Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Ljusstöparbacken 18B
  [Område] => Gröndal
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 74 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 3 871 kr/mån
)

Ljusstöparbacken 18B

VÄLPLANERAD, NYRENOVERAD OCH SNYGG TREA MED MAFFIG UTSIKT

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Ljusstöparbacken 18B
Område
Gröndal
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
3 rum
Area
74 kvm
Avgift
3 871 kr/mån

planskiss

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Bertil Karlén - 1958

Husen i Brf Sannadalsplatån uppfördes under åren 1958–61 och ritades av arkitekt Bertil Karlén (1912–1991). Hans arkitektur präglar många av Stockholms förorter, han var till exempel med att skapa de s k Radiohusen i Hässelby och kvarteret Toppsockret i Högdalen. Huset på Ljusstöparbacken 18, Lyktan 1, är ett fyravåningshus med fasad i gråvit ädelputs och bottenvåning i tegel med portar i ek och glas som är original från byggnadsåret. Totalt i föreningen finns fyra flerbostadshus med 3–5 respektive 12–13 våningar med 331 bostadsrätter, 1 hyresrätt, 14 lokaler med hyresrätt. Det finns också en stor och lummig innergård där både små och stora trivs.

FÖRENINGEN

BRF Sannadalsplatån

Antal lägenheter och lokaler:

Brf Sannadalsplatån (org. nr. 702001-8839) äger fastigheterna Ljuskronan 4, Lyktan 1, Ljussaxen 10 samt Gröndal 1:21. Föreningen upplåter 332 stycken bostadsrättslägenheter samt en hyresrätt och 27 st hyresrättslokaler.

År föreningen tog över fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheterna i samband med uppförandet 1959 och är en så kallad äkta förening.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB, liksom den tekniska förvaltningen.

Renovering

Föreningen har en mycket bra sammanställning i årsredovisningen för genomförda renoveringar och man har en underhållsplan till 2029. Relining gjordes för cirka 6 år sedan. En del fasader har renoverats. Hissar i bägge punkthusen har renoverats.

Kommande renoveringar & Ekonomi

Som man anger i årsredovisningen står föreningen inför några projekt framöver. Trapphusen ska göras fram till 2021. Fönster, fasad och tak planeras mellan 2021 till 2024. Stambyte ligger längre fram omkring 2027 - 2029, liksom kulvertar.

Ekonomi

Föreningen har en belåningsgrad om 2,500 kr per kvadrat boyta. Man har i dagsläget hälften så mycket lån som den genomsnittliga föreningen i kommunen. Intäkterna per år ligger på 17,2 mkr där årsavgifterna står för 14,8 mkr. Man har 1,1 mkr i kassan. Under kommande år planeras vissa lokaler att bli lägenheter vilket kan inbringa större summor till föreningen.

Avgifter

Avgifterna planeras att höjas med 4-5 % årligen inför kommande underhåll. Avgifterna höjdes inför 2020 med 2 %.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen med ett år i taget.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Folksam.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Sköts externt. Inget de boende behöver utföra.

Tvättstuga

Föreningen har fyra tvättstugor (varav en på Grenljusb. 26) samt en grovtvättstuga (en i vardera hus). Tvättstugorna är utrustade med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel & torkrum.

Gemensamma utrymmen

Man har två gästlägenheter, ett före detta snabbköp som hyrs ut dygnsvis till de boende samt olika föreningar. Man har även en stor och populär lekplats. Sopsortering, barnvagnsförråd samt cykelrum. De boende kan hyra separata extra förråd i föreningen.

Parkering

Det finns totalt 130 st parkeringsplatser, varav 24 st platser i kollektivgarage och 14 singelgarage. Enkla utomhusplatser har en kostnad på 575 kr/mån, medan garageplats kostar runt 1 000 kr/mån. I dagsläget är det en kötid på ett par år till dessa. Boendeparkering på gatan, vilket blivit mycket lättare efter att man infört avgift på gatan.

Bredband och Kabel-TV

Ownit levererar bredband 1000/1000 Mbit via fiberkabel. Månadskostnad är 95 kr utöver månadsavgift och obligatoriskt tillägg för kabel-tv. Enskild medlem tecknar avtal med Ownit. För kabel-TV står Bredbandsbolaget, där alla medlemmar får tillgång till ett antal analoga och digitala kanaler.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen aktuella uppgifter. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Gröndal bor du i småstadsmiljö med storstaden nära inpå. Här blandas hus från olika stilepoker i en härlig mix. Punschverandor och knotiga äppelträd möter funkis och modern tegelarkitektur på ett charmerande sätt. Gröndals centrum ligger i en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen och spårväg. Här finns dessutom det välbevarade och välmeriterade konditoriet Lundbergs och Sannadalsparken med lekpark och plaskdamm. Den familjära småstadskänslan går verkligen att ta på och området är levande och vänligt med mycket att göra för både barn och vuxna alla årstider. Tvärs över gatan ligger sjön Trekantens badplats där du kan sola och bada om sommaren och snöra på dig skridskorna och ta en tur runt den anlagda isbanan på vintern. Till Mälaren är det också nära, och det är verkligen inte dumt att ha Vintervikens trädgårdar, bryggor, klippbad och magiska solnedgångar så nära inpå. På andra sidan Trekanten ligger Liljeholmen med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer.