Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Hasselquistvägen 3, 3tr
  [Område] => HAMMARBYHÖJDEN
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 49 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Tomtareal] => [Avgift] => 2 994 kr/mån Inklusive värme & VA )

Hasselquistvägen 3

YTEFFEKTIV FUNKISTVÅA MED STOR POTENTIAL

TEXT: NYSTED FOTO: NOREN STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

John Jakobsson
Mäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hasselquistvägen 3, 3tr
Område
HAMMARBYHÖJDEN
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
49 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
2 994 kr/mån Inklusive värme & VA

Driftskostnader

El
3 500 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
5 500 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Driftskostnader enligt schablon.

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Carl Melin 1938

Nattsländan 3 uppfördes under åren 1938-1939 och ritades i likhet med övriga hus i anläggningen av Carl Melin. Denne arkitekt kom efter avslutade studier vid Kungliga Tekniska högskolan och Konstakademien att framgångsrikt starta ett av södra Sveriges största arkitektkontor tillsammans med August Ewe. Tillsammans ritade de såväl bankbyggnader som stadshus, rådhus, kyrkor och skolor. Det är även Melin som ligger bakom Kvinnohuset på Welanders väg i Stadshagen, liksom en stor del av de barnrikehus som uppfördes i Stockholm, för mindre bemedlade och barnrika medborgare. Däribland Nattsländan 3, ett klassiskt smalhus i funkisstil, om tre våningar med fyra trapphus och pulpettak. Byggnaden vilar på en ljusbrun sockel och därovan är fasaden slätputsad i en beige nyans. Funkisen, presenterades för den breda massan under Stockholmsutställningen sommaren 1930 och kom sedan snabbt att implementeras av arkitekter och byggherrar. Med släta fasader och frånvaro av dekorativa element, lades istället stort fokus på arkitektoniska detaljer som entréer, fönster och balkonger. På Nattsländan 3 har entréerna förlagts till gårdssidan. Portarna av trä och glas, är indragna från fasadlivet och omgivna av natursten med enkla, mörkgröna skärmtak ovanför. De grönmålade fönstren är två till tre lufter breda och rytmiskt utplacerade på fasaden.

FÖRENINGEN

Brf Nattsländan 3

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen bildades 2002 och förvärvade fastigheten Nattsländan 3 2006. Föreningen består av ett flerfamiljshus med 22 bostäder upplåtna med bostadsrätt, två stycken bostäder upplåtna med hyresrätt samt en hyresrättslokal.

Mark

Föreningen äger sin mark och drabbas på så vis inte av tomträttsavgifter.

Förvaltare

Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av HSB.

Renoveringar

Stambyte kök och badrum, elstambyte, samt fasader renoverades 1993 (köks och badrumsstammar håller normalt 50-60 år). Fönsterrenovering skedde 2011 och 2016 renoverades trapphusens originalportar. Samma år isolerades vinden för minskade uppvärmningskostnader. Så sent som 2017 genomgick fastigheten fasadrenovering med helt ny kalkputs, utvändig fönstermålning och byte av lokalens port. Under 2019 genomförde föreningen en obligatorisk ventilationskontroll med godkänt resultat. I somras förbättrades också sopsorteringen med fler sorteringsmöjligheter för ett mer hållbart och bekvämt boende. Den enda betydande renoveringen som ligger inom de kommande åren är underhåll tak (ny takpapp för kanske 300 tkr, sker våren 2022). Nyligen har man genomfört underhåll av termostater/radiatorer.

Ekonomi

Föreningen har i dagsläget en belåning om cirka 4,900 kr per kvadrat boyta. Snittet i stadsdelen är omkring 6,000 kr/kvm boyta. Till detta har man två hyresrätter som den dagen de säljs kommer stärka ekonomin med möjligheten att kanske bli helt skuldfri. Vidare har föreningen en lokal upplåten med hyresrätt. Det finns inga planer på att reglera hyran uppåt eller nedåt då man ligger i balans.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa, ansvarsförsäkring ingår för styrelsen och så kallat bostadsrättstillägg för samtliga boende.

Tvättstuga

En tvättstuga i husets källare, med 3 maskiner, torkskåp, torktumlare och en mangel. Lätt att få tid.

Gemensamma utrymmen

Nybyggd uteplats med grill, bord och stolar placerad i en oas av grönska. Perfekt för sommarfester. Cykelförråd i huset.

Bredband och TV

Fiber indraget under 2019 från Bahnhof. En obligatorisk avgift för bredband (1000/1000) om 150 kr/mån.

Juridisk person & delat ägande

Föreningen medger ej juridisk person medlemskap i föreningen.

Föreningen accepterar delat ägande.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens informationssidor och dokument samt kontakt med styrelsen i november 2021.

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Det var under mitten av 1930-talet som Stockholms stad började uppföra så kallade barnrikehus i Hammarbyhöjden, för familjer med många barn och svag ekonomi. Däribland Nattsländan 3, som i likhet med övriga byggnader i Hammarbyhöjden omges av lummig grönska. Med Nackareservatets vackra natur en promenad bort är rekreationsmöjligheterna många och gröna. På bekvämt avstånd i närområdet har du också lekpark för familjens yngsta medlemmar, liksom Hammarbyhöjdens centrum med en rad matbutiker, restauranger och trevliga fik. Där hittar du även Hammarbyhöjdens tunnelbanestation och grön linje, som smidigt tar dig till Slussen på dryga tio minuter.