Type and press Enter.

Tegnérgatan 36

VACKER, LJUS OCH CENTRAL TVÅA ANNO 1890 MED 3,40 METER I TAKHÖJD

TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: VAN KEPPEL

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tegnérgatan 36
Område
Vasastan - Norrmalm
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
60 m²
Avgift
3 262 kr ink. värme, vatten, kabel-TV & bredband

Arkitekturen

Arkitekt: Osignerade ritningar 1890

I hörnet av Tegnérgatan och Upplandsgatan ligger Facklan 7. Huset stod färdigt 1890 och uppfördes efter osignerade ritningar av byggmästare Lars Petter Johansson. Då huset stod nytt var det ett femvåningshus med rikt dekorerad fasad och i huvudsak stora lägenheter om tre till fem rum och kök. I slutet av 1930-talet gjordes en genomgripande ombyggnad av huset vilken ritades av arkitekt Cyrillus Johansson och innebar att fasadens dekor hyvlades av och fasaderna slätputsades, allt enligt rådande funkisideal. Samtidigt byggdes lägenheterna om och moderniserades och en takvåning tillkom. Huset är exteriört idag ett fint exempel på 1930-talets renoveringsideal, samtidigt som det bevarar en mängd attribut från 1890-talet interiört, som den generösa takhöjden, profilerade snickerier och pardörrar. Till huset hör en fin innergård som är en tillgång alla tider på året. Runt jul smyckas den med julgran och vintermörkret lyses upp av mysig belysning. Sommartid kan man njuta av grönska och växtlighet och ha grillkvällar vid de gemensamma grillarna och utemöblerna. De boende har också en gemensam tvättstuga med god tillgänglighet och fem tvättmaskiner (fyra vanliga och en stor), två torktumlare, två torkskåp och två manglar. Brf Facklan 7 består av 72 bostadsrättslägenheter, två hyresrättslägenheter, två lokaler med bostadsrätt, och nio kommersiella hyreslokaler.

FÖRENINGEN

Brf Facklan 7

Föreningen

Brf Facklan 7 (org nr. 716414-2692) äger fastigheterna Facklan 7, 8 och 9, vilka köptes i december 2000. Föreningen omfattar gatuadresserna Upplandsgatan 15-19 samt Tegnérgatan 36. Föreningen består av 72 (7196 kvm) lägenheter med bostadsrätt, 2 lokaler med bostadsrätt, 2 lägenheter med hyresrätt (120 kvm) samt 9 kommersiella lokaler (877 kvm) som föreningen hyr ut. Föreningen äger marken och påverkas alltså inte utav eventuella höjda tomträttsavgälder.

Renoveringar, i urval

Föreningens fastigheter är i gott skick. Mycket mer information om husens skick kan man läsa om på föreningens hemsida.

Stambyte av avloppssystemet gjordes i början på 1990-talet, med undantag för U17C:s köksavlopp. Fasaderna mot Upplandsgatan och Tegnérgatan renoverades i början på 1990-talet. Under 2004 målades gårdsfasaderna till gatuhusen om. (Gårdshusens fasader målades om i början på 1990-talet.). Under sommaren 2006 målades fasaden mot Tegnérgatan om med kompletterande putsarbeten. Valvet vid U19B (lilla ingången till gården) målades om 2007. Under sommaren 2007 målades samtliga tak om. Under hösten 2007 till våren 2008 rustades trapphusen upp. Planerat under kommande åren är renovering fönster U19 gatuhus samt renovering hissar.

Ekonomi

Föreningen har ett bra kassaflöde och en stadig kassa (2.7 msek enligt årsredovisning 2018) Man två hyresrätter kvar och goda intäkter från sina lokaler. Föreningen tar en pantsättningsavgift om 1 % av basbelopp per pant (465 kr) samt överlåtelseavgift om 2,5 % av basbeloppet (1162 kr) som debiteras köparen. Det finns inga planer på några avgiftsändringar.

Gemensamma utrymmen

En tvättstuga är belägen nere på gården; här finns 4 vanliga maskiner, en stor maskin för grovtvätt, 2 torktumlare, 2 torkskåp samt mangel. Dessutom finns cykelställ på gården samt ett cykelrum. I cykelrummet finns också ett speciellt utrymme avsett för barnvagnar. Föreningen har också ett soprum med sopsortering.

Städning

Trappstädning sköts av städfirma.

Förråd

Till lägenheten hör ett rymligt källarförråd.

Bredband och kabel-tv

I fastigheten finns fibernät installerat och föreningen har ett gruppavtal med Bredbandsbolaget. I avgiften ingår 100 Mbit bredband.

Medlemskap

Föreningen godkänner ej juridisk person som medlem. Föreningen godkänner delat ägande.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och årsredovisning 2018. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Föreningens hemsida

http://www.facklan7.se/

OMRÅDET

På denna adress bor du i genuin stadsmiljö men alldeles intill Tegnérlunden och nära både Observatorielunden och Vasaparken. Kvarteren är lugna och stillsamma trots ett mycket centralt läge. Härifrån promenerar du på kort tid till såväl city och centralstationen som till Odenplan och Sankt Eriksplan, liksom till Kungsholmen och Östermalm. I närområdet finns ett stort restaurang- och caféutbud med både klassiker och nyare ställen; Rolfs Kök, Grill, Flippin´ Burgers, Sushi Sho och Pascal för att nämna några.