Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Ringdansvägen 1F
  [Område] => Midsommarkransen
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 114 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Tomtareal] => [Avgift] => 6 082 kr/mån Inkl. V/A, basutbud kabel-tv samt bredband. )

Ringdansvägen 1F

STOR HÄRLIG FYRA I BRF TELLUSBORG – TVÅ FUNGERANDE KAKELUGNAR

FOTO: NORÉN TEXT: MURÉN STYLING: GÄRDE

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Ringdansvägen 1F
Område
Midsommarkransen
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
4 rum och kök
Area
114 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
6 082 kr/mån Inkl. V/A, basutbud kabel-tv samt bredband.

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
12 850 kr/år
Försäkring
3 738 kr/år
Total driftskostnad
16 588 kr/år
Drift räknat på
5 personer
Kommentar
2 vuxna och 3 barn i hushållet. Elen är inkluderad i uppvärmningskostnaden ovan.

planskiss

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Albin Brag 1911

Enligt bebyggelseregistret anlitades ett av den tidens ledande arkitektkontor, Hagström & Ekman, samt arkitekten Albin Brag, till att rita de tre kvarteren som utgör Brf Tellusborg. De ligger alla kring den fina parken Julikullen. Nybyggnadsritningarna till byggnaderna saknas, så vem som ritat vad går idag inte att fastställa. Albin Brag var en mycket anlitad arkitekt som bland annat ritade flera större villor, till exempel Villa Pauli i Nacka. Hagström och Ekman var en av de mest produktiva arkitektfirmorna runt sekelskiftet och ritade runt 144 byggnader, många på Östermalm som Strandvägen 7A-C där bland annat Hotel Diplomat ligger. Författaren Kjell Johansson är uppvuxen i föreningen och har skildrat området och livet här i sina böcker. Brf Tellusborgs byggnader är alla likartat utformade med gulputsade fasader, rödmålade fönster och röda plåtklädda tak med detaljer som burspråk och takkupor. Den här lägenheten ligger i kvarteret Järneken som har en mysig och lummig innergård med träd, buskar, rabatter, odlingslådor, gräsmattor, grusgångar och belysning. Här finns flera sittgrupper och grillar, det är genuint, mysigt och välskött. Föreningen ordnar evenemang som sommarfest och loppisar och har gemensamma städdagar. I hela bostadsrättsföreningen finns 220 lägenheter och 16 kommersiella lokaler. För de boende finns dessutom en festlokal, ett övernattningsrum, gym, bastu, snickerirum, sopsortering med kompost och två tvättstugor.

FÖRENINGEN

HSB Brf Tellusborg i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Silverpoppeln, Järneken samt Cypressen och dessa bebyggdes mellan 1910-1912. Fastigheterna är K-märkta med grönklassad (Bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk/kulturhistorisk och miljömässig eller konstnärlig synpunkt). Föreningen består av 220 lägenheter och 16 hyresrättslokaler. Lokalhyresgästerna är bland annat en cykelaffär, blomsteraffär, kläddesigner, kiosk, gallerier samt bio och restaurang/kafé.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1992.

Förvaltare

Teknisk- och ekonomisk förvaltning sköts av Riksbyggen.

Renovering

Under årens lopp har dessa fastigheter renoverats och moderniserats. 2003 renoverades tak och fasad och 2011 målades trapphusen om. 2012 blev tvättstugan renoverad samt gym och bastu. 2015 gjordes OVK-besiktning av samtliga lägenheter. I föreningen byts stammar stegvis i samband med badrum och köksrenoveringar. Detta bekostas av föreningen och sker så smidigt att man ej behöver evakuera lägenheten. Källarstammarna byttes 2015/2016. Under 2017/2018 har löpande underhåll skett, läs mer om dessa i föreningens senaste årsredovisning.

Kommande renoveringar:

Föreningen kommer fortsätta att se över övriga stammar. Se över möjligheterna att installera solceller på föreningens tak. Utreda eller ändra användningsområdena för all gemensam yta.

Renovering, målning och förbättrad belysning i trapphusen, valven samt gångarna in till gårdarna. Uppfräschning av tvättstugan Järneken. Fortsatt arbete med brandskyddet på vindarna.

Ekonomi

De långfristiga skulderna för föreningen ligger på cirka 54 mkr, (ca 2 500 kr/kvm) långt under snittet för området. Föreningen höjde avgifterna med 2% i januari 2020 för att täcka normala kostnadsökningar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens hemsida för mer information om uthyrning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam. Hemförsäkring tecknas individuellt av bostadsrättshavarna men bostadsrättstillägg ingår kollektivt i föreningens försäkring.

Städning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja. En gemensam städdag av gården sker vår respektive höst. Föreningen har även sortering av återvinningsbart avfall, såsom tidningar, glas, kartong, plastförpackningar, grovsopor, aska, batterier samt metall.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en mycket vacker fin och grön trädgård som binder ihop husen i föreningen. Flera uteplatser och grill möjligheter finns att njuta av. Lekställning och sandlåda till barnen. Tvättstugor samt hobbyrum och bastu som kan nyttjas av medlemmarna. Övrigt finns festlokal samt övernattningsrum på Aprilgatan 8 och ett gym! Övernattningsrummet kostar 200 kronor första natten och därefter 100 kronor följande natt. Föreningslokalen nyttjas avgiftsfritt.

Föreningen har även bastu, gym och hobbyrum. Cykelförråd och barnvagnsrum finns i källaren.

Tvättstugor

Det finns två tvättstugor i föreningen på Majstångsvägen 5 samt Ringdansvägen 5. Totalt finns nio tvättmaskiner, fem torktumlare och fem torkskåp.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Stockholms stadsnät (100Mbit/s) och kabel-tv via Sappa ingår i avgiften.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Delat ägande godkänns.

Parkering

Avgiftsbelagd parkering på gatorna i området. Den som är folkbokförd inom området kan ansöka om boendeparkeringstillstånd hos kommunen.

Hemsida

Läs gärna mer på föreningens informativa hemsida http://www.tellusborg.com

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens föreningens hemsida och senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Midsommarkransen är ett mycket charmfullt och levande område med en fin blandning av byggnader från olika decennier. Här är det svårt att inte trivas. Miljön är kreativ och dynamisk med bland annat ett stort utbud av unika butiker med design och vintage och många caféer och restauranger. Biografen Tellus som snart kan fira 100-årsjubileum ligger i föreningen så du behöver inte ens ta på jacka för att gå på bio. Du bor dessutom precis intill Svandammsparken som är en oas med plaskdamm och grönytor. På promenadavstånd ligger även Aspudden och Vinterviken med bland annat bad, trädgårdar och café.