Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Gästrikegatan 5 A, 2 tr ö.g.
  [Område] => Vasastan
  [Våning] => 2 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 55 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Tomtareal] => [Avgift] => 1 621 kr/mån inkl värme, vatten, basutbud kabel-tv, bredband samt ip-telefoni )

Gästrikegatan 5 A

LJUV JUGENDTVÅA MED BALKONG OCH DUBBLA KAKELUGNAR

TEXT: PETTERSSON FOTO: BOUKARI STYLING: AHLQVIST

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Gästrikegatan 5 A, 2 tr ö.g.
Område
Vasastan
Våning
2 av 4, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
55 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
1 621 kr/mån inkl värme, vatten, basutbud kabel-tv, bredband samt ip-telefoni

planskiss

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: DORPH & HÖÖG 1910

Fastigheten Liljan 30 uppfördes under åren 1910-11 och ritades av den tidens mest produktiva arkitektduo i Stockholm, Dorph & Höög. Dock har flera fasadritningar av huset framställts, och en av dem, signerad E Ericsson, är den som till slut kom att utföras, dock med vissa ändringar. Fastigheten består av ett gatuhus i sex våningar samt ett gårdshus i fyra våningar. Fasaden är slätputsad i en röd nyans medan sockeln är gråputsad. Gatufasaden har två burspråk ovan entréerna samt smäckra smidesbalkonger. Föreningen Bf Kamelian nr 6 u p a bildades redan 1926 och består av 21 bostadslägenheter. Det är en lugn och trevlig förening med mycket god ekonomi och låga månadsavgifter. För de boende finns en innergård med utemöbler och lekmöjligheter. Trots att föreningen inte är så stor har man en gästlägenhet som boende kan boka.

FÖRENINGEN

Bostadsföreningen Kamelian 6 U.P.A.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Liljan 30. Föreningen upplåter 21 lägenheter (varav två upplåts med hyresrätt) samt 4 kommersiella lokaler med hyresrätt. Storleken på bostäderna är fördelade på 11 treor, 7 tvåor samt 3 ettor. De två kvarvarande hyresrättslägenheterna är båda tvåor på uppskattningsvis 50-60 kvm vardera.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1926. Föreningen är en s k bostadsförening och lyder under lagen om ekonomisk förening men förvaltas i all väsentlighet som en bostadsrättsförening.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Renovering

På 80- talet genomfördes en genomgripande renovering av fastigheten. Då byttes stammarna i gårdshuset. Alla liggande stammar i källaren gathuset (de som brukar gå sönder) är i förebyggande syfte utbytta. Det har inte förekommit något problem på något våningsplan i de stående stammar som är förbundna med lägenheten. 2008 fick gatuhuset ny hiss och 2009 installerades en sopsug. Samma år genomfördes en genomgång av gårdsbjälklag, fasaden renoverades, balkonger byggdes och renoverades, skorsten i gårdshus renoverades, fönster och dörrar målades och elledningarna byttes. 2010 renoverades tvättstugorna, fönster i trapphus byttes/renoverades. 2011 renoverades trapphusen. 2016 spolades stammarna i gatuhuset.

Kommande renoveringar

Föreningen kommer att restaurera fönstren innan sommaren 2020.

Ekonomi

Bostadsföreningen är mycket välskött och ekonomiskt stark. De långfristiga skulderna är cirka 1 172 kr/kvm bostadsrättsyta (snittbelåningen i Vasastan är cirka 6 000 kr/kvm bostadsrättsyta). Avgift/kvm är 313 kr/kvm bostadsrättsyta. Föreningen har hyresintäkter på ca 650 tkr årligen. De två kvarvarande hyresrättslägenheterna är att betrakta som en ansenlig dold tillgång.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Vind

En förstudie om byggande av bostad på vind har genomförts under 2016. Utfallet visade att det är möjligt att inreda vinden med lägenhet. Vilket måste anses innebära en dold tillgång i föreningen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirman Svennsia för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

Föreningen har två tvättstugor (en i vardera hus) med effektiva maskiner, torkskåp och torktumlare. Tvättid kan bokas med mellan kl 08-20 i två pass.

Gemensamma utrymmen

Innergård med sitt- och grillmöjligheter.

Hiss

Hiss i gatuhuset men ingen hiss i gårdshuset.

Parkering

Boendeparkering finns i området.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Comhem. Basutbud ingår i avgiften. Bredband via Svensk Bredband om 1000/1000 Mbit/s ingår i avgiften.

Förråd

Vindsförråd i gathuset (ca 7 kvm golvyta med snedtak) samt källarförråd i gårdshuset (ca 5 kvm).

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej.

Kontroll information

Information kommer från kontakt med ordförande den 5 sept 2019 samt årsredovisning 2018. Uppgifter som är särskild vikt för spekulant bör stämmas av med föreningen.

OMRÅDET

Gästrikegatan och dess närliggande gator utgör fina exempel på tidig 1900-talsbebyggelse. Här ligger många praktfulla och välbevarade jugendhus. Läget invid Vasaparken, där alla åldrar kan roa sig under lediga stunder, är mycket trivsamt. Här har du även nära till både Sankt Eriksplan och Odenplan och dess kommunikationer med tunnelbana, bussar, flygbussar samt citybanan. Restaurang- och caféutbudet i området är något av stadens trevligaste med till exempel klassiker som Wasahof, Tennstopet och Musslan. De allra närmaste kvarteren bjuder på pärlor som Erlands och Minh Mat. Gatan har ju dessutom blivit framröstade som populäraste gatan i Vasastan!