Type and press Enter.

Nynäsvägen 302

RYMLIG, LJUS OCH CHARMIG 1920-TALSBOSTAD I TRIVSAMMA G:A ENSKEDE

TEXT: HENRIK STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: SPINNELL

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Bostadsfakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Nynäsvägen 302
Område
Gamla Enskede
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
70,3 m²
förvaltarens information
Avgift
3 278 kr/mån inkl. värme & vatten
Pris
4 000 000 kr/acceptpris

Allmänt om fastigheten

El
4 800 kr/år
Försäkring
2 700 kr/år
Total driftskostnad
7 500 kr/år
Beräknat antal pers
3

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Matateljén
Uppskattad restaurang ett fåtal hundra meter bort.
Delselius Bageri
Ligger också på Stora Gungans väg, ett lokalt fik!
Triangelparken
En trivsam lekpark i området.

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Björn Hedvall 1926

Gamla Enskede kom att bli den första av Stockholms stads trädgårdsstäder och de äldsta husen stod klara redan 1909. Även om de mest byggdes villor i området, uppfördes också några flerfamiljshus och dessa placerades framförallt vid de större gatorna. Ett av dem är Såningsmannen 6 som uppfördes 1926 på uppdrag av Bostadsföreningen Plöjaren. Fasaderna ritades av Björn Hedvall och planerna av Andersson & Bergman som också var husets byggmästare. Föreningens bostadshus är uppfört i tre våningar med totalt tre trapphus. Såningsmannen 6 är ett mycket vackert och dessutom välbevarat 1920-talshus, med putsad fasad och vackra portar och portaler. Interiört finner vi trivsamma lägenheter med profilerade snickerier och vackra, spröjsade fönster som precis som portarna bevarats sedan byggnadsåret.

FÖRENINGEN

BF Plöjaren u.p.a. (702001-6858)

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsföreningen Plöjaren (org. nr 702001-6858) innehar tomten nr 6 i kvarteret Såningsmannen i Stockholms kommun. Föreningens hus byggdes 1925 och ligger i stadsdelen G:a Enskede. Föreningen upplåter 23 st lägenheter med andelsrätt och hyr ut 5 st lokaler. Uppvärmning via fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Bostadsföreningen registrerades den 13 juni 1925 och påbörjade verksamheten i det då nyuppförda huset.

Mark

Föreningen äger ej marken, nuvarande tomträttsavtal gäller till 2025.

Förvaltare

Ekonomisk och administrativ förvaltning via SBC. Fastighetsskötsel utlejs till företag.

Renoveringar

Föreningen har en underhållsplan upprättad 2019. Utfört underhåll i urval. 2008, takrenovering. 2009, byte elstigar. 2013, fönster- och fasadrenovering. 2016, OVK och radonmätning. 2018, trapphusrenovering med hänsyn till 1920-talsarkitekturen, branddörrar och säkerhetsdörrar.

Stambyte

Efter en kontroll av stammarna förra våren har extern konsult hittat flera läckage och skador på rördelar, varför ett komplett stambyte planeras i föreningen. Köken kommer påverkas mindre och återställas efter stambytet, men badrum kommer att bytas ut i samband med detta. Badrum kommer att få ett standardutförande, enskilda medlemmar kan betala mellanskillnaden för finare material. Stammarna har inte bytts genomgående efter 1925 utan det har varit spridda lagningar och byten fram tills nu. Troligen kommer arbetet påbörjas vår/sommar 2021, men det är ej bestämt. Tidsåtgång ca 2-3 veckor per lägenhet. Planen är att man ska kunna bo kvar med rinnande vatten på ett ställe, samt gemensam wc i källare eller eventuellt på gården.

Kommande renoveringar

I samband med stambyte kommer undercentralen bytas. Även åtgärder av ventilation, det handlar om att alla lägenheter behöver tilluftsventiler i vardagsrum och sovrum.

Ekonomi

Föreningens lån uppgår idag till 2,65 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 2,000 kr/kvm boyta. Efter stambytet (som beräknas kosta 8 mkr) bör belåningsgraden hamna på runt 7,900 kr/kvm vilket endast är aningen över den genomsnittliga belåningen i området. Årliga intäkter uppgår till drygt 1,1 mkr varav ca 700 tkr kommer från månadsavgifterna.

Avgifter

Inför 2021 kommer avgiften höjas 12,5 %. Avgiften har redan höjts med 12,5 % inför 2020 med tanke på kommande projekt så denna höjning sker i två etapper. Den nya avgiften för denna lägenhet kommer landa på ca 3,700 kr/mån inom ett år.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Trygg-Hansa med styrelseansvarsförsäkring.

Städning

Trappstädning sköts av en anlitad firma. Gemensam städdag under våren förekommer med fika och korvgrillning.

Tvättstuga

Föreningen har sin tvättstuga på vinden. Där finns en tvättmaskin, en torktumlare och en centrifug.

Gemensamma utrymmen

På baksidan av huset finns föreningens gård, här finns cykelförråd samt utemöbler och grill.

Parkering

Föreningen upplåter 6 st p-platser på baksidan (500 kr/mån) till medlemmarna genom kö. Boendeparkering taxa 4 gäller i området, ett tillstånd från kommunen kostar 500 kr/mån och då kan du parkera på omgivande gator.

Bredband och TV

Com Hem levererar internet och tv. Det går även att ansluta sig till fibernätet via IP-only.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningen i mars 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

1908 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad i Gamla Enskede. Här skulle människor kunna köpa sig ett litet hus med trädgård till samma pris som en lägenhet inne i staden kostade. Området präglas än idag av grönska och trädgårdar och i närheten finns många fina naturområden som Nytorpsgärde, Nackareservatet och det vackra världsarvet Skogskyrkogården. Vill du äta gott finns bland annat kreativa och välrenommerade Gamla Enskede Matbod, Robin Delselius bageri och Matateljén i närområdet. Sandsborgs tunnelbanestation ligger nära din nya adress och det tar bara tio minuter att cykla till Södermalm.