Installation av nya värmeaggregat i Antikbutiken samt renovering av hiss Hornsgatan 94. 2018 Brandskyddsbesiktning, kontroll och åtgärder. Byte av ventilationsfläktar till lokaler. OVK till lokaler, kontroll och åtgärder.

Reparationer i källarlokaler. Fasadbesiktning.

Aktuellt och framtidsplaner

Föreningen undersöker möjligheter att omvandla vinden till boyta. Fasaden planeras att göras om inom närmaste året. För mer information se årsredovisningen.

Ekonomi

Man har ett bra kassaflöde med stora intäkter från hyreslokaler (ca 1.5 MSEK enligt års 2018). Under senaste året amorterade ca 2 MSEK och man har en välfylld kassa på drygt 3 MSEK. Det finns inga planer på några avgiftsändringar. Föreningen tar en pantsättningsavgift om 1 % av basbelopp per pant (465 kr) samt överlåtelseavgift om 2,5 % av basbeloppet (1162 kr) som debiteras köparen.

Gemensamma utrymmen

Cykelförråd och tvättstuga (finns en i varje hus med 2 tvättmaskiner, 1 torktumlare, 1 torkskåp, 1 mangel) finns att nyttja för medlemmarna i föreningen. Föreningen har också en innergård med sittgrupper. Även på innergården finns plats för cyklar.

Städning

Trappstädning sköts av städfirma.

Förråd

Till lägenheten hör även ett vinsförråd.

Bredband och kabel-tv

Kabel-TV finns från ComHem samt fiber från Bredband 2, tecknas separat av den enskilde medlemmen.

Medlemskap

Föreningen godkänner ej juridisk person som medlem. Föreningen godkänner delat ägande.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På Brännkyrkagatan råder lugnet trots det mycket centrala läget med Hornsgatan och tunnelbanan vid Zinkensdamm runt hörnet, och nära både Bysistorget och Mariatorget. Området bjuder på fantastiska panoramavyer över staden från Stockholms innerstads högsta berg Skinnarviksberget och från Monteliusvägen, och du kan promenera runt i fina kulturmiljöer vid bland annat Yttersta tvärgränd och på Bastugatan. Åt andra hållet ligger Zinkensdamms idrottsplats och Tantolunden. En av de närmaste matbutikerna är Paradiset där du kan handla ekologiskt och en av de närmaste restaurangerna är trevliga Pane Vino.