Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Krukmakargatan 14, 1 tr
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 1 av 6, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 60 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021054 [Tomtareal] => [Avgift] => 1 925 kr/mån Inkl Värme, V/A, kabel-tv bas. Obligatoriskt tillägg om 150kr/månad för bredband. )

Krukmakargatan 14

RENOVERINGSOBJEKT – JUGENDTVÅA VID MARIATORGET MED LÅG AVGIFT

STYLING: COPPARSTAD FOTO: SPINNELL TEXT:MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Krukmakargatan 14, 1 tr
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
1 av 6, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
60 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021054
Avgift
1 925 kr/mån Inkl Värme, V/A, kabel-tv bas. Obligatoriskt tillägg om 150kr/månad för bredband.

Allmänt om fastigheten

El
3 400 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Övrigt
3 000 kr/år
Total driftskostnad
8 400 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
Driftkostnader beräknade enligt schablon. Övrigt avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

FALAFELBAREN
ORGANICO
BEYOND RETRO
HARMONIKÄLLAN
YOGASHAKTI

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: A.Göransson & C. A.Carlsson, 1906

Byggnaden på tomten Mullvaden Första 26 uppfördes under åren 1905–1906 av byggmästare J W Lagerstedt efter ritningar av C A Carlsson. Men 1906, innan huset var helt färdigställt, utbröt en brand i kvarteret som skadade både detta hus och intilliggande. Med ny byggmästare renoverades och slutfördes bygget och slutresultatet blev en sex våningar hög byggnad. Även vindsvåningen inreddes då och här fanns från början troligtvis ett pensionat. Husets byggår anges hos Bebyggelseregistret som 1909, det år som huset slutbesiktades. Huset ligger i hörnet av Krukmakargatan och Torkel Knutssonsgatan och är ett fint jugendhus med drag av barock och bär på detaljer som ett brett burspråk, en prydnadgavel och en tornhuv. Huset ligger intill de hus i kvarteret Mullvaden Första som ockuperades på 1970-talet för att förhindra rivning. Ockupationen blev dock förgäves och här står idag hus byggda på 1980-talet. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synvinkel. Mullvaden Första 26 förvaltas av Bf Tellus upa som är en bostadsförening som bildades 1921. Här finns 29 lägenheter och 5 lokaler. Föreningen har en nyrenoverad och mysig innergård med grill och uteplats, sopsortering, bastu, allrum, snickarbod, cykelförråd och tvättstuga.

FÖRENINGEN

BF Tellus u.p.a

Antal lägenheter och lokaler

Bf Tellus u.p.a är en äkta förening som äger och förvaltar fastigheten Mullvaden första 26 med adresserna Krukmakargatan 14 och Torkel Knutssonsgatan 31. Föreningen består av 29 medlemslägenheter om totalt 2333 kvm boyta samt 5 lokaler om totalt 204 kvm. Föreningen bildades år 1921.

Om bostadsförening

En bostadsförening är en äldre version av bostadsrättsförening men har samma ändamål – att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom upplåtelse av bostadslägenheter under nyttjanderätt och utan tidsbegränsning. Verksamheten regleras under lagen om ekonomisk förening och beskattas som en äkta förening.

Mark

Föreningen äger marken sedan 1921.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Riksbyggen. Den tekniska förvaltningen sköter föreningen själv.

Urval renoveringar

Injustering av värmesystem, 2019. OVK och byte av källarstammar, 2016. Stamspolning, gårdsrenovering, 2015. Byte till 3-glasfönster, 2013. Balkongbygge, 2010. Hissrenovering, 2010. Takmålning, 2009. Renovering av tvättstuga, 2005. Ny värmecentral, 2002. Takrenovering, 1998. Fasadrenovering, 1992. Stambyte kök och badrum, 1980.

Kommande renoveringar

Under åren fram till år 2025 planeras tre större underhållsinsatser: målning av trapphus (2020), byte av maskinpark i tvättstugan och ommålning av fasaden. Enligt underhållsplanen kommer inte stambyte att ske förrän tidigast på 2040-talet.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 4,9 Mkr, vilket ger cirka 1 900 kr per kvm boyta. Föreningen har dessutom ca 700 tkr i kassan. Inga avgiftsändringar planerade.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är försäkrad hos Brandkontoret.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam mysig innergård. Föreningen har dessutom sopsortering, bastu, allrum, snickarbod, cykelförråd och tvättstuga. Tvättstugan är belägen genom gården i källaren.

Parkering

Boendeparkering längst gatorna, se Stockholm stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme, V/A, kabel-tv bas och bredband ingår i avgiften. Kabel-tv levereras via ComHem och bredbandet via Stadsnätet.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp debiteras av köparen. Pantsättningsavgift motsvarande 1% av gällande prisbasbelopp.

Juridisk person och delat ägande:

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2020-02-14, föreningens stadgar samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. www.bf-tellus.org.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Här behöver du inte sakna något, området vimlar av trevliga restauranger, caféer och butiker, exempelvis Bistro Süd, Ichi, Paradiso, Kalf & Hansen, Folkbaren, Paradisets matmarknad, Petrus, Kaffe, Johan & Nyström och Drop Coffee. Kommunikationerna är de allra bästa nära Mariatorgets tunnelbana och Södra station med pendeltåg och flera busslinjer.