Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tjärhovsgatan 10, 5tr
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 5 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 41,6 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 959 kr/mån Ink värme & vatten )

Tjärhovsgatan 10

SOCIALT OCH MYSIGT MED STOR KUNGSBALKONG I SÖDERLÄGE

FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÈN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tjärhovsgatan 10, 5tr
Område
Södermalm - SoFo
Våning
5 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
41,6 kvm
föreningens information
Avgift
1 959 kr/mån Ink värme & vatten

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Ture Sellman 1930

Gråberget 19 är ett välbevarat klassicistiskt bostadshus som uppfördes 1930 och ritades av Ture Sellman, en arkitekt som ritat en hel del hus runt om i Stockholm, men även i till exempel Eskilstuna och Katrineholm. 1940 avslutade han dock sin arkitektkarriär för att gå in i filmbranschen. Gråberget 19 är en byggnad i sex våningar med en rödrosaputsad fasad som har en pampig portal av granit och ett svagt utskjutande mittparti. Fasaden frontar en mängd franska fönster med smidesräcken. De boende i Brf Gråberget 19 kan njuta av en innergård med utemöbler och grill och har också en gemensam tvättstuga med två tvättmaskiner, två torktumlare och torkskåp.

FÖRENINGEN

Brf Gråberget nr 19

Allmänt: Föreningen Brf Gråberget nr 19 (org nr 702000-8012) äger fastigheten Gråberget 19. Föreningen upplåter 41 lägenheter med bostadsrätt samt två lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekt Ture Sellman och uppfördes 1930. Föreningen förvärvade fastigheten redan 1941 och eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Renoveringar i urval: 1998 byte av V/A stammar och elstigare. 2002 renovering av terrasser. 2003 renovering av fasad och tvättstuga. 2007 takrenovering. 2009 hissrenovering. Fasaden mot gatan håller på att putsas om och i samband med detta renoveras fönsterna mot gatan. Kostnaden kommer landa på ca 2 MSEK och arbetet beräknas klart innan årsskiftet.

Ekonomi: Föreningen har ca 3,2 MSEK i långfristiga skulder, vilket är en låg belåning. Det pågående arbetet med fasaden och fönstren kommer till största delen finansieras med nya lån. Föreningen diskuterar en mindre avgiftshöjning under nästa år.

Städning: Föreningen har anlitat städfirma för trappstädning så det är inget de boende själva behöver sköta däremot anordnar två gemensamma städdagar per år.

Tvättstuga: Gemensam tvättstuga i källare med två tvättmaskiner, två torktumlare och 1 torkskåp.

Gemensamma utrymmen: Föreningens innergård är möblerad med två sittplatser och rymmer också en gemensam grill och cykelparkering.

Bredband och Kabel-TV: Kabel-tv (basutbud) via Com Hem ingår i månadsavgiften. Bredband via Bredbandsbolaget eller Telia.

Juridisk person: Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll: Informationen är kontrollerad med föreningens kontaktperson Hans Näreskog 2019-11-14. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du med supercentralt läge på Södermalm, men ändå ett steg in från myllret, mitt emellan Götgatans puls och kulturbebyggelsen på Katarinaberget. Bebyggelsen i kvarteren spänner över århundraden vilket gör området dynamiskt och spännande. Från denna adress har man nära till det mesta på Söder – Mosebacke, Slussen, Götgatan, Medborgarplatsen, Mariatorget och SoFo ligger alla på kort avstånd, likaså tunnelbana, bussar och pendeltåg. När du vill gå ut och äta eller köpa take away har du förmodligen stadens mest varierade och största utbud av restauranger och caféer att välja och vraka bland.