Type and press Enter.

Tegnérgatan 36

VACKER, LJUS OCH CENTRAL TVÅA ANNO 1890 MED 3,40 METER I TAKHÖJD

TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: VAN KEPPEL

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tegnérgatan 36
Område
Vasastan - Norrmalm
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
60 m²
faktisk uppmätning
Avgift
3 262 kr/mån ink. värme, vatten, kabel-TV & bredband

Arkitekturen

Arkitekt: Osignerade ritningar 1890

I hörnet av Tegnérgatan och Upplandsgatan ligger Facklan 7. Huset stod färdigt 1890 och uppfördes efter osignerade ritningar av byggmästare Lars Petter Johansson. Då huset stod nytt var det ett femvåningshus med rikt dekorerad fasad och i huvudsak stora lägenheter om tre till fem rum och kök. I slutet av 1930-talet gjordes en genomgripande ombyggnad av huset vilken ritades av arkitekt Cyrillus Johansson och innebar att fasadens dekor hyvlades av och fasaderna slätputsades, allt enligt rådande funkisideal. Samtidigt byggdes lägenheterna om och moderniserades och en takvåning tillkom. Huset är exteriört idag ett fint exempel på 1930-talets renoveringsideal, samtidigt som det bevarar en mängd attribut från 1890-talet interiört, som den generösa takhöjden, profilerade snickerier och pardörrar. Till huset hör en fin innergård som är en tillgång alla tider på året. Runt jul smyckas den med julgran och vintermörkret lyses upp av mysig belysning. Sommartid kan man njuta av grönska och växtlighet och ha grillkvällar vid de gemensamma grillarna och utemöblerna. De boende har också en gemensam tvättstuga med god tillgänglighet och fem tvättmaskiner (fyra vanliga och en stor), två torktumlare, två torkskåp och två manglar. Brf Facklan 7 består av 72 bostadsrättslägenheter, två hyresrättslägenheter, två lokaler med bostadsrätt, och nio kommersiella hyreslokaler.

FÖRENINGEN

Brf Facklan 7

Föreningen

Brf Facklan 7 (org nr. 716414-2692) är en äkta förening som bildades år 1986 och år 2000 förvärvades fastigheterna Facklan 7, 8 och 9. Föreningen består av 3 flerbostadshus och omfattar gatuadresserna Upplandsgatan 15 - 19 samt Tegnergatan 36. Föreningen upplåter 72 lägenheter med bostadsrätt, 2 lokaler med bostadsrätt, 2 lägenheter med hyresrätt samt 9 kommersiella lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 7 728 kr per kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. En obligatorisk avgift om f n 150 kr tillkommer på månadsavgiften för kabel-tv och bredband. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC, den tekniska förvaltningen sköts av FT-drift.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har idag avtal med Telenor för kabel-tv och bredband med hastighet 100 Mbit/s, detta avtal löper ut sista augusti 2020 och Bahnhof blir ny leverantör med snabbare bredband om 1000 Mbit/s, medlemmarna tecknar då själva abonnemang för kabel-tv.

Juridisk person och delat ägande

Enligt föreningens stadgar: ”Medlemskap i föreningen ska beviljas fysisk och juridisk person som övertar bostadsrätt i föreningens hus, juridisk person kan dock av styrelsen vägras medlemskap”, delat ägande accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 183 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga finns i gårdsplan vid ingång 17 C, cykelrum, barnvagnsrum, stor innergård med cykelställ samt 2 möblerade uteplatser med möjlighet att grilla sommartid.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd.

Renoveringar, i urval

2019 översyn av radiatorer och värmesystem, 2018 ny säkerhetsgrind och nytt låssystem i port mot gård, 2016 stamspolning, OVK genomförd, fönster mot gata och gård har renoverats, 2013 snörasskydd installerat på taket, 2012 nya tvättmaskiner till tvättstugan, 2007 trapphus i gårdshus renoverades, 2004 gårdsfasaderna renoverades, 1990 stambyte, fasadrenovering mot Upplandsgatan och Tegnérgatan.

Planerade renoveringar

Fönster mot gården ska renoveras och det planeras även för en upprustning av hissen.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i mars 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress bor du i genuin stadsmiljö men alldeles intill Tegnérlunden och nära både Observatorielunden och Vasaparken. Kvarteren är lugna och stillsamma trots ett mycket centralt läge. Härifrån promenerar du på kort tid till såväl city och centralstationen som till Odenplan och Sankt Eriksplan, liksom till Kungsholmen och Östermalm. I närområdet finns ett stort restaurang- och caféutbud med både klassiker och nyare ställen; Rolfs Kök, Grill, Flippin´ Burgers, Sushi Sho och Pascal för att nämna några.