Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Sjöbjörnsvägen 66 C
  [Område] => Gröndal
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 61 kvm
Förvaltares information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 429 kr/mån inkl värme, VA. Bredband tillkommer med 75:-/mån. )

Sjöbjörnsvägen 66 C

MINITREA MED BALKONG, SJÖUTSIKT OCH BADBRYGGA

TEXT: LUNDGREN FOTO: ÖSTLING STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sjöbjörnsvägen 66 C
Område
Gröndal
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
61 kvm
Förvaltares information
Avgift
4 429 kr/mån inkl värme, VA. Bredband tillkommer med 75:-/mån.

Arkitekturen

Arkitekt: GUSTAF MATTSSON 1946

Bommen 7 uppfördes under åren 1946-1947. För ritningarna stod arkitekten Gustaf Mattsson som inte tillhör de mest omtalade, varför det saknas dokumentation om hans karriär. Byggmästare var bland andra Olle Engkvist, känd för industribyggnaderna i anslutning till Sjöbjörnsvägen, liksom stjärn- och terrasshusen, som kom att bli internationellt uppmärksammade och än idag hör till det mest nyskapande av sin tid. Bommen 7 är en industribyggnad i tegel om 3-4 våningar, med inredd källare och takvåning som i begynnelsen hyste diverse mekaniska verkstäder och företag. Eftersom tomten sluttar, ligger källaren delvis ovan jord, åt sjösidan. Två trapphus skjuter ut ur fasaden och gården öppnar upp sig mot vattnet och den vackra utsikten. De höga fönstren är tudelade och jämnt fördelade över fasaden. Då kriget rasade på 1940-talet antog arkitekturen en något varmare varmare ton och släppte efter på funktionalismens stramhet. Detaljer som takfotslister och fönsterspröjs blev då åter aktuella. Smalhusen, växte något på bredden, med större lägenheter som resultat och punkthus blev allt vanligare. Under åren 1988-1989 omvandlades industrilokalerna i Bommen 7 till bostäder, vilket till viss del förändrade husets linjer. Kvar finns dock terrasserna, vilket betyder mycket för arkitekturen, med drag av 30-talets funktionalism.

FÖRENINGEN

Brf Sjöfortet

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Sjöfortet i Gröndal (org. nr 769602-8922) innehar fastigheten Bommen 7. Huset uppfördes 1946 som industribyggnad, men 1998 förvandlades ytorna till 109 st bostadsrättslägenheter. Huset värms upp med bergvärme och fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten år 1998.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas således ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo AB och den tekniska förvaltningen har skötts av Driftia AB.

Renoveringar

1998: Generellt så är avloppsstammar, el m.m. från ombyggnadsåret.

2003: Renovering av gården, justering av värmesystem.

2004: Fönstermålning.

2005: Slipning av trappor, fönstermålning.

2006: Fönstermålning.

2007: Fönstermålning, markarbeten.

2008: Hantering av vattenskada, installation av bredband, målning av korridorer. Renovering av grillpaviljongen.

2009: DUC i undercentralen, målning av tak, ommålning och omläggning av golv i port D. Hantering av fuktskador, energideklaration.

2010: Nytt takparti port B, rustning av tvättstugan, ommålning och omläggning av golv i port A.

2011: Nytt takparti i port A.

2012: Hantering av vattenskada.

2014: Bergvärme, plantering av ny gräsmatta på innergården.

2015: Nya postboxar, spolning av stammar, hantering av vattenskada på innergården. OVK genomförd, köksfläkten är kopplad till ventilationen. Fläkten får bytas om funktionaliteten kan säkras och en godkänd OVK genomförs.

2017: Ommålning av taket, målning av vissa fönster och fastighetsdetaljer.

2019: Upprättande av en ny energideklaration.

Kommande renoveringar:

Se årsredovisningen för planerat underhåll.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 78 mkr enligt årsredovisningen 2019. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsrättsyta uppgår till cirka 8.102 kr.

Avgifter

Avgifterna har varit oförändrade i 8 år och det finns inga planer på att höja avgifterna.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, eller med ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Stockholm Stads Brandförsäkringskontor.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad firma. Utemiljön sköts delvis av medlemmarna tillsammans. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år, kan man inte delta så får man istället bidra med cirka 100 kr.

Tvättstuga

Föreningen har två tvättstugor som renoverades 2010, de är belägna i uppgång B. I vardera tvättstuga finns två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en varmmangel. Det finns även en ej bokningsbar tvättstuga för spontantvätt.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en föreningslokal med plats för ca 60 sittande, övernattningsmöjligheter finns (300 kr/tillfälle). Det finns även ett motionsrum och bastu och på föreningens mark finns en grillpaviljong och badbrygga. Föreningen har cykel- och barnvagnsförråd samt soprum och återvinningsrum.

Parkering/båtplats

Egen båtbrygga med bom (ca 2900 kr/år), 12 st platser där kö tillämpas.

Bojplatser 12 st (ca 1600 kr/år). Ingen kö till dessa idag.

Garage med 44 platser (ca 830kr/mån och 2 års kö).

Parkering med 43 st uteplatser (ca 420 kr/mån och 2,5 års kö).

MC-platser 6 st (ca 230 kr/mån).

Kajak & takboxplatser (ca 500 kr/år).

Gällande bilparkering, sett över en längre period är snittiden i köerna cirka 30 mån för en uteplats och 24 mån för en garageplats.

Bredband och TV

Föreningen har en kollektiv gruppanslutning genom Ownit (100/100 Mb/s), obligatorisk bredbandsavgift om 75 kr/månad som debiteras via avgiftsavierna. Abonnemang beställs individuellt för möjlighet till Digital-TV via bredband. Kabel-tv levereras av Com Hem, grundutbudet ingår i avgiften.

Gemensamt elavtal

Föreningen har ett gemensamt elavtal, vilket innebär att föreningen köper grön el för hela föreningens förbrukning. I varje lägenhet sitter en elmätare som rapporterar vad varje lägenhet förbrukar till en central enhet, och detta underlag tillsammans med en uträkning av vad varje lägenhets del av den gemensamma förbrukningen är ligger till grund för den kvartalsvisa eldebitering som kommer på avgiftsavierna från den ekonomiska förvaltaren. Detta innebär att man, som nyinflyttad medlem, tillsammans med den förre ägaren, behöver komma överens om hur detta skall regleras, när man flyttar ut och in.

Förråd

Till bostadsrätten följer källarförråd.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och info dokument. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Läs mer på www.sjofortet.se

OMRÅDET

Bara en kvarts promenad från Hornstull, krogkultur och Söderpuls, med en skön vy över Stora och Lilla Essingen, Kungsholmen och Reimersholme, kvalar natursköna Gröndal in som något av en oas för sig. En gång öronmärkt åt industri- och arbetarklass, är det idag en mångkulturell stadsdel med det mesta av det bästa, inklusive ett och annat havsstänk.

Bussar och tvärbana tar dig till T-centralen och city på en kvart, eller till närliggande Liljeholmen, med all tänkbar shopping, service och goda kommunikationer, på bara några minuter. Gröndals centrum andas småstad, med lokala aktörer som förstärker den familjära känslan. Här hittar du bland annat ett tvättäkta kondis, blomsterhandel och deli, såväl som bibliotek, mataffär och apotek. Nära hemmet har du också motionsslingor och fina promenadstråk, liksom badsjön Trekanten och Vinterviken, som bjuder på skridskoåkning vintertid. Vardagsmagi året om.