Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Hägerstensvägen 157B
  [Område] => Aspudden
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 67 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 172 kr/mån ink värme, V/A. Bredband tillkommer med ett obligatoriskt tillägg om 125kr/mån. )

Hägerstensvägen 157B

LJUS OCH VÄLPLANERAD FUNKISTREA MED BALKONG I VÄST

FOTO: SPINNELL TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hägerstensvägen 157B
Område
Aspudden
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
67 kvm
Föreningens information
Avgift
4 172 kr/mån ink värme, V/A. Bredband tillkommer med ett obligatoriskt tillägg om 125kr/mån.

Allmänt om fastigheten

El
3 000 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
6 000 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: CURT STREHLENERT & ERIK HAGWALL 1946

Brf Korsriddarens hus uppfördes mellan 1946 och 1950 efter ritningar signerade i september 1945 av arkitekterna Curt Strehlenert och Erik Hagwall på HSB:s arkitektkontor. Föreningen består av sju huskroppar med välplanerade lägenheter försedda med balkong. Bebyggelsen är ett fint exempel på 1940-talsarkitekturen när den är som bäst, och de slätputsade fasaderna pryds av många fina detaljer. De markerade listerna under takfoten är ett ovanligt inslag för tiden och för snarare tankarna till 1920-talets klassicism. Balkongerna har sinuskorrugerade fronter som är genombrutna för att släppa in ljus. Entréerna har nätta skärmtak och de eleganta ekportarna är infattade i tegel. Mellan varje hus på gården finns en uteplats med trädgårdsmöbler och grill. Brf Korsriddaren är en trygg HSB-förening som har många faciliteter såsom gästlägenhet, samlingslokal, gratis gym och en hobbylokal med snickarbänk. Det finns även cykel- och barnvagnsrum, soprum och sju tvättstugor, varav en ligger i källaren på nummer 157.

FÖRENINGEN

HSB Brf Korsriddaren

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta föreningen HSB:s BRF Korsriddaren i Stockholm (org. nr 702001-1891) innehar fastigheterna i kvarteret Främlingen 1-7. Husen byggdes 1945 och är belägna i Aspudden i Hägersten. Föreningen upplåter 173 st lägenheter med bostadsrätt och 22 st lokaler. Husen värms upp med fjärrvärme. Föreningen har innehaft fastigheterna sedan de stod färdigbyggda, då man äger marken påverkas man således ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltning

Föreningens tekniska förvaltning sköts av Fastighetsägarna AB. Ekonomisk förvaltning sköts av HSB.

Renoveringar

Utfört underhåll i korta drag.

2019: Renovering av fasad och portar

2017: Underhåll av gårdarna.

2016: Brandöversyn, entréer, tvättstugor, OVK.

2012: Visst underhåll av tak/fasad.

2011: Nya tvättmaskiner.

2005: Fönsterrenovering.

1999: Gemensamhetslokaler.

1996: Renovering av tak.

1991: Nya större balkonger, stambyte, byte av elledningar.

Läs årsredovisningen samt se föreningens hemsida för fler detaljer om genomfört underhåll.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en underhållsplan. Under 2020-2021 ska fönster och trapphus renoveras i huset. Inomhusbelysningen ska även bytas ut i trapphuset.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 30 mkr och man har goda intäkter från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 2.700 kr, snittet i Hägersten uppgår till 6.500 kr. Detta betyder att föreningen har en låg belåning. Föreningen har beslutat en avgiftshöjning om 2,5% från och med 1 juli 2020 då avgifterna varit oförändrade under lång tid.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke. Föreningen tillämpar Hyresnämndens praxis.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad i Folksam med styrelseansvar. Varje medlem tecknar sitt eget bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av allmänna ytor sköts av en anlitad firma. Gemensamma träffpunkter förekommer två gånger per år, vilket blir en slags mötesplats för trädgårdsintresserade och styrelsen.

Tvättstuga

I föreningen finns det totalt 7 st tvättstugor, varav en grovtvättstuga. I källaren till nr 167 finns det två tvättstugor, båda har två tvättmaskiner, en torktumlare, ett stort torkskåp samt en mangel var. Närmsta tvättstugan ligger i samma trappuppgång på nr 157B.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstugor, övernattningslägenhet (H 167), festlokal och hobbylokal. Föreningen har också ett nyrenoverat gym med redskap. I varje källare finns cykel- och barnvagnsrum. Föreningen har även ett antal extra förråd för uthyrning. Läs mer på föreningens hemsida.

Sophantering

Hushållssopor och tidningar läggs i behållare som finns på gårdarna. Föreningens källsorteringsrum finns i källaren på Hägerstensvägen 159.

Bredband och TV

Föreningen har ett gruppanslutningsavtal med Bredbandsbolaget och Com Hem. Kostnaden för Bredbandsbolaget debiteras separat som ett tillägg på avgiften med 125 kr/mån. I detta avtal ingår även fast telefoni (IP-telefoni). Samtalskostnaden debiteras separat direkt till bostadsrättshavaren.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens informationssidor och dokument. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. https://www.hsb.se/stockholm/brf/korsriddaren/

OMRÅDET

Aspudden är en grön stadsdel med flera små parker, och den äldre bebyggelsen ger känslan av en mysig småstad utanför staden. Aspuddens centrala kärna har många trevliga restauranger, caféer och butiker, och stadsdelen kan även stoltsera med en oberoende bokhandel. Här anordnas bland annat studiecirklar, författaraftnar och filmvisningar. Du bor också nära populära Aspuddsparken med 4H-verksamhet, ponnyridning och korvgrillning, och du har även nära till Vinterviken med dess koloniträdgårdar, trädgårdscafé, restaurang, promenadvägar och Mälarens vågor. Från lägenheten tar det bara ett par minuter att gå till tunnelbanan som snabbt tar dig till Söder och city.