Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Tomtebogatan 26
  [Område] => Vasastan - Birkastan
  [Våning] => 2 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 55 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 915 kr/mån Betalas kvartalsvis. Inkl v/a, bredband och balkongavgift. )

Tomtebogatan 26

TRIVSAMT SEKELSKIFTE PÅ TOMTEBOGATAN - BALKONG MOT GRÖN GÅRD

FOTO: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Tomtebogatan 26
Område
Vasastan - Birkastan
Våning
2 av 4, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
55 kvm
Föreningens information
Avgift
2 915 kr/mån Betalas kvartalsvis. Inkl v/a, bredband och balkongavgift.

Driftskostnader

Uppvärmning
6 041 kr/år
El
2 572 kr/år
Försäkring
3 268 kr/år
Övrigt
4 348 kr/år
Total driftskostnad
16 229 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
Övrigt = gas + varmvatten

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Westholm och Bagger 1906

Smältan 12 är ett hörnhus i korsningen Tomtebogatan – Norrbackagatan som ritades av arkitektduon Sigurd Westholm och John Bagger. Huset uppfördes under åren 1905–1906 men ritningarna signerades redan 1903. Det är ett vackert bostadshus med fem våningar, tre trapphus, en välbevarad gulputsad fasad, flera burspråk och ett hörntorn. Bf Norrbacka upa har ägt huset sedan 1918. Hela kvarteret har en lummig sammanhängande innergård med olika miljöer, till exempel en innebandy-/basketplan, en liten lekplats och flera olika sittgrupper och grillplatser. Det finns också en liten fontän. I huset finns en gemensam tvättstuga, cykel- och barnvagnsrum och en lokal för snickeri och målning. Föreningen har såväl god ekonomi som god sammanhållning med flera gemensamma aktiviteter, till exempel planeras just nu för ett hundraårsjubileum. Som kuriosa kan vi också nämna att Cornelis Vreeswijk har bott i en lägenhet i samma trapphus som denna.

FÖRENINGEN

BF Norrbacka upa

Föreningen

BF Norrbacka u.p.a. (org. nr 702001-5439) är en lågt belånad äkta förening som förvärvade fastigheten Smältan 12 år 1918. Föreningen består av en hörnfastighet med adresserna Tomtebogatan 26 och 26 A samt Norrbackagatan 42, och omfattar 38 lägenheter samt 2 lokaler med bostadsrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Efter genomfört och finansierat stambyte ligger lånen för föreningens fastighet på 10 173 kr/kvm boarea. Kallvatten, balkongavgift och bredband ingår i avgiften, medan värme och varmvatten debiteras utifrån antal kvm, och elkostnaden fördelas efter förbrukning. Samtliga avgifter betalas kvartalsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Tele2 för bredband med hastighet 1 Gbit/s. Samtliga lägenheter är anslutna till marksänd digital-tv med SVT1, SVT2, Kunskapskanalen samt TV4. Ytterligare kanaler tecknas och debiteras separat.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Delat ägande accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga utrustad med tre tvättmaskiner, två torktumlare och torkrum. Det finns cykel- och barnvagnsrum, en mycket fin innergård gemensam för kvarteret med fontän, basketplan, liten lekplats, planteringar, utemöbler och grill samt hobbyrum/snickarbod. Gården förvaltas av Gårdssamfälligheten Smältan där föreningen har en andel på 16 %.

Förråd

Lägenheten disponerar både vinds- och källarförråd, på sammanlagt ca 8 kvm.

Renoveringar, i urval

2021 stambyte, byte undercentral, 2019 tak och fasad mot innergård, 2018 OVK, energideklaration, uppgradering av bredband till 1 Gbit/sek, 2017 fönstermålning, nya maskiner till tvättstugan, 2016 fasadrenovering gathus, 2014 renovering av fönster mot gård, 2013 balkongbygge, partiell reparation av gårdsfasad och takmålning, 2012 målning av samtliga trapphus, nya portar på Tomtebogatan, 2011 värmekablar i hängrännor och stuprör, 2009 eldstäder inspekteras, 2006 ny sopkarusell, 2004 elnätet uppgraderas till 3-fas, elmätarna byts ut, nya stigarledningar, 2000 fastighetens datanät installeras, nytt elnät och belysning i källare, vind och trappuppgångar, 1998 rökkanalerna till eldstäderna renoveras, 1995 renovering och målning av ytterfönstren, 1991 trapphus och lägenhetsdörrar renoveras, 1990 fasaderna putsas och målas, 1988 byte av fönstren i trappuppgångarna och i hälften av lägenheterna, 1985 ny plåt på tornet, 1983 ny takplåt, reparation av skorstenarna, 1980 gården färdigställs, installation av varmvatten, stambyte.

Städning

Trappstädning sköts på entreprenad.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i maj 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Birkastan växte fram i sin nuvarande form efter sekelskiftet 1900 och är en stilig stadsdel med många fina fastigheter, där mycket är bevarat från tillkomsttiden. Här är det liv och rörelse, men på ett lugnt och trivsamt sätt. Rörstrandsområdet bebyggdes under ett fåtal år, och 1930, fyra år efter porslinsfabrikens stängning, stod området klart. På Rörstrandsgatan finns många trevliga småbutiker, restauranger och caféer, och under sommarhalvåret stängs gatan helt för biltrafik och blir en härlig gågata kantad av uteserveringar och blomsteruppsättningar. Kommunikationerna är också de allra bästa med tunnelbana och många bussar inom ett par minuter. Dessutom är det enkelt att ta sig till Arlanda med flygbussarna från Sankt Eriksplan.