Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Östgötagatan 68
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 1 av 5, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 53 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 361 kr/mån inklusive värme, vatten och kabel-tvs grundutbud. Ett obligatoriskt tillägg för fiberanslutning tillkommer om 134 kr/mån. )

Östgötagatan 68

VACKER JUGENDTVÅA MED SLÅENDE TAKHÖJD OCH BALKONG

TEXT: NYSTED FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Östgötagatan 68
Område
Södermalm
Våning
1 av 5, ej hiss
Rum
2 rum
Area
53 kvm
föreningens information
Avgift
1 361 kr/mån inklusive värme, vatten och kabel-tvs grundutbud. Ett obligatoriskt tillägg för fiberanslutning tillkommer om 134 kr/mån.

Driftskostnader

El
2 800 kr/år
Försäkring
2 616 kr/år
Övrigt
3 000 kr/år
Total driftskostnad
8 416 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
baserat på säljarnas förbrukning. Övrigt står för gas.

planskiss

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1912 Sam Kjellberg

Kolonnen 1 uppfördes under åren 1912-13, men besiktigades först 1915. För ritningarna svarade Sam Kjellberg. Med närmare 80 byggnader i Stockholms innerstad på sin meritlista, däribland de hus som idag rymmer restaurangerna Pelikan och Kvarnen, är han en av sin tids flitigast anlitade arkitekter. Kolonnen 1 är ett välbevarat och för sin tid påkostat bostadshus om sex våningar med totalt tre trapphus, i jugendstil. Det var efter Stockholmsutställningen år 1897 som jugendstilen blommade ut på allvar inom svensk arkitektur, med naturen som främsta inspirationskälla och rötter i Arts and Craftsrörelsen. Några år in på 1900-talet växte även en nationalromantisk rörelse fram, som kom att samspela med jugend, inte sällan inom en och samma byggnad. Jugendstilen karaktäriseras bland annat av böljande burspråk, fönster med småspröjs och detaljer i natursten. Så även Kolonnen 1, som vilar på en solid grund av natursten. Bottenvåningens nedre del är klädd med kvaderhuggen röd sandsten. Portalerna är utförda i släthuggen grå sandsten, varav den mot Ringvägen har tidstypisk jugenddekor. Portarna är av trä och glas. Fasaden är putsad, i en bruten, vit nyans och pryds av en mängd burspråk och balkonger med dekorativa smidesräcken. Hörnet är utformat som ett torn, med en tidstypisk tornhuv. De vackra fönstren med småspröjsad överdel är bevarade sedan byggnadsåret.

FÖRENINGEN

Brf Tre Uppgångar

Föreningen

Brf Tre Uppgångar (org. nr 716417-8563) är en skuldfri äkta förening som förvärvade fastigheten Kolonnen 1 år 1985. Föreningen består av ett hörnhus med adress Östgötagatan 66-68 och Ringvägen 133, och omfattar 43 lägenheter med bostadsrätt samt 4 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Brf Tre Uppgångar är skuldfri. Avgifterna sänktes med 10 % fr o m januari 2021. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av styrelsen.

Bredband och kabel-tv

Föreningen är ansluten till kabel-tv och bredband via Comhem. Fiber finns indraget i huset och föreningen har tecknat avtal med OWNIT (obligatorisk kostnad 134 kr/månad).

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen. Delat ägande mellan sambos accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga utrustad med fyra tvättmaskiner, två torktumlare, tre torkskåp och en mangel. Det finns även en ej bokningsbar tvättstuga. Prunkande mysig innergård med utemöbler och grillmöjligheter. Här finns även ett litet gårdshus med barnvagnsutrymme samt sophantering. Cykelrum finns i källaren och även cykelställ på gården.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd på ca 4 kvm.

Renoveringar, i urval

2020 nya ståldörrar från gård ner till källare, ny ledbelysning med rörelsevakt, högtrycksspolning av samtliga stammar, ytskikt tvättstuga, 2018 fasad, balkongrenovering mot gata, fiber, 2016-2017 trapphus, 2015 byggdes balkonger mot innergården, 2013 tak, 2010 högtrycksspolades samtliga stammar, 2009 fönster mot Östgötagatan, 2005 fasad mot gården, 1997 nya el-stigare. Stammarna har bytts successivt.

Planerade renoveringar

2021 OVK. Föreningen följer en underhållsplan som revideras varje år.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer en till två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i juli 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Mycket har hänt i kvarteret Kolonnen sedan 1890-talets början. Då upptog väderkvarnen Holländskan och en handelsträdgård stora delar av marken, som idag pryds av en handfull jugendhus med påkostade fasader och en rad 20-talshus. Kolonnen 1, som är belägen på den östra delen av Östgötagatan, korsar Ringvägen. Närmaste tunnelbanestation är Skanstull och grön linje, som smidigt tar dig till Slussen och närliggande Gullmarsplan inom några minuter. Här hittar du också flertalet av de vanligaste citybussarna, liksom servicebutiker, bolag, restauranger och shopping. En promenad bort finns även Skrapan och Medborgarplatsen, med mycket nöjen, barhäng och krogar. Även rekreationsområdena är många i dessa centrala, men likväl lugna kvarter, med både Årstaviken och Eriksdalsbadet i närområdet.