Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Heleneborgsgatan 25B, 5tr
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 5 av 5, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 64 kvm
Faktisk uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 3 353 kr/mån Inkl, värme, vatten, bredband, hushållsel, kabel-tv och ip-telefoni )

Heleneborgsgatan 25B

PÅ FEMTE VÅNINGEN – MYSIG OCH LJUS TREA MED FANTASTISKT UTSIKT

TEXT: MURÉN FOTO: OZOLLAPA STYLING: VAN KEPPEL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Heleneborgsgatan 25B, 5tr
Område
Södermalm - Högalid
Våning
5 av 5, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
64 kvm
Faktisk uppmätning
Avgift
3 353 kr/mån Inkl, värme, vatten, bredband, hushållsel, kabel-tv och ip-telefoni

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Ivar Engström 1919–1920

Fastigheten Skruven 3 har en lång tillkomsthistoria. Den första ritningen till nybebyggelse på denna tomt signerades 1912, då som en jugendbyggnad. Denna ändringsritades sedan i omgångar. Arkitekt Ivar Engström engagerades 1913 och han ritade ny fasad och nya planritningar. Projektet avstannade i och med första världskriget och efter detta ritade Engström en ny fasad i klassicistisk stil. Fastigheten stod klar någon gång 1919–1920. Den är uppförd i sex våningar med tillhörande gårdsflygel i fem våningar. Ovan bottenvåningen är fasaden slammad i en ockragul nyans som däremellan dekoreras av grå slätputsade lisener. De nuvarande fönstren sattes in 1959, vilket gör att de andas funkis medan byggnaden är ett exempel på tidig nordisk klassicism. Byggherre till huset var Bf Söderbo som än idag äger fastigheten. Föreningen bildades redan 1917. I och med den obrutna ägarlängden finns dess långa och brokiga historia samlad, partier av den kan du ta del av på föreningens hemsida – www.soderbo.nu. Det är en lugn och trevlig förening med god sammanhållning och boende i alla åldrar och många som bott länge. För de boende finns flera gemensamma faciliteter som får brukas utan kostnad, som en övernattningslägenhet/föreningslokal, hobby-/snickeri-/målarrum med arbetsbänkar, bastu med dusch, soprum med grovsophämtning, cykelförvaring och tvättstuga med tre bokningsbara maskiner, en spontanmaskin, torktumlare, torkskåp och mangel. Utomhus finns två fina innergårdar. På den större finns fruktträd, bärbuskar, gräsmatta, stenläggningar, växthus, pergola, utemöbler, lekstuga, sandlåda och grillplats. På den mindre gården har föreningen bland annat en fin magnolia.

FÖRENINGEN

BF Söderbo u.p.a

Föreningen

BF Söderbo UPA (org nr: 702002-2757) består av 47 medlemslägenheter. Föreningen upplåter med hyresrätt 1 st telemast samt en mindre lokal. Föreningen är äkta och eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder. Föreningen förvärvade fastigheten Skruven 3 redan 1917 och är en bostadsförening.

Renoveringar

Helt ny elinstallation gjordes 2003, vilket gav lägenheterna nybyggnadsstandard vad gäller el med gemensamt el-abonnemang, d.v.s. hushållsel ingår numera i avgiften. Alla toalettstammar är bytta successivt från 1980 - 1990. Inga genomgripande stambyten är planerade, utan byte sker i första hand i samband med köks- och/eller badrumsrenovering i varje enskild lägenhet. Nedre delarna med vindskupor reparerades och målades runt 1995. Fasad gjordes 1995. Fönster mot gårdarna (syd, öst, väst) målades om 2005. Övre takfallet reparerades och målades 2005. Fönster mot gårdarna och gatan målas om 2016. Takomläggning skedde 2010-2011. Trapphusrenovering 2014. Taksäkerhetsanordning i anslutning till skorstenarna 2015. Fönsterrenovering + installation av fösterventiler 2016. Översyn av taksäkerhet, snöskottning, sotning 2017. Under 2019 har man gjort besiktning av stuprör samt åtgärder, OVK (Obligatorisk Ventilations Kontroll), besiktning av trapphusmålning, obligatorisk. brandskyddskontroll, kapning och pluggning av oanvänd stam i C-huset, dränering och stenläggning stora gården.

Aktuella renoveringar

Fjärrvärmecentralen kommer att bytas ut under 2020, i samband med detta kommer termostaterna att bytas ut. Besiktning av balkonger. Utbyte av torkskåp samt lagning av befintlig torktumlare. Fasadrenovering på lilla gården under 2021.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår enligt årsredovisningen 2019 till ca 5,259 Mkr. Inga nya lån är upptagna sedan årsredovisningen 2019. Senaste avgiftshöjningen skedde i april 2017 i samband med fönstermålning och installation av fösterventiler. Avgiftsnivån kan varje år komma att prövas på föreningsstämman, i dagsläget finns inga beslut om avgiftsändringar. Föreningen tar ut en pantsättningsavgift om 1 % av aktuellt basbelopp per pant samt en överlåtelseavgift om 2,5 % av aktuellt basbelopp som betalas av köparen.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Vid andrahandsuthyrning tas en extra avgift ut av medlemmen om 20% på avgiften.

Bredband/Tv

Föreningen har installerat fiber via Ownit (ingår i avgiften), annars finns även bredband via ComHem som också levererar kabel-TV.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta. Två gånger om året anordnas arbetshelger, vanligtvis i april och oktober. Då utförs mindre reparationer, trädgårdsskötsel, grovstädning av gårdar, vind och källare samt mycket annat. Det är obligatoriskt att hjälpa till.

Förvaltning

Ekonomisk förvaltning sköts av Nabo AB.

Gemensamma utrymmen

Denna välmående förening har mycket att erbjuda och i huset finns bastu, ett växthus där man själv kan odla, ett fotolabb för framkallning och kopiering av bilder samt ett omtyckt hobbyrum med snickar- och målarbänkar. Föreningen har även en mysig gemensam innergård med utemöbler och växter. På entréplan finns en föreningslokal som kan användas för tillställning eller övernattning.

Medlemskap

Föreningen godkänner delat ägande, minsta ägarandel 10%. Juridisk person godkänns ej.

Hemsida

Läs gärna mer på föreningens informativa hemsida www.soderbo.nu

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och årsredovisning 2019 samt kontakt med föreningen 2020-11-12. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Heleneborgsgatan är en trivsam och fin gata med många stilfulla byggnader och familjära kvartersrestauranger och småföretag. Här bor du med omedelbar närhet till både Hornstulls butiker, restauranger, service och kommunikationer, och lugna gröna områden som till exempel Långholmen, Reimersholme, Skinnarviksberget och Tantolunden.