Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Sjöbjörnsvägen 12
  [Område] => Gröndal
  [Våning] => 
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 58 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 3 650 kr/mån Inkl. Värme, vatten och bredband.
)

Sjöbjörnsvägen 12

LJUS, LUGN OCH SJÖUTSIKT – FUNKISTVÅA MED BALKONG I STJÄRNHUSET

TEXT: MURÉN FOTO: SPINELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sjöbjörnsvägen 12
Område
Gröndal
Rum
2 rum
Area
58 kvm
Avgift
3 650 kr/mån Inkl. Värme, vatten och bredband.

Allmänt om fastigheten

El
3 548 kr/år
Försäkring
2 300 kr/år
Total driftskostnad
5 848 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt:

Huset

Stjärnhusen i Gröndal ritades av arkitektduon Sven Backström och Leif Reinius. De är byggda som punkthus som både står var för sig och är sammanfogade så huskropparna ovanifrån bildar ett bikakemönster. Husen uppfördes under 1945–1946 och blev internationellt uppmärksammade för det innovativa byggnadssätt de uppförts på, vilket sedan imiterades ute i Europa. Stjärnhusen är idag q-märkta och blåklassade i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket är den högsta klassen som ges till byggnader som besitter ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. 2005 bildades Brf Stjärnhusen som består av 223 lägenheter. I föreningen finns både ett antal kvarvarande hyresrätter och lokaler som hyrs ut. Till de gemensamma utrymmena hör en stor tvättstuga, cykel- och barnvagnsrum, sopsortering, festlokal och en gästlägenhet. Föreningens innergårdar har nyligen rustats med hjälp av trädgårdsdesigner, och bär idag olika teman, som till exempel Syréngården och Rosgården. Här finns stora grönytor, rabatter, träd, buskar och uteplatser.

FÖRENINGEN

Brf Stjärnhusen Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Stjärnhusen Stockholm (org. nr 769606-6930) innehar fastigheterna Akterspegeln 20 och 23. Bostadshusen bebyggdes 1945 och är belägna i Gröndal. Föreningen upplåter 212 st lägenheter med bostadsrätt, 10 st med hyresrätt och har även 10 st hyreslokaler samt 3 st bostadsrättslokaler. Husen värms upp via fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheterna år 2005.

Mark

Eftersom föreningen äger marken påverkas man inte av eventuella tomträttsavgälder.

Kulturmärkning

Föreningens hus har en hög kulturskyddsklassning som också innefattar vissa delar av interiören. Främst planlösningen, köken i original samt ursprungliga detaljer kring fönster, platsbyggd förvaring, beslag och golvmaterial. Fråga alltid styrelsen innan du genomför en större förändring.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via RB Ekonomi AB, teknisk förvaltning och fastighetsskötsel via Driftia Förvaltning AB.

Renoveringar

(1998) Fasadputsning. (2001-02) Rörstambyte, elstambyte. (2007) Ventilationssystem. (2010-11) Fönstermålning utvändigt. (2012) Trädgårdsunderhåll. (2014-15) Byte av utomhusbelysning, OVK. (2017) Försäljning av hyresrätt. Ny förvaltning. Arbete med avloppsledningar i mark och under källargolv. Projektering av balkongunderhåll. Installation av nya entréportar med kodlås. (2018) Renovering av alla liggande stammar. 2020

Kommande renoveringar:

Sista bytet av avloppsledningar. Balkongrenovering av ytterligare 12 balkonger. Renovering av trapphus. Se senaste årsredovisning för mer information.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 102.500.000kr och årliga intäkter uppgår till cirka 11,39 mkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokalen. Skuldkvoten per kvm bostadsyta uppgår till cirka 8.249 kr.

Avgifter

Inga planer på ändringar av avgiften.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar, styrelseansvarsförsäkring ingår.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad städfirma liksom utemiljön.

Tvättstuga

Föreningens tvättstuga nås via port 46 och port 28. Utrustningen består av 8 st tvättmaskiner, 4 st torktumlare, 4 st torkskåp samt 1 st grovtvätt och 1 st grovtumlare. Bokas på plats.

Gemensamma utrymmen

Förutom de fina innerträdgårdarna som omsluts av huskropparna så har varje trappuppgång förråd för cyklar och barnvagnar. Via port 16 nås en övernattningslägenhet som kan bokas (500 kr/dygn).

Parkering

Det finns omkring 100 st p-platser, med och utan eluttag för motorvärmare (400-500 kr/mån). Kö tillämpas. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på gatorna till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Internet via fiber ingår i avgiften, 250 Mbit/s. Levereras via Ownit. TV kan erhållas via IPTV (Canal Digital) eller kabel (Com Hem).

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 8 kvm.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella information i maj 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDETI Gröndal bor du i småstadsmiljö med storstaden nära inpå. Här blandas hus från olika stilepoker i en härlig mix. Punschverandor och knotiga äppelträd möter funkis och modern tegelarkitektur. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen, spårväg och det anrika konditoriet Lundbergs där du kan köpa prisbelönt surdegsbröd och klassiska bakverk. Lägg dessutom till vågskvalp, klippor och badbryggor, och du har en oerhört trivsam miljö. Tio minuters promenad bort finns Liljeholmstorget med butiker och service, tunnelbana och bussar. I området finns många trevliga promenadvägar som till exempel tar dig till Vinterviken med trädgårdscafé och restaurang av högsta klass, eller till Färgfabrikens konsthall med vacker restaurang. Vill man ha stadspuls hoppar du på cykeln och trampar till Hornstull på under tio minuter.