Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Radhus
  [Adress] => Stureplatån 14
  [Område] => Lidingö - Torsvik
  [Våning] => 
  [Rum] => 5 rum och kök
  [Area] => 125 + 20 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 5 333 kr/mån inkl. Värm, vatten och kabel-tv )

Stureplatån 14

ETT HUS ATT KALLA HEM MED OMSORG TILL DETALJER

TEXT: ENGSTRÖM FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

John Jakobsson
Mäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Radhus
Adress
Stureplatån 14
Område
Lidingö - Torsvik
Rum
5 rum och kök
Area
125 + 20 kvm
föreningens information
Avgift
5 333 kr/mån inkl. Värm, vatten och kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El
13 000 kr/år
Försäkring
3 481 kr/år
Total driftskostnad
16 481 kr/år
Drift räknat på
4 personer

Arkitekturen

Arkitekt: Erik & Tore Ahlsen 1950

Mycket tidigt kom Lidingö att få några av de första radhusen i landet, företeelsen var ovanlig då det efter andra världskriget främst byggdes flerfamiljshus och villor. Uppdraget att realisera det planerade området på Stureplatån gick till bröderna Erik och Tore Ahlsén som ritade 28 radhus till området. Husen började byggas 1945 och stod klara redan året därpå. Bröderna Ahlsén var väletablerade arkitekter i Stockholm för tiden, bland annat ligger de bakom Årsta Centrum och en rad bostadshus.

Radhusen på Stureplatån är mycket fina exempel på tidens byggande, inredningen var påkostad med fokus på praktisk funktionalitet, köken hade gott om skåp, arbetsytor och plats för förvaring och förmodligen hade husen kylskåp redan från början. Fasadens halvplanslösning, som gör att delar av huset är lägre, ger fortfarande liv åt huskroppen och är en för tiden mycket spännande detalj. Radhusen vilar på en svartmålad sockel, med en fin variation i putsens färger, rött, grönt och som här, vitt med beigeputsade omfattningar som ger fasaden egen prägel. På husets baksida finns ett indraget parti som är putsad i ljusbeige.

Dessa radhus kring Stureplatån är ett utmärkt exempel på 1940-talets nya ideal då husen inte blev fullt så strama som under den tidigare funktionalismen. Exteriörerna med sina färgglada fasader ger området karaktär. Invändigt finns många riktigt fina detaljer; vackra parkettgolv, stora fönsterytor, magnifika öppna spisar samt den mycket tidstypiska trappan mellan våningsplanen.

Sedan 1993 finns Brf Stureplatån och föreningen ser till att de allmänna ytorna är välskötta. Här finns också en gemensam tvättstuga samt en gästlägenhet att hyra för de boende.

FÖRENINGEN

Brf Stureplatån

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger och förvaltar två fastigheter. Föreningen består av 28 lägenheter i radhuslängorna och 4 lägenheter i det så kallade centrumhuset (Stureplatån 15 och 17). En av de fyra lägenheterna i centrumhuset är fortfarande en hyreslägenhet. I centrumhuset finns det en lokal som kan nyttjas som övernattnings-lägenhet av medlemmarna. I föreningen finns det även 38 garage. Husen ritades av arkitekten Erik & Tore Ahlsen och uppfördes 1945.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har ägt och förvaltat fastigheterna sedan 1993-talet.

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet ca 5 Mkr, vilket ger cirka 1 300 kr per kvm boyta. I kassan finns ca 1,2 Mkr. Det finns inte beslutat om någon kommande avgiftshöjning.

Tvättstuga:

Föreningen har en gemensam tvättstuga. Dock har flesta hushåll egna tvättstugor.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gästlägenheter som medlemmarna kan hyra. Det finns även ett barnvagnsrum samt flera cykelrum.

Parkering och garage

Garage är garanterat till boende för ca 580 kr/mån. Ytterligare garage är kö.

Förråd:

Förråd i garagelängan. Det hyrs idag för 116 kr / mån.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har tecknat ett avtal med Comhem.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

OMRÅDET

Stureplatån ligger på Lidingös västra sida, inte långt från exempelvis Millesgården med sin gedigna utställningsverksamhet, eller Nyckelviksskolan som har årliga konstutställningar. Lidingö centrum är ett par minuters promenad bort, där ytterligare kulturutbud och bibliotek finns, men förstås också gott om affärer för förnödenheter, samt även ett stort utbud restauranger, caféer, skolor och förskolor. Lockar vattnet är det förstås inte långt borta, promenadstråk och möjlighet till bad finns längsmed ön, exempelvis Fågelöudde och badet i Brevik, där en av många båtklubbar på ön finns.

Om du vill lämna för fastlandet är bussen mot Ropsten nära. Härifrån tar du dig enkelt vidare kollektivt med tunnelbana men också med många bussförbindelser mot stan.