Type and press Enter.

Roslagsgatan 62

VACKERT SEKELSKIFTE MED TVÅ KAKELUGNAR OCH BALKONG MOT GÅRD

FOTO: SPINELL STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Roslagsgatan 62, 2 tr
Område
Vasastan - Norrmalm
Våning
2 av 6, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
76 m²
föreningens information
Avgift
2 025 kr/mån Inkl: värme, v/a

Allmänt om fastigheten

El
6 000 kr/år
Försäkring
3 100 kr/år
Total driftskostnad
9 100 kr/år
Beräknat antal pers
3

planskiss

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: E Svanberg 1907

I kvarteret Staren uppfördes många hus under 1900-talets första decennium och ett av dem var Staren 9 på Roslagsgatan 62. Huset ritades av Mauritz Gripenberg och uppfördes 1905–1907. Det är en pampig och välbevarad jugendbyggnad i fem våningar med tre trapphus. Fasaden är putsad i en gulröd kulör och pryds bland annat av en mängd burspråk. Fönstren är till större delen bevarade sedan byggåret och har småspröjsade överdelar. Brf Staren nr 9 är en anrik bostadsrättsförening som ägt huset från 1921, till en början som en bostadsförening, men sedan 1935 som bostadsrättsförening. I föreningen finns 46 bostadsrättslägenheter, tre bostadsrättslokaler och tre uthyrningslokaler. De boende har en stor och välskött innergård med planteringar, krukor och växtlighet som ger piazzakänsla. Här finns flera sittgrupper och grill samt cykelställ och två cykel- och barnvagnsförråd. I huset finns gemensam tvättstuga och barnvagnsrum.

FÖRENINGEN

Brf Staren nr 9

Föreningen

Bostadsföreningen Staren N:o 9 u.p.a köpte fastigheten Staren 9 år 1921, 1935 omvandlades den till bostadsrättsförening. Brf Staren Nr 9 (org. nr 702002-1197) är en äkta förening som består av ett flerbostadshus beläget på Roslagsgatan 62 och Birger Jarlsgatan 131 A-B och omfattar 46 lägenheter med bostadsrätt, tre lokaler med bostadsrätt samt tre lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på låga 1 648 kr per kvm boarea. Den totala låneskulden uppgår till ca 8 MSEK. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Utöver månadsavgiften tillkommer balkongavgift som är grundad på prisbasbeloppet. Avgiften betalas kvartalsvis i förskott.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 698 kr av köparen.

Renoveringar, i urval

2019 samtliga fönster renoverades och målades utvändigt, 2017 modernisering av fastighetens tre hissar, 2016 nya tvättmaskiner i tvättstugan, 2015 renovering av takterrasser, trapphuset renoverades på Roslagsgatan 62, 2004 ombyggnad av innergård,

mellan åren 1997-2006 målades fasad, tak, trapphus och fönster, 1996 stambyte, vindsvåningar byggdes.

Planerade renoveringar

De närmaste åren är det inget stort som planeras.

Bredband och kabel-tv

Ownit levererar både bredband och kabel-tv, en obligatorisk avgift om 60 kr / månad läggs till månadsavgiften.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga i bottenplan, utrustad med två maskiner, en torktumlare, ett torkskåp, barnvagnsrum. Fin stenbelagd innergård med planteringar, här finns även cykelställ.

Parkering/ garage:

Boendeparkering på gatan, flera medlemmar hyr garageplats från grannhusets garage för 2 875 kr/ månad.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av extern firma. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år under trevliga former.

Medlemskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

OMRÅDET

Roslagsgatan är en cirka 900 meter långa gata som går från Jarlaplan till Roslagstull. Det är lite av en huvudgata i Sibirien som kantas av en mängd trevliga butiker och den brukar hamna på topplistan då Stockholms populäraste gator rankas. Gatan är bland annat känd för att vara hemvist åt många antikaffärer. Här bor du bara ett par minuter från Brunnsviken och kan enkelt ta picknickfilten till vågornas skvalp, promenera eller ta en löprunda i till exempel Bellevueparken eller Hagaparken, och på vintern åka skridskor eller skidor. Du bor även nästgårds med Vanadislunden och Vanadisbadet. I området finns flera bra restauranger, bland annat Agrikultur i kvarteret mittemot som 2018 fick en stjärna i Guide Michelin. I kvarteren finns flera bra förskolor, bland annat en Waldorff-förskola i Johannes skolas fina administrationshus.