Type and press Enter.

Högalidsgatan 11A

NATIONALROMANTISK HÖGALIDSETTA MED VÄLBEVARAT KÖK

TEXT: UNDIN FOTO: HRAFNKELSDÓTTIR STYLING: AHLQVIST

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Högalidsgatan 11A
Område
Södermalm - Högalid
Våning
2 av 6, ej hiss
Rum
1 rum
Area
29 m²
föreningens information
Avgift
1 330 kr/mån inklusive kallt och varmt vatten. Ett obligatoriskt tillägg om 239 kr/mån tillkommer för bredband.

Allmänt om fastigheten

El
8 500 kr/år
Försäkring
1 669 kr/år
Total driftskostnad
10 169 kr/år
Beräknat antal pers
1
Kommentar
i elkostnaden ingår även uppvärmning.

planskiss

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1910 Ivar Engström

Bulten 12 uppfördes under 1910-1911 efter ritningar av Ivar Engström. Engström påbörjade sin utbildning vid Tekniska skolan i Stockholm för att sedan likt många av dagens arkitekter fortsätta vid Kungliga Tekniska Högskolan. Efter studierna anställdes han av Westman & Klemming för att 1911 starta eget. Utöver denna fastighet uppmärksammades han för de pampiga villor han ritade på Uggelviksgatan och Friggagatan på Östermalm.

Bulten 12 är en hörnfastighet med tre trapphus som ligger i korsningen Långholmsgatan/Högalidsgatan. Huset är uppfört i sex våningar och har drag av såväl jugend som nationalromantik. Den första stilen har sitt ursprung ur Arts and Craftsrörelsen, med ornament inspirerade av naturen. Nationalromantikens prägel syns på bottenvåningens släthuggna kalksten och slätputsade fasad i en rödgul nyans. Kalkstenen har även använts till portarna, där även jugenden smyger sig in med växtdekor i relief. Burspråk sprider sig från en till fem trappor och fönstren är rödmålade. Invändigt är Bulten 12s lägenheter trivsamma med god takhöjd och i en del finns bevarade kakelugnar. Under 70-talet inreddes en del lägenheter med duschar, men det var först vid stambytet under 2001-2002 som ordentliga badrum skapades... Äntligen! I övrigt har vindarna inretts och balkonger har satts upp mot gården.

FÖRENINGEN

Brf Bulten 12

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Bulten 12 med adresserna Borgargatan 2 och Högalidsgatan 11. Föreningen upplåter 56 lägenheter med bostadsrätt samt en lägenhet med hyresrätt. Utöver lägenheterna finns en lokal med ingång direkt från gatan. Huset ritades av arkitekt Ivar Engström och uppfördes 1910.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2000.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Fastigheten har sedan förvärvet förvaltats i egen regi. Föreningen har avtal med företag om städning av gemensamma utrymmen och om snöröjning på gård och tak.

Renovering i urval

2018 modifiering hissens grindar/vikdörr. Stamspolning. 2016 underhållsmålning trapphus. 2013-2014 Förnyelse av innergården. 2012 Renovering av trapphusfönster och portar mot gator och gård. 2010 Balkongbyggnation mot gården, totalrenovering av hissen samt indragning av fiber. 2007 Trapphusrenovering. 2006 Dränering av fastigheten. 2004-2005 Renovering och målning av alla lägenheterfönster. 2002 Stambyte (vatten och avlopp), indragning av centralt varmvatten med anslutning till fjärrvärmenätet, helrenovering av bad- och duschrum samt toaletter, renovering av tvättstugan. Under de två decennierna innan ombildningen lades plåttaket om och stuprören byttes. Utöver det så putsades fasaden och byttes fönster samt ny elservis drogs in med ny elcentral och nya elstigare till lägenheterna.

Kommande renoveringar

Underhåll de närmaste åren omfattar bland annat fasader och fortsatt underhåll av fastighetens fönster.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 4,2 Mkr, vilket ger cirka 685 kr per kvm boyta, en mycket låg belåningsgrad. Avgift/kvm ca 666 kr. Det finns inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

All andrahandsuthyrning kräver styrelsens skriftliga godkännande. Stadgeenlig andrahandsuthyrningsavgift debiteras uthyraren.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Bostadsrätternas medlemsförsäkring. I försäkringen ingår ansvarsförsäkring för styrelsen och gemensamt bostadsrättstillägg för alla bostadsrätter.

Tvättstuga

Tvättstugan finns i källaren och är utrustad med tre tvättmaskiner, två torktumlare och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Förråd till lägenheten finns på vinden. Föreningens gård renoverades för några år sen med sittplatser, planteringar och möjlighet till cykel- och barnvagnsparkering.

Bredband/ Kabel-TV/ elabonnemang:

Obligatoriskt abonnemang hos Telia med fiber för TV, bredband och IP-telefoni tillkommer med 289 kr/månad. Varje hushåll står för kostnaden för uppvärmning och hushållsel.

Juridisk person och delat ägande:

Juridisk person godkänns ej. Föreningen tillåter delat ägande med minsta ägarandel på 20 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning för 2018, hemsida samt kontakt med representant för styrelsen i oktober 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Perfekt beläget för dig som både gillar stadens puls och vackra naturområden. Granne med Högalidsparken och en kort promenad från såväl Söder Mälarstrand och Långholmen som Tantolunden bjuder denna lägenhet på ett naturnära boende mitt i pulsen. Strax intill hittar du Hornstulls shoppingcenter med barer, restauranger och shopping. Mycket bra kommunikationsmöjligheter runt hela innerstaden, såväl som ut från stan, i form av flera busslinjer och röda linjens tunnelbana. Ett mycket eftertraktat läge i ett av söders mest populära områden.