Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Per Lindeströms Väg 88, 2tr
  [Område] => HAMMARBYHÖJDEN
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 49 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 847 kr/mån Inkl värme & VA )

Per Lindeströms Väg 88

Ytsmart funkistvåa i Hammarbyhöjden med magnifik takhöjd och stor balkong!

TEXT: NYSTED FOTO: PEDERSEN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

John Jakobsson
Mäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Per Lindeströms Väg 88, 2tr
Område
HAMMARBYHÖJDEN
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
49 kvm
Föreningens information
Avgift
3 847 kr/mån Inkl värme & VA

Driftskostnader

El
2 254 kr/år
Försäkring
2 592 kr/år
Övrigt
2 996 kr/år
Total driftskostnad
7 842 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrig avser gaskostnad

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1939 Lennart Bergvall

Polarforskaren 3 vid Per Lindeströms väg är ett klassiskt smalhus om tre våningar, som uppfördes under åren 1939-1941 efter ritningar av Lennart Bergvall. En arkitekt som kom att ägna större delen av sin karriär åt Byggnadsstyrelsen och bostadsforskning, men också arbetade för välkända arkitekter som Gunnar Asplund och Albin Stark. Det rådde onekligen en febril byggnadsverksamhet i Hammarbyhöjden under 1930-talets andra hälft och en bit in på 40-talet, med en rad fina funkisbyggnader som resultat. Detta sedan funktionalismen gjort sin entré i det svenska folkhemmet under Stockholmsutställningen sommaren 1930. Med influenser från bland annat Tyskland och Bauhausskolan avvek stilen radikalt från traditionellt byggande, vilket Polarforskaren 3 är ett utmärkt exempel på. Fasaden domineras av två generöst glasade trapphus med entréer i trä och glas. Även gårdsfasaden karaktäriseras av stora fönsterpartier, tillsammans med balkonger och franska fönster som pryder bottenvåning och gavlar. Enligt den ursprungliga fasadritningen skulle även de senare varit balkonger, vilket troligen uteblev i och med andra världskrigets utbrott. På senare tid har den vita fasaden restaurerats till originalskick och huset hör numera till ett av de allra finaste i Hammarbyhöjden. Under 2020 kommer det att dras ny el i fastigheten. I samband med det kommer även trappuppgångarna restaureras.

FÖRENINGEN

Brf Polarstjärnan

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Polarforskaren 2 samt 3. Båda fastigheterna är byggda 1939 och finns med på Riksantikvarieämbetets lista över hus med positiv betydelse för stadsbilden och visst kulturhistoriskt värde. Föreningen upplåter 26 lägenheter med bostadsrätt med en totalyta om 1124 kvm. Till detta har man även 5 lokaler med hyresrätt. Föreningen registrerades 2002 och är en äkta bostadsrättsförening.

Garage & Parkeringsplats

3 garageplatser och 12 parkeringsplatser. 250 kr/mån för p-plats. 1500 kr/mån för garage. Annars tillämpas boendeparkering på gatan för 500 kr/mån. Se Stockholms stads hemsida för mer information.

Ekonomi:

Föreningen har ca 9,9 mkr i långfristiga skulder. Detta ger en skuldkvot på ca 8 500kr/kvm. Föreningen har dessutom ca 400tkr i kassa&bank och de amorterar kontinuerligt när kassan överstiger 500 000. Det finns inga beslut på att förändra avgiften. Kontrollerat med styrelsen 2020-06-05.

Mark

Marken är upplåten med tomträtt. Tomträtten är nyligen omförhandlad och ska omförhandlas om ca 9 år igen.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av NABO och den tekniska förvaltningen sköts av Åkerlunds Fastighetsservice AB.

Urval renoveringar

Fastigheten är i gott skick efter att det skett stora renoveringar sedan början av 2000-talet.

2019 Byte av undercentral för fjärrvärme samt nya garageportar

2017 Vindarna har tilläggsisolerats

2016/2017 Fasadrenovering, balkongrenovering, fönsterrenovering, takrenovering

2015 Fibernät har installerats i lägenheterna

2005/2011 Stambyte i badrum & kök

2012 Fibernät indraget

2007 Ventilation med självdrag och OVK utförd

Kommande renoveringar

Elstambyte i gemensamma utrymmen samt målning av trapphus planeras ske under 2020. Det finns inga andra större renoveringar planerade närmsta åren.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Brandkontoret.

Trappstädning och städdagar

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta. Gemensamma trädgårdsdagar två gånger per år, vår och höst.

Tvättstuga

En tvättstuga som är utrustad med två maskiner, torkrum och tumlare finns i huset Per Lindeströms väg 84-88. Det finns även en spontantvättstuga för föreningens medlemmar i huset på Per Lindeströms väg 90.

Gemensamma utrymmen

På föreningens mark finns två uteplatser med grill samt möjlighet till odlingsyta (pallkragar). Det finns även gemensamt cykel- och barnvagnsförråd.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen är ansluten till fibernätet där 100Mbit ingår i avgiften via Telenor. Obligatorisk avgift om 160 kr/mån tillkommer på avgiften. Medlem kan teckna tilläggstjänster med Telenor om så önskas.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2020-06-05. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. www.polarstjarnan.com är föreningens hemsida.

OMRÅDET

Välkommen hem till ett tryggt och mysigt bostadsområde med otaliga smultronställen, bara tjugo minuter från city. Här bjuder det närliggande Nackareservatets vackra natur på rekreation och rörelse året om. Så även Hammarbybacken, med skidåkning utför vintertid. Lägg till det härliga vinterpromenader eller långfärdsskridskor på isen vid Sickla. Sommartid är det gott om glittrande badsjöar på gångavstånd vid Sickla kanal, liksom elljusspår i reservatet för naturnära vardagsmotion. En kort promenad bort har du Hammarbyhöjdens tunnelbanestation och centrum, där grön linje smidigt tar till Slussen på dryga tio minuter, om du inte cyklar eller går förstås. Här finns även lokala favoriter som Lampans Thai Food, Husmanhaket, Malmgrenska krogen och stenugnsbageriet Bonne Femme, med färskt surdegsbröd och bullar, liksom Coop, 7-Eleven, gym, skräddare, optiker och blomsteraffär, för att nämna några. De dagar du behöver mer än så, ligger både Globen och Sickla Köpkvarter på betryggande avstånd med ett brett shoppingutbud, restauranger och biograf.