Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Radhus
  [Adress] => Canadastigen 47
  [Område] => Lidingö - Kyrkviken
  [Våning] => 
  [Rum] => 4 rum
  [Area] => 88 + 27 kvm
taxeringsinformation [Tomtareal] => 96 kvm [Avgift] => )

Canadastigen 47

Rustikt och kulturhistoriskt boende på Canadastigen

TEXT: ENGSTRÖM FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

John Jakobsson
Mäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Radhus
Adress
Canadastigen 47
Område
Lidingö - Kyrkviken
Rum
4 rum
Area
88 + 27 kvm
taxeringsinformation
Tomtareal
96 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
Radhus 1 1/2 plan
Byggnadsår
1908
Uppvärmning
Direkt El
Energideklaration
Utförd 2019-08-16
Energiklass
Ingen angiven
Fasad
Puts
Stomme
Trä
Fönster
2-glas
Bjälklag
Trä
Tak
Tegel
Grundläggning
Krypgrund
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Fastighetsbet.
Lidingö 5:23

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
29 415 kr/år
VA
7 824 kr/år
Sotning
1 475 kr/år
Försäkring
16 758 kr/år
Total driftskostnad
55 472 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
Oljedrivna radiatorer, direktverkande el.
Taxeringskod
220
Taxeringsvärde
5 820 000 kr
Summa pantbrev
1 942 000 kr
Tomtareal
96 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt (friköpt)
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Planbestämmelser
Boo, Litselgärdet och Hersby Stadsplan (1944-03-31) beslutad Genomförande: 2000-06-15 - 2005-06-14 Anmärkning: Genomförandetiden har utgått Planen har delad genomförande tid. Byggnadsminne Byggnadsminne, beslutad Datum: 1981-10-27

Arkitekturen

Arkitekt: Rudolf Arborelius 1908

Bostadskvarteret Canada ligger norr om Kyrkviken på Lidingö. Ursprungligen var dessa 26 omtalade radhus påtänkta som bostäder för de hantverkare som senare skulle komma att bygga upp Lidingös villastad. Dessa märkvärdiga hus räknas också som några av de allra första radhusen i Sverige. I Amerika och England var dessa vanligt förekommande i slutet av 1800-talet och arkitekt Rudolf Arborelius anses ha influerats av liknande projekt där när han ritade dessa till Candadagränd på Lidingö. Husen stod klara 1908 och är uppförda i tidig nationalromantisk stil och kom att utgöra ett prisvärt alternativ gentemot större hus, även om intresset i allra första början var tveksamt på grund av sin nymodighet.

Candastigen 47 har en entré som nås via en trätrappa och då den är något indragen bildas där ett fint vindfång. Huset har en spritputsad grund i grått och i övrigt släta putsade fasader i gult. Speciellt för nummer 47 är dess gavelläge, där trädetaljerna generellt är målade i brunt, liksom gaveldekorationerna i spåntäckning och korsvirkesimitation. Exteriört ser radhusen något olika ut, men planlösningen var generellt densamma i uruppförandet; en förstuga och dörrar in till bottenvåningens kök och vardagsrum, samt en trappa upp till övervåningen.

Arkitekten Arborelius ligger bakom flertalet hus i Stockholm, bland annat på Djursholm och i Lärkstaden. Han startade eget 1889 och kom också under sin karriär att ligga bakom Abisko fjällstation samt ett antal kapell och kyrkor. Dock fick kanske Canadahusen mest uppmärksamhet och har sedan dess en särskild plats i Stockholms arkitekturhistoria. Längs med husen på Candastigen finns gott om lummiga fruktträd och vacker växtlighet. Till varje hus hör en liten trädgård där uteplatser ryms på båda sidor av huset. Här är också närheten till Kyrkvikens vatten något eftertraktat, samt förstås det soliga läget.

OMRÅDET

Kyrkviken är en smal havsvik som delar Lidingö i en nordlig och sydlig del. Här finns många och varierade strandpromenader, motionsspår och möjlighet till bad och grillning. Här finns också en båthamn. Canadahusen och dess lummiga och kulturhistoriska miljö ligger endast ett stenkast från denna vik och möjliggör därmed också ett rikt utbud av naturupplevelser och fritidsaktiviteter. I närheten finns Lidingö tenniksklubb, Lidingövallen med en fotbollsplan, ett gym och en friidrottsanläggning. Ett par minuter bort finns Lidingö centrum med alla bekvämligheter som kan tänkas behövas, i form av service och kultur. Inte långt därifrån ligger exempelvis Millesgården med sin gedigna utställningsverksamhet, eller Nyckelviksskolan som har årliga konstutställningar.

Från Lidingö finns goda kommunikationer med fastlandet, med direktbuss eller tunnelbana tar du dig enkelt in till city, vill du cykla når du Stockholm på fina cykelbanor på under halvtimmen.