Type and press Enter.

Åsögatan 185

LJUVLIG, LJUS OCH GENOMGÅENDE JUGENDETTA

TEXT:MUREN STYLING:LINDHOLM FOTO:SPINELL

Denna bostad är såld

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Åsögatan 185
Område
Södermalm - Sofia
Våning
0 av 4, ej hiss
Rum
1 rum
Area
33 m²
Faktisk uppmätn norm SS 21053:
Avgift
1 816 kr/mån inkl. värme,vatten och bredband från Comhem.

Allmänt om fastigheten

El
2 668 kr/år
Försäkring
3 400 kr/år
Total driftskostnad
6 068 kr/år
Beräknat antal pers
2

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: 1909 Gustaf Ameén

Kvarteret Fyrtornet på östra Södermalm bebyggdes under 1900-talets första decennium efter att Stockholms stad beslutat att där uppföra bostäder för arbetare. De fem husen, som först och främst innehöll enrummare med kök, stod färdiga i omgångar. Åsögatan 185 tillhör de hus som färdigställdes först, år 1905. Arkitekt var Gustav Améen, chef vid Stockholms Stads Byggnadskontors Husbyggnadsavdelning. Améen står bakom flera kända byggnader i Stockholm, till exempel Hazeliusporten vid Skansen. Han arbetade tillsammans med Isak Gustaf Clason med nybyggnaden av Nordiska museet, och han ledde arbetet med restaureringen av Drottningholms slott 1907-1912. Kvarteret Fyrtornet har en intressant historia som några av de första hyreshus som Stockholms stad uppförde för att förbättra bostadssituationen för stadens mindre välbeställda, och visar även på hur stor omsorg man lade ner på detta byggande. Fasaderna har många vackra detaljer och bevarar än idag mycket av sitt ursprungliga utseende. Alla hus har sin individuella utformning men likheterna är också stora. På Åsögatan 185 fick huset en relativt påkostad beklädnad av släthuggen kalksten i bottenvåningen och även dekorativa portar i samma material. De boende har en lugn och levande innergård med gräsmatta, träd och planteringar, cykelförvaring under tak, utemöbler och grill samt en liten lekpark och ett källsorteringsrum. Tvättstuga finns i husets källare. Brf Fyrtornet 1 är en stabil och välskött bostadsrättsförening som fortfarande har ett större antal hyresrätter som dolt kapital.

FÖRENINGEN

Brf Fyrtornet 1

Allmänt:

Brf Fyrtornet 1 är en äkta bostadsrättsförening. Föreningen förfogar över 88 lägenheter, varav 78 upplåts med bostadsrätt och 10 med hyresrätt. Föreningen upplåter inga lokaler. Fastigheten består av 5 huskroppar med 9 portuppgångar: Sågargatan 8 och 10,Åsögatan 185, 187, 189 och 191 samt Erstagatan 11, 13 och 15. Den totala upplåtna lägenhetsytan uppgår till 4.742 m2. Därutöver tillkommer källare och vindar.

Mark

Föreningen äger marken och belastas inte av tomträttsavgälder.

Renoveringar

År 1992-1994 Utförde den dåvarande hyresvärden Familjebostäder en ombyggnation och totalrenovering av fastigheten, då bl.a. avloppsstammar, el- och vattenledningar byttes samt hissar installerades i de flesta trappuppgångarna. År 2002/2003 Fönster, portar, räcken och balkonger målades om. De tak som var i behov av det målades om år 2003.

År 2006 Trapphusen, inklusive lägenheternas ytterdörrar, renoverades. Syftet var, förutom en nödvändig ommålning, även att ge trapphusen ett mer tidsenligt utseende. År 2007 Förnyades sopsugens rörsystem, som löper under jord mellan uppsamlingsutrymmet för

hushållssoporna under sopnedkasten i gårdshuset och utsuget på Erstagatan. År 2007/2008 Genomfördes en översyn av föreningens gemensamma ventilationssystem (frånluft). Kanaloptimering och byte av viss utrustning genomfördes samt OVK. År 2009 Renoverades de gemensamma tvättstugorna. Stora delar av maskinparken förnyades och ytskikten i utrymmena fräschades upp. År 2011/2012 Renoverades hyresrätternas badrum. År 2014 Ersattes de tankar/behållare som utgör själva uppsamlingsutrymmet i sopsugs systemet och en modernisering inleddes av föreningens hissar. År 2015 gruppavtal med Comhem – Internet ingår därefter i avgiften. OVK genomförd och godkänd. Arbete med att förbättra innergården inledd. Trädgårdsmästare anlitad för skötsel och planteringar vår-höst. År 2016 uppgradering och modernisering av föreningens fjärrvärmeanläggning.

Fortlöpande brandskyddsarbete påbörjat (bl.a. installation av brandvarnare och brandsläckare i källare och

vindsutrymmen). Fortsatt arbete med att förbättra innergården. Trädgårdsmästare anlitad för skötsel och planteringar vår-höst. År 2017 ommålning av fönster och portar. Stamspolning utförd. Fortsatt arbete med att förbättra innergården. Trädgårdsmästare anlitad för skötsel och planteringar vår-höst.

År 2020 kommer föreningen att starta upp ett fasadarbete. Det gäller i förstahand Erstagatan 15 och Åsögatan 185. Arbetet planeras att starta i början av året 2020 med start på Erstagatan. Föreningen funderar även på att renovera entrégolven i de stora breda sk "körportarna" ( de i gatuplanen). Föreningen planerar för att ta in offerter för att lägga klinker/plattor i körportarna i syfte att skapa en trevligare boendemiljö. Inga lån eller avgiftshöjningar planeras inför 2020.

Ekonomi

Inga avgiftshöjningar är planerade. Föreningens ekonomi enligt styrelsen är mycket god, mindre amorteringar görs varje år och skulden per kvm avviker från snittet på ett positivt sätt då man endast har cirka 4 371 kr i lån per kvm enligt årsredovisningen för 2018.

Tvättstuga:

Samtliga boende har tillgång till en gemensam tvättstuga i respektive huskropp. Tvättstugorna bokas med hjälp av låstavlor som finns utanför varje tvättstuga.

Gemensamma utrymmen

På den gemensamma, prunkande och stora gården finns en grill, trädgårdsmöbler och diverse planteringar.

Sophantering

I gårdshuset finns fyra sopnedkast som är kopplade till en behållare med en s.k. sopsug. I gårdshusets nedre del finns ett grovsoprum som är öppet för föreningens medlemmar. Det finns även behållare för källsortering av mat glas, tidningar, pappersförpackningar, metall, lampor och batterier.

Parkering/garage

Boendeparkering på gatan.

Bredband och TV

Kabel-TV/bredband är installerat och levereras av ComHem. Föreningen har sedan 2015 ett så kallat gruppavtal med ComHem där bredband 100/10 mbit ingår i avgiften. För en extra kostnad (i skrivande stund ca 80kr per månad) kan den boende uppgradera sitt abonnemang till 250/100 mbit.

Förråd

Till samtliga lägenheter hör ett källar- eller vindsförråd.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem. Gemensamt förvärv av föräldrar och

barn prövas från fall till fall.

Övrigt

På senare tid har ett antal av föreningens lägenheter byggts om av bostadsrättshavaren. Väsentlig

förändring av lägenhet får endast företas efter tillstånd av styrelsen. Ändrad planlösning eller

funktion, t.ex. flytt av kök, kräver styrelsens tillstånd. Tillstånd lämnas under förutsättning att

förändringen inte medför men för föreningen eller annan medlem och att arbetet utförs

fackmannamässigt. Styrelsen kräver skriftlig ansökan och att bygganmälan (och

bygglov om åtgärden kräver lov) bifogas.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen, årsredovisning 2018 samt säljaren. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i både historiska och litteraturhistoriska kvarter, just intill kvarteret Lotsen där huvudpersonerna i P A Fogelströms Mina Drömmars stad bodde. Bakom ligger kvarteret Utkiken med hänförande utsikt mot hamninloppet och segelleden. Runt kulturreservatet reser sig genuina stadskvarter som innehåller både vidunderliga vyer, från till exempel Fjällgatan, och fina parkområden. Två kvarter söderut ligger Sofia och Vita Bergen och vidare når du Nytorget och hela SoFo. De närmaste kvarteren bjuder också på trevligheter, som till exempel Stockholms första ramenbar Ai Ramen som ligger snett mittemot denna bostad. Hammarby sjöstad, promenader längs vattnet och skogspromenader och cykling i Nackareservatet kan också lätt bli en del av livet här.