Type and press Enter.

Magna Sunnerdahls Väg 2

LUGNET BLAND ÄPPELTRÄDEN 30 MINUTER FRÅN CITY

TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Magna Sunnerdahls Väg 2
Område
Säbyholm
Våning
2 av 2, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
61 m²
föreningens information
Avgift
3 528 kr/mån inkl. värme, vatten och parkering (obl. tillägg för el: 458 kr/mån)

Allmänt om fastigheten

Försäkring
2 600 kr/år
Total driftskostnad
2 600 kr/år
Beräknat antal pers
1
Kommentar
Observera att föreningen tecknat ett kollektivt elavtal som debiteras utöver månadsavgiften (se kommentar till månadsavgift).

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Elevhemmet Bränna 1915

Säbyholms gård har anor ner till 1300-talet och har genom århundradena ägts av släkter som Posse, Ehrensvärd, Taube, Sparre och Lagercrantz. Den siste private ägaren var Casper Tamm som 1909 sålde Säbyholm till stiftelsen "Sunnerdahls hemskolor på landet". Stiftelsen bildades av Magna Sunnerdahl, dotter och arvtagare till grosshandlare Emil Sunnerdahl, som avled 1909, och efterlämnade en förmögenhet på nästan nio miljoner kronor. Fyra miljoner av dem donerade hon till stiftelsen, som köpte Säbyholms gård och startade internatskola för fattiga barn. Verksamheten startade 1911. Hit kom flickor och pojkar för att bo och gå i skola och lära sig både traditionella skolämnen och yrkeskunskaper såsom hushållsarbete, barnavård, skomakeri, jordbruk och verkstad. Verksamheten pågick till slutet av 1960-talet då hemskoleverksamheten avvecklades. Gården kom därefter att bli jordbruks- och trädgårdsskola under ett antal år. Därefter såldes fastigheten och förvandlingen till bostäder började. Brf Säbyholm 4 är belägen i det före detta elevhemmet Bränna.

Originalritningarna till elevhemmet Bränna har inte stått att finna men mannen bakom verket är troligtvis Ivar Tengbom, som kom att bli en av våra mest inflytelserika arkitekter, och har ritat bland annat Konserthuset vid Hötorget, Handelshögskolan, Tändstickspalatset och Högalidskyrkan i Stockholm. Noterbart är vilka namnkunniga arkitekter som anlitades till att rita skolbyggnaderna på stiftelsen; Sigge Cronstedt, Lars Israel Wahlman och Carl Westman ritade de olika elevhemmen och andra byggnader på skolområdet. Det gamla elevhemmet Bränna är då som nu en tvåvåningsbyggnad med rödmålad locklistpanel och en pampig vitmålad veranda. Fönstren är spröjsade och vitmålade, liksom knutar och andra dekorativa detaljer. Taket är brutet och klätt med tvåkupigt tegel. Balkongerna är nyuppförda men tidstypiskt utformade.

FÖRENINGEN

Brf Säbyholm 4

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen Säbyholm 4 (org. nr 769631-3159) äger fastigheterna Säbyholm 5:40 Bränna och Säbyholm 5:41 Tuna med två bostadshus. Husen är uppförda 1915 och är belägna cirka 5 km från tätorten Bro i Upplands-Bro kommun. Föreningen upplåter 7 st lägenheter med bostadsrätt. Husen värms upp med bergvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheterna den 7 december 2015 från ett projektbolag.

Mark

Föreningen innehar fastigheterna med äganderätt och påverkas därmed ej av tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Admit Ekonomi AB och teknisk förvaltning ombesörjs i egen regi även om styrelsen tar in hjälp när det behövs. I styrelsen finns fyra personer.

Renoveringar

Byggnaderna har under 2015-2016 genomgått en omfattande ombyggnad och något renoveringsbehov bör inte föreligga inom de närmaste 5-10 åren. Entreprenören har lämnat en femårig garanti för utförda entreprenadarbeten räknat från datum för slutbesiktningen (2015-12-11).

Kommande renoveringar:

Något renoveringsbehov bör inte föreligga inom de närmaste fem-tio åren. En underhållsplan ska tas fram till 2020.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 4,7 mkr. I kassan finns cirka 100 tkr och årliga intäkter uppgår till cirka 440 tkr. Skuldkvoten per kvadratmeter uppgår till cirka 7.500 kr/kvm och amortering av lånen sker enligt plan. Se utförliga resonemang om ekonomin i den ekonomiska planen och den senaste årsredovisningen.

Avgifter

Det finns inga planer eller beslut om att ändra lägenheternas avgifter. Däremot kommer styrelsen utreda möjligheterna kring att sänka eltillägget.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade via Protector försäkring.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av medlemmarna. Underhåll av parkmiljön intill husen sköts av ett företag. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Gemensamma utrymmen

Ett större utrymme finns i källaren som delas med grannarna (3 st) där cyklar eller liknande kan förvaras. Föreningens främsta tillgång är den vackra parkmiljön, men också en brygga vid Mälaren som finns via en gemensamhetsanläggning.

Sophantering

Mat- och hushållsavfall slängs cirka 20 meter från huset. Återvinningsstation för grovsopor finns 4 km bort.

Parkering

En bilplats i direkt anslutning till huset ingår utan extra kostnad. Cirka 100 meter bort finns en större parkeringsplats.

Bredband och TV

Bredband och digital-tv levereras genom Telia Öppen Fiber. Man tecknar eget avtal med valfri leverantör.

Förråd

Till bostadsrätten hör ett stort vindsutrymme ovanför lägenheten. I det fall denna råvind skulle byggas om till bostad ska avgiften justeras för detta. Föreningsstämmans godkännande krävs för att ändra användningen av biytan. Till bostadsrätten hör också ett källarförråd om ca 9 kvadratmeter. Det finns även ett inrett rum direkt utanför lägenhetens entré om cirka 6 kvadratmeter som delas med grannen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-09-06. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Området är naturskönt, har rikligt med vandringsleder och löpspår. Till Mälaren, där föreningen har en egen brygga, är det cirka 500 meter, och det finns flera andra badplatser i närområdet. Fiskemöjligheter finns förstås också och för den som har båt finns båtklubben Säbyviks Marina cirka 15 minuters promenad bort. Många hästgårdar har verksamhet i närheten. Det finns en lokal som används som snickeri och slöjdlokal av de boende i Säbyholm. Det arrangeras höstmarknad med närodlade grönsaker, ägg och honung. När äppelskörden är bra finns möjlighet att producera äppelmust. Inom en radie på tre kilometer finns tre golfbanor, bland annat Bro Hof. I Bro centrum finns mataffärer, bensinmack, restauranger, simhall med mera. Kommunen utarbetade 2014 en ny plan för området kring Säbyholm och här pågår ett ombyggnadsprojekt som lyfter hela området. Den stiliga huvudbyggnaden skänker extra glans åt området, och fint är det att färdas genom de lövade alléerna. Busshållplats finns 50 meter från lägenheten. Med bil eller buss når du pendeltåget i Bro på fem till tio minuter. Därefter är du i centrala Stockholm på en halvtimme, vilket även är tiden det tar att köra med bil från bostaden till city.