Type and press Enter.

Östgötagatan 68

VACKER JUGENDTVÅA MED SLÅENDE TAKHÖJD OCH BALKONG

TEXT: NYSTED FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Östgötagatan 68
Område
Södermalm
Våning
1 av 5, ej hiss
Rum
2 rum
Area
53 m²
föreningens information
Avgift
1 361 kr/mån inklusive värme, vatten och kabel-tvs grundutbud. Ett obligatoriskt tillägg för fiberanslutning tillkommer om 134 kr/mån.

Allmänt om fastigheten

El
2 800 kr/år
Försäkring
2 616 kr/år
Övrigt
3 000 kr/år
Total driftskostnad
8 416 kr/år
Beräknat antal pers
2
Kommentar
baserat på säljarnas förbrukning. Övrigt står för gas.

planskiss

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1912 Sam Kjellberg

Kolonnen 1 uppfördes under åren 1912-13, men besiktigades först 1915. För ritningarna svarade Sam Kjellberg. Med närmare 80 byggnader i Stockholms innerstad på sin meritlista, däribland de hus som idag rymmer restaurangerna Pelikan och Kvarnen, är han en av sin tids flitigast anlitade arkitekter. Kolonnen 1 är ett välbevarat och för sin tid påkostat bostadshus om sex våningar med totalt tre trapphus, i jugendstil. Det var efter Stockholmsutställningen år 1897 som jugendstilen blommade ut på allvar inom svensk arkitektur, med naturen som främsta inspirationskälla och rötter i Arts and Craftsrörelsen. Några år in på 1900-talet växte även en nationalromantisk rörelse fram, som kom att samspela med jugend, inte sällan inom en och samma byggnad. Jugendstilen karaktäriseras bland annat av böljande burspråk, fönster med småspröjs och detaljer i natursten. Så även Kolonnen 1, som vilar på en solid grund av natursten. Bottenvåningens nedre del är klädd med kvaderhuggen röd sandsten. Portalerna är utförda i släthuggen grå sandsten, varav den mot Ringvägen har tidstypisk jugenddekor. Portarna är av trä och glas. Fasaden är putsad, i en bruten, vit nyans och pryds av en mängd burspråk och balkonger med dekorativa smidesräcken. Hörnet är utformat som ett torn, med en tidstypisk tornhuv. De vackra fönstren med småspröjsad överdel är bevarade sedan byggnadsåret.

FÖRENINGEN

Brf Tre Uppgångar

Antal lägenheter och lokaler

Brf Tre Uppgångar äger fastigheten Kolonnen 1 med adress Ringvägen 133 samt Östgötagatan 66 och 68. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening trots den låga avgiften. I föreningen finns 43 lägenheter, samtliga upplåts med bostadsrätt. Det finns även 4 hyresrättslokaler som hyrs ut till företag och ger ett fint tillskott till föreningen.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen övertog fastigheten 1985.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Brandkontoret.

Renovering i urval

Stammarna har bytts successivt i fastigheten. 1997 byttes el-stigare. 2005 renoverades fasaden mot gården. 2009 renoverades fönstren mot Östgötagatan. 2010 högtrycksspolades samtliga stammar inkl. s.k. inspektion av stammarna skedde och en del stammar filmades utan anmärkning. 2013 renoverades taket. Trasiga plåtdelar byttes och taket målades. 2015 byggdes bakonger mot innergården. 2016-2017 renoverades trapphusen. 2018 fasad- samt balkongrenovering mot gata.

Kommande renovering

Inga större kommande renoveringar finns planerade, men tvättstugan ska uppgraderas.

Ekonomi

Föreningen är nästintill helt skuldfri, endast ett lån om 820 000 kr finns upptaget och i kassan finns dryga miljonen.. Det är med andra ord en av Södermalms ekonomiskt trygga föreningar.

Avgifter

Inga planerade avgiftsförändringar finns.

En överlåtelseavgift om 2,5 % av prisbasbeloppet debiteras köparen vid överlåtelse och vid pantsättning utgår 1 % av prisbasbeloppet per pant.

Tvättstuga

Föreningens gemensamma tvättstugor är belägna i källaren. De är utrustade med fyra tvättmaskiner, två torktumlare, tre torkskåp och en mangel. Det finns även en obokningsbar spontantvättstuga.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam, prunkande och mysig innergård med utemöbler och grillmöjligheter. På innergården finns det även ett litet gårdshus för sophantering. I detta gårdshus finns även ett barnvagnsutrymme. Cykelrum i källaren och även förvaring för cyklar på gården.

Bredband och tv

Föreningen är ansluten till kabel-TV och bredband via Com Hem i dagsläget. Fiber finns indraget i huset och föreningen har tecknat avtal med OWNIT, som debiterar 134kr per månad.

Medlemskap

Föreningen accepterar delat ägandeskap mellan sambos men inte mellan ex barn/föräldrar. Juridisk person accepteras inte.

Samtliga förvärvare av bostadsrätten ska avse att nyttja bostaden som permanentboende.

OMRÅDET

Mycket har hänt i kvarteret Kolonnen sedan 1890-talets början. Då upptog väderkvarnen Holländskan och en handelsträdgård stora delar av marken, som idag pryds av en handfull jugendhus med påkostade fasader och en rad 20-talshus. Kolonnen 1, som är belägen på den östra delen av Östgötagatan, korsar Ringvägen. Närmaste tunnelbanestation är Skanstull och grön linje, som smidigt tar dig till Slussen och närliggande Gullmarsplan inom några minuter. Här hittar du också flertalet av de vanligaste citybussarna, liksom servicebutiker, bolag, restauranger och shopping. En promenad bort finns även Skrapan och Medborgarplatsen, med mycket nöjen, barhäng och krogar. Även rekreationsområdena är många i dessa centrala, men likväl lugna kvarter, med både Årstaviken och Eriksdalsbadet i närområdet.