Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Erik Dahlbergsgatan 43
  [Område] => Gärdet
  [Våning] => 3.5 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 49 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 710 kr/mån Inkl: värme, v/a, bredband, kabel-tv bas )

Erik Dahlbergsgatan 43

LJUS OCH MYSIG HÖRNTVÅA MED HÖGT FRITT LÄGE OCH FRANSK BALKONG

FOTO: OZOLLAPA STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Erik Dahlbergsgatan 43
Område
Gärdet
Våning
3.5 av 6, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
49 kvm
föreningens information
Avgift
2 710 kr/mån Inkl: värme, v/a, bredband, kabel-tv bas

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
2 500 kr/år
Total driftskostnad
4 900 kr/år
Drift räknat på
2 personer

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Olle Zetterberg 1941

Den pampiga byggnaden på Erik Dahlbergsgatan 41–43, som även sträcker sig runt Sandelsgatan och Olaus Petrigatan, stod färdig 1941 och var ett kollektivhus vid namn Gärdesgården. Huset inreddes med moderna bostäder där de boende hade tillgång till restaurang och service och olika gemensamma utrymmen. Byggmästare Nils Nessem stod bakom uppförandet och arkitekt var Olle Zetterberg. Huset har en gul tegelklädd fasad och en mycket vacker huvudentré med en stor foajé i hörnet av Erik Dahlbergsgatan och Olaus Petrigatan, och den ritades av Rolf Engströmer. En stor tudelad restaurang vid namn Grenadjären, signerad Elias Svedberg och Sven Erik Skawonius, låg i husets bottenvåning, en del av den var för hyresgästerna och en del var publik. De boende kunde också få städservice, och bostad för städpersonal fanns också i bottenvåningen. Därtill fanns en tvättanläggning som sköttes av personal där tvätt kunde lämnas in mot en viss avgift, men även en tvättstuga för dem som önskade tvätta själva. Högst upp i huset inreddes ett sällskapsrum med öppen spis och ett tekök, dessa ritades också av Svedberg/Skawonius. Mathissar fanns mellan våningarna så de boende kunde beställa upp mat, och det fanns lokaltelefon så man kunde kommunicera mellan instanserna. I början av 1990-talet byggdes huset om till äldrebostäder med gemensamt kök och vardagsrum på varje våningsplan och i början av 2000-talet ombildades huset till bostadsrätter med ny ombyggnation till i huvudsak lägenheter om ett till två rum och kök. De boende kan fortfarande njuta av den vackra foajén och stilfulla trapphus. Lägenhetskorridorerna är tapetserade med Josef Frank-tapeter och har eleganta armaturer. Totalt finns tre entréer och alla har hiss. Brf Vida Gärdet har en öppen gård med många stora ekar och där finns två uteplatser med utemöbler och grillmöjlighet. Här kan man också parkera cykel. Gemensam tvättstuga, där det brukar vara lätt att få tid, finns i källaren, utrustad med tre tvättmaskiner, två torktumlare och torkskåp. Därtill finns cykel- och barnvagnsförråd och källarförråd. Liksom då huset stod nytt finns bastu som man som boende kan nyttja. Sopnedkast finns även fortfarande. Brf Vida Gärdet består av 106 lägenheter, varav tre är kvarvarande hyresrätter, och dessutom fyra lokaler.

FÖRENINGEN

Brf Vida Gärdet

Föreningen

Brf Vida Gärdet (org. nr 769613-7475) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Servisen 8 år 2006. Föreningen består av en hörnfastighet med två sammanhängande huskroppar i vinkel om 6 respektive 7 våningar, med adress Erik Dahlbergsgatan 41-43. Föreningen omfattar 103 lägenheter med bostadsrätt, 3 lägenheter med hyresrätt samt 4 lokaler med hyresrätt. Husen har en gemensam trädgård med gräsmatta, planteringar och loungemöbler. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 12 118 kr per kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska och den tekniska förvaltningen sköts av Storholmen AB.

Bredband och kabel-tv

Uttag för bredband är framdraget till samtliga lägenheter, och levereras av Alltele och ingår i månadsavgiften. Fastigheten är ansluten till Com Hem vars grundutbud för kabel-tv ingår i månadsavgiften.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 163 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Modern tvättstuga i källarlokal, utrustad med tre maskiner, två torktumlare, ett torkskåp samt en mangel. I källaren finns även barnvagnsförråd samt cykelförråd. Mycket fin gemensam grönskande gård med eldstad med matlagningsmöjligheter, utemöbler och planteringar.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras med minsta ägarandel om 50%.

Parkering

Föreningen har tre stycken p-platser med internt kösystem, för närvarande kort kö. En parkeringsplats kostar 1 500 kr/månad.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd. Det finns även möjlighet att hyra ett extra källarförråd enligt internt kösystem.

Renoveringar, i urval

2019 ommålning av yttertak, modernisering av undercentralen för fjärrvärme, 2018 renovering av fönster, modernisering av hissar, stamspolning, målning av trapphus på Sandelsgatan 31, 2016-2017 dränering och isolering av fasad längs Olaus Petrigatan, 2015 nya tvättmaskiner till tvättstugan, OVK genomförd, 2013 förbättringar utförda för uppvärmning och ventilation, 2006 renovering av trapphus, installering av bredband, 1993 stambyte i kök och badrum.

Planerade renoveringar

De närmaste åren är det inget stort som planeras.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av extern städfirma. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i oktober 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i ett lugnt och grönskade område med närhet till både stad och natur där Erik Dahlbergsgatan möter Tessinparken och Olaus Petriparken. Omgivningarna ger många möjligheter till motion och rekreation. Här råder småstadskänsla med staden nära inpå. På ett par minuter promenerar du till Karlaplan och Fältöversten, och vidare över Östermalm och till city. Tunnelbana och flera busslinjer trafikerar nära. Restaurang finns fortfarande i huset, nu med kinesisk mat, och dessutom finns ett trevligt café, Delantina.