Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Hasselquistvägen 13
  [Område] => HAMMARBYHÖJDEN
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 48 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Tomtareal] => [Avgift] => 2 379 kr/mån Inkl värme, VA & kabel-TV (grundutbud) )

Hasselquistvägen 13

K-märkt tvårummare med välbevarade funkisdetaljer i Hammarbyhöjden

TEXT: NYSTEDT STYLING: LINDHOLM FOTO: BOUKARI

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

John Jakobsson
Mäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hasselquistvägen 13
Område
HAMMARBYHÖJDEN
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
48 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
2 379 kr/mån Inkl värme, VA & kabel-TV (grundutbud)

Driftskostnader

El
4 000 kr/år
Försäkring
2 747 kr/år
Total driftskostnad
6 747 kr/år
Drift räknat på
2 personer

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Carl Melin 1938

Det var under 1930-talets mitt som Stockholms stad började uppföra så kallade barnrikehus, för mindre bemedlade barnfamiljer i Hammarbyhöjden. En av dessa byggnader är Nattsländan 2, som uppfördes under åren 1938–1939. I likhet med övriga hus ritades det av arkitekten Carl Melin, som tillsammans med August Ewe drev ett av södra Sveriges mest framgångsrika arkitektkontor. Tillsammans står duon bakom en rad bankbyggnader såväl som stadshus, rådhus, kyrkor och skolor. Sedan Melin flyttat till Stockholm ritade han på egen hand flertalet av barnrikehusen i Stockholm. Nattsländan 2 är ett klassiskt smalhus i funkisstil, om tre våningar med pulpettak. Funkisen, som den svenska modernismen brukar kallas, presenterades för den breda massan under Stockholmsutställningen sommaren 1930 och väckte genast starka reaktioner, inte minst på grund av sina släta fasader. I frånvaro av dekorativa element blev istället entréer, fönster och balkonger viktiga arkitektoniska detaljer. Detta återspeglas i Nattsländan 2, som vilar på en ljusbrun sockel, medan själva fasaden är slätputsad i en bruten, gulvit nyans. Fastigheten har hela fyra trapphus, med entréer som förlagts till gårdssidan. Portarna, som troligen är original, är av trä med glasad överdel och indragna från fasadlivet. Fönstren i en grågrön nyans, är två till tre lufter breda och rytmiskt utplacerade på fasaden. Även de ursprungliga.

FÖRENINGEN

Brf Nattsländan 2

Allmänt om föreningen

Brf Nattsländan 2 är en äkta bostadsrättsförening som upplåter 24 lägenheter med bostadsrätt i en vacker funkisfastighet (k-märkt) byggd 1938. Föreningen innehar en lokal. Föreningen förvärvade fastigheten 2001 och är i dagsläget skuldfri.

Ekonomi

Föreningen är i dagsläget helt skuldfri och påverkas således inte av eventuella förändringar på räntemarknaden. Föreningen har diskuterat en mindre avgiftshöjning om ca 2% under 2020.

Mark:

Föreningen äger marken.

Avgifter i samband med köp:

Överlåtelseavgift om 900 kr betalas av köpare. Pantsättningsavgift om 443 kr betalas av låntagaren.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Sörskogen konsult AB.

Kabel-TV & Bredband

Kabel-TV och bredband via Com-Hem. Grundutbud för TV ingår i avgiften.

Gemensamma utrymmen

I huset finns gemensam uteplats, tvättstuga, torkrum, cykel och barnvagnsrum samt till varje lägenhet finns nyttjanderätt till ett källarförråd samt ett matkällarförråd.

Delat ägande & Juridisk person:

Föreningen accepterar delat ägande (dock max 2 stycken ägare). Föreningen godkänner inte juridisk person som köpare.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får endast ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade.

Trappstädning och städdagar

Föreningen har anlitat städfirma för trappstädning så det är inget de boende själva behöver sköta. Gemensamma städ-/trädgårdsdagar vår och höst där föreningens medlemmar gemensamt vårdar föreningens utemiljö.

Renoveringar

2018 Renovering av trapphus, 2017 Renovering av entrédörrar, 2014 Fönster, 2013 Stamspolning, 2013 Fasadförbättring, 2013 Tak, 1994 Stambyte, 1994 Elstigar

Kommande renoveringar

Inom några år kommer föreningen att renovera fasaderna. Pengar finns redan avsatta avsätta.

Parkering:

På gatan tillämpas boendeparkering 500 kr/mån.

Boarea:

Lägenheten är uppmätt till 48 kvm boarea.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Barnrikehusen i Hammarbyhöjden är av stort kulturhistoriskt värde, inte minst sedan de byggdes för att underlätta för familjer med många barn och svag ekonomi. Hasselquistvägen som fått sitt namn av forskningsresanden Fredrik Hasselquist, en av Carl von Linnés främsta lärjungar, omges passande nog av lummig grönska. I de här gröna kvarteren hittar du Nackareservatet med all sin vackra natur bakom husknuten, precis som Hammarbybacken, med skidbacke och utsikt över hela Stockholm. På cykelavstånd ligger Söderbysjön och Hellasgården med bad och träning sommartid, och bastu, skridskor eller längdskidor vintertid. Lika bekvämt avstånd är det till Hammarbyhöjdens centrum, med gym, apotek, matbutik, det mysiga kaféet Bonne Femme, en välbesökt kvarterskrog samt en rad restauranger som serverar japanskt, kinesiskt, indiskt och thai. Lika bekvämt avstånd är det till Finn Malmgrens Plan med Coop, gym och apotek, liksom Hammarbyhöjdens centrum, med en rad matbutiker, restauranger och mysiga caféer. Där hittar du även Hammarbyhöjdens tunnelbanestation och grön linje, som smidigt tar dig till Slussen på dryga tio minuter. Promenadavstånd är det också till Hammarby sjöstad, och populära Sickla Köpkvarter med allt du kan tänkas behöva i service- och nöjesväg. Till Södermalm cyklar du på 7 min.