Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Lidköpingsvägen 49
  [Område] => Hammarbyhöjden
  [Våning] => 
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 49 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 3 420 kr/mån ink. värme & vatten
)

Lidköpingsvägen 49

BEDÅRANDE LJUS TVÅA MED UTSIKT ÖVER HUSTAKEN I HAMMARBYHÖJDEN

FOTO:BOUKARI STYLING:RYDMAN TEXT:ENGSTRÖM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Lidköpingsvägen 49
Område
Hammarbyhöjden
Rum
2 rum
Area
49 kvm
Avgift
3 420 kr/mån ink. värme & vatten

Driftskostnader

El
5 414 kr/år
Total driftskostnad
5 414 kr/år

planskiss

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Ture Holmqvist 1942

Bostadsföretaget Svenska Riksbyggen grundades 1940 av byggfacken inom LO för att sätta fart på bostadsbyggandet. Detta, Stockholmshus nr 2, blev Riksbyggens andra hus och det färdigställdes under 1942 eller 1943, exakt årtal varierar.

Idag består fastigheten av sju smalhus, alla tre våningar höga. Så som området Hammarbyhöjden är byggt är också smalhusen dominerande, hustypen var särskilt lämpliga när det gällde att bygga mindre lägenheter, och ger därmed gott om ljus då lägenheterna har fönster åt två håll. Placeringen av fastigheten i området är mycket genomtänkt i förhållande till den kuperade terrängen, något som resulterar i utmärkt utsikt och samtidigt insynsskydd. Huset är stramt hållet med en gråputsad sockel och en fasad i gult. Porten är i trä, lätt indragen i fasaden och markerad med keramiska plattor, något som i princip utgör fasadens dekoration, liksom det skärmtak som finns ovanför entréerna. Alla lägenheter hade redan från byggåret balkonger i anslutning till vardagsrummet, dess fronter har bytts ut. I övrigt har fasaderna putsats och portarna ersatts av nytillverkade kopior.

Brf Professorn bildades i samband med att husen var inflyttningsklara och omfattar idag sju hus, med totalt 84 lägenheter. I föreningen råder fin grannsämja, här finns goda grannar! Till föreningen hör också gott om grönska, och möjlighet att engagera sig i föreningens trädgårdsgrupp finns, för att forma gården efter tycke. För boende finns en gästlägenhet och hobbyrum att nyttja, samt två tvättstugor.

FÖRENINGEN

Brf Professorn

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen Professorn består av 7 byggnader med 84 stycken lägenheter upplåtna med bostadsrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening och består av fastigheterna Professorn 5-11. Huset ritades 1942 av arkitekten Ture Holmqvist. Föreningen bildades 1942 och denna förening är Riksbyggens näst äldsta bostadsrättsförening!

Mark

Fastigheterna är upplåtna med tomträtt som löper till 2022-03-31.

Förvaltare

Förvaltningen sker av Riksbyggen.

Urval renoveringar

Takrenovering, 1986. El- och rörstambyte, 1993. Nya balkonger, 1994. Fjärrvärmeinstallation, 2006. Byte av värmeväxlare, 2009. Ny övernattningslägenhet, 2011. Tilläggsisolering samt fasad- och balkongrenovering, 2011. Nya portar och kodlås, 2013/14. Fiberinstallation, 2017. Stamspolning, 2018. Byte av horisontella stammar, 2019. Nya tvättstugor, 2019.

Kommande renoveringar

Föreningen ska renovera eller byta ut alla fönster i föreningen, när detta kommer ske är inte bestämt ännu. Trapphusen ska målas om efter fönsterrenoveringen samt att alla källardörrar ska bytas ut.

Ekonomi

Föreningen har god ekonomi och har haft det i många år. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 8,3 Mkr, vilket ger cirka 2000 kr per kvm boyta. Snittet i området ligger på 6 500kr/kvm. Avgifterna höjdes 3% 2019-01-01.

Föreningen amorterar i nuläget ca 300 000 kronor per år.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens stadgar.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Protector försäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för städning av trapphus så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har två städdagar per år där medlemmarna deltar och där det bjuds på lunch och fika. Dessa dagar brukar vanligtvis vara i april och november.

Tvättstuga

Det finns tre tvättstugor i föreningen. Den större tvättstugan är belägen på Lidköpingsvägen 39. Tvättstugorna på nr 39 är utrustade med 3 tvättmaskiner, 1 grovtvättmaskin, centrifug, 2 torkskåp och en torktumlare. Det finns även ett separat torkrum. I tvättstugan på Lidköpingsvägen 59 finns två tvättmaskiner, en torktumlare, två torkskåp och en varmmangel. Där finns också en tvättpelare med tvättmaskin och tumlare som inte behöver bokas.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har gemensamma gårdar mellan byggnaderna. Det finns cykelförvaring i källaren i samtliga hus. Föreningen har även extra förråd till uthyrning. Det finns två stationer för hushållssopor samt ett återvinningsrum på Lidköpingsvägen 41. På Lidköpingsvägen 45 finns en hobby/snickerilokal med enklare verktyg samt verktyg och inventarier att låna ut. Det finns tre tvättstugor i föreningen, den närmsta är belägen på Lidköpingsvägen 59. Det finns ett övernattningsrum med två bäddsoffor, pentry och toalett. Priset för lokalen är 200 kr/dygn eller 120 kr/kväll.

Parkering

Föreningen har 7 garageplatser, samtliga uthyrda och det är kö till platserna. Kostnad för parkering är 803-943 kr/månad. Gatuparkering gäller annars längst gatorna, så kallad "Boendeparkering". Avgiftsbelagt enligt

stadens tariff. För folkbokförd i stadsdelen kan tillstånd för boendeparkering ansökas

hos Stockholms stad.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme, V/A samt kabel-tv bas ingår i avgiften. Fiber och ComHem finns indraget i huset så medlemmar kan teckna valfritt abonnemang. Bredbandsabonnemang ingår inte i avgiften

Förråd

Till lägenheten hör två förråd. Ett större samt en mindre matkällare.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp (ca. 1 100 kr) debiteras av säljaren. Pantsättningsavgift 1% av prisbasbeloppet.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-10-29, föreningens hemsida, stadgar samt årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. www.brfprofessorn.se.

OMRÅDET

Hammarbyhöjden är ett mycket vackert område att bo i, med gott om välplanerade smalhus, grönskande gårdar och lummiga promenadstråk. Denna adress ligger nära både pulserande cityliv och naturen, en riktig tillgång är förstås friluftsområdet kring Hellasgården och Nackareservatet, med närhet till bastu, badsjöar, motionsspår och vacker natur. Bad och frilufts häng på närmre håll står Nytorpsgärde för, där utomhuspoolen är ett populärt tillhåll för många på sommaren.

Men stadens utbud är som sagt lättillgängligt, med cykel når du exempelvis Skanstull på tio minuter. Närmsta tunnelbanestation är Hammarbyhöjden, dit kommer du med en promenad på ett par minuter. Där tar gröna linjen dig enkelt mot Gullmarsplan för ytterligare kommunikationsmöjligheter, och vidare når du exempelvis Slussen på tio minuter.

Själva Hammarbyhöjden har också ett trevligt centrum, med en rad mindre butiker, en matvaruaffär, gym, restauranger och ett café. Skulle ytterligare behövas ligger både Globen och Sickla Köpkvarter nära, med mycket mer i shopping- och restaurangväg.