Type and press Enter.

Kyrkogårdsvägen 57

ENSKEDES MYSIGASTE ETTA - GAVELLÄGE OCH GRANNE MED LUGNET

TEXT: BERTHELS STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: OZOLLAPA

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kyrkogårdsvägen 57
Område
Enskededalen
Våning
1 av 2, ej hiss
Rum
1 rum och kök
Area
40 m²
Avgift
2 172 kr/mån inkl. värme & vatten

Allmänt om fastigheten

El
3 600 kr/år
Försäkring
1 860 kr/år
Total driftskostnad
5 460 kr/år
Beräknat antal pers
1
Kommentar
Driften varierar beroende på avtal och levnadsvanor.

planskiss

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Gustaf Pettersson 1921

De rödgula tvåvåningshusen längs Kyrkogårdsvägen i Enskededalen uppfördes som arbetarbostäder efter första världskriget och stod klart för inflyttning 1921. Byggnaderna ritades av Gustaf Pettersson och är typiska för tiden med sina slammade och måttligt dekorerade fasader samt trivsamma lägenheter av det mindre formatet. I många av lägenheterna finns både bevarade originaldetaljer från 1920-talet och snickerier från en ombyggnad på 1960-talet, då man bland annat installerade centralvärme och satte in nya kök och badrum. På senare år har även fastigheternas fönster bytts ut, men i övrigt bevarar de i mångt och mycket sitt ursprungliga utseende.

FÖRENINGEN

BRF Gammelsmedjan i Enskede

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Gammelsmedjan i Enskede (org. nr 769623-2904) innehar fastigheterna Gammelsmedjan 1 & 2. Föreningens bostadshus är belägna i Enskededalen och uppfördes 1921. Föreningen upplåter 42 st lägenheter varav 6 st av dessa är hyresrätter. Uppvärmning via bergvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten år 2012.

Mark

Föreningen har ett tomträttsavtal med Stockholms stad, nytt avtal 2023.

Förvaltare

BoVera Konsult AB sköter den ekonomiska förvaltningen och teknisk förvaltning överses genom Teknikförvaltning i Stockholm AB.

Renoveringar

Till de större underhållen hör inte minst stambyte i kök och badrum 2009. Målning av husfasad 2011 och installation av fiber 2014. Under 2015 installerades bergvärme för att minska på uppvärmningskostnaderna. 2018 genomfördes energideklaration.

Kommande renoveringar:

Inga större projekt planerade.

Ekonomi

Föreningens totala lån uppgår till ca 11,3 mkr och årliga intäkter uppgår till ca 1,3 mkr. I kassan finns ca 900 tkr. Skuldkvoten per kvm bostadsyta uppgår till cirka 6.400 kr, vilket egentligen är genomsnittligt för Enskede. Föreningen har relativt låga räntor på sina lån.

Avgifter

Inga planerade avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke i enlighet med stadgarna.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad städfirma. Städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

I källaren till port nr 65 finns en grovtvättstuga. I källaren till huset bredvid finns tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och ett torkrum.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har inte minst en riktigt fin och lummig gård som löper längs med huslängorna. Gott om blomster både vår och sommar och på hösten stoltserar träden med sina färgglada lövverk. Möjligheter till att grilla eller bara sitta vid ett möblemang under sommaren för den där särskilda Enskede-känslan. Villaträdgårdarna precis intill är välskötta och höjer därmed synintrycket i miljön. Finns en källarlokal i föreningen. Cyklar ställs på gården eller i föreningens cykelrum i källaren.

Parkering

Inga platser i föreningen. Enskededalen regleras som taxeområde 4 gällande gatuparkering (500 kr/mån).

Bredband och TV

Bredband Telia Öppen Fiber som bekostas av medlemmen själv, hastighet upp till 1000 Mbit/s. Kabel-tv via Com Hem.

Övrigt

Vid delat ägande accepteras att den boende äger minst 10 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella information i oktober 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Sandsborg, kanske mer känt som Enskededalen, är ett lugnt och lummigt område med en mix av flerfamiljshus och villor. Det ligger nära stan, endast ca 11 minuter från Slussen med t-bana. Från din nya adress har du bara en kort promenad på ca 4 min till tunnelbanan och Dalens centrum, där du bland annat hittar matbutik, apotek, simhall och bibliotek, blomsteraffär och gym samt torghandel med frukt och grönt under sommarhalvåret. Fortsätt förbi t-banestationen så kommer du till Gamla Enskede, där du bland annat kan äta gott på välrenommerade Gamla Enskede Matbod, Robin Delselius Bageri och Matateljén. Ca 4 min åt andra hållet från ditt nya hem ligger det internationellt uppmärksammade världsarvet Skogskyrkogården med vackra vyer och promenadvägar. Ca 15 min till fots västerut finner du Kärrtorps kulturliv med sina två teatrar. Ca 20 min promenad till Nackareservatets fot, med stora skogar, rekreation och uppskattade badplatser.