Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Klippgatan 14D
  [Område] => Södermalm - Sofo
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 47 kvm
Förvaltarens information SBC [Tomtareal] => [Avgift] => 2 695 kr/mån inkl. värme och vatten samt bredband. K-tv tillkommer. )

Klippgatan 14D

HEMTREVLIG OCH VÄLPLANERAD 2,5:a I SOFO – 1920-TALSTVÅA VID GRÖN GÅRD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Klippgatan 14D
Område
Södermalm - Sofo
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum
Area
47 kvm
Förvaltarens information SBC
Avgift
2 695 kr/mån inkl. värme och vatten samt bredband. K-tv tillkommer.

Allmänt om fastigheten

El
3 200 kr/år
Försäkring
2 922 kr/år
Total driftskostnad
6 122 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1929

Huset

Den välbevarade funkisfastigheten Ljuset tar upp ett helt kvarter mellan Bondegatan, Klippgatan, Borgmästargatan och Åsögatan. Byggnaden utgör ett storgårdskvarter och är hör till de första funkishusen som uppfördes i Sverige, i en tid där det mesta som byggdes var klassicistiskt. De ritades av Sven Wallander, chefsarkitekt på HSB, och den som stod bakom det mesta av organisationens produktion i Stockholm. Ritningarna från sent 1920-tal visar en futuristisk skapelse med långa skarpa linjer, vilket förstärks genom de höjdskillnader som finns i kvarteret. I Brf Ljuset finns 261 bostadsrättslägenheter samt 3 lägenheter och 16 lokaler med hyresrätt. Föreningen är stor och stabil med många tillgångar för de boende. Här finns tre bokningsbara tvättstugor och en obokningsbar, tre övernattningslägenheter med två, fyra och sex bäddar, den största även med fullt utrustat kök, mycket praktiskt när man har långväga gäster. Den stora innergården är en fantastisk plats att koppla av på eller bjuda in sina vänner till. Här finns flera avskilda sittgrupper och grillar att låna. En odlingsgrupp odlar på gården och ibland anordnas gårdsfest med loppis där allmänheten bjuds in.

FÖRENINGEN

Brf Ljuset

Antal lägenheter och lokaler

Brf Ljuset är en äkta förening som äger fastigheterna Ljuset 1 och Ljuset 2. Föreningen upplåter 261 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lägenheter och 16 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av CEMI Teknik AB.

Renovering i urval

2020 stamspolning, 2019 energideklaration genomförd, 2018 gårdsrenovering, 2017 OVK genomförd, 2016 utvidgat cykelrum, 2015 stamspolning, 2011-2014 fönsterrenovering och omputsning av fasad, 2010 ventilation, stamspolning, renovering av balkonger, omläggning av tak, ombyggnad av vindslokal till lägenheter, 2004 trapphusrenovering, 1996 rör och elstambyte,

Kommande renovering

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig fram till år 2040. Inga större projekt planeras inom den närmaste tiden.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger på 3 301 kr/kvm/bostadsrättsyta. Snittet på Södermalm ligger kring 6000 kr/kvm. Intäkterna från lokalerna uppgår till ca 1,8 mkr/år. Avgiften betalas månadsvis i förskott, det finns inga beslutade avgiftsändringar.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga

Det finns sammanlagt fyra tvättstugor i källaren: tre bokningsbara och en drop-in. Tvättstugorna har två tvättmaskiner och en torktumlare var.

Gemensamma utrymmen

Den fina innergården är gemensam och under de varma månaderna finns här bord, stolar och grill till förfogande. I föreningen finns det tre gästlägenheter de boende kan hyra. Hyran är 150 kr – 350 kr/natt beroende på storlek. Cyklar förvaras i cykelrummet på Bondegatan 47 eller på innergården. Utöver detta finns två miljörum.

Överlåtelseavgift

Köparen betalar överlåtelseavgift om 1183 kr och en pantsättningsavgift om 473 kr tas ut.

Medlemskap:

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns mellan exempelvis sambos, med 25% som minsta ägarandel. En av ägarna förväntas bo i lägenheten.

Bredband och TV

Bredband ingår i avgiften och levereras av Ownit (1000 mbit/s). Kabel-tv är installerat och levereras av Com Hem.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2019 samt hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET


Här bor du med bästa läge i SoFo, nära folklivet, Nytorget och Vitabergsparken, och en mängd restauranger och caféer, men också lugnt, avkopplande och lite bortom turiststråken. Ett kvarter ner ligger Café Pom & Flora, där man får fantastisk frukost, hela dagen. Café Nizza, La Vecchia Signora, Nook och Fooli vinbar är andra trevliga ställen i de närmaste kvarteren. Samtidigt som området har hög puls med barer och gatufester är det lugnt och familjärt med en småstadskänsla där det är lätt att bli stammis i butiker och caféer. Det är lika smidigt att ta sig till Nytorgets nöjen som till pulkabackarna vid Sofia kyrka.