Type and press Enter.

Samaritgränd 6

MYSIG, LJUS 1920-TALSETTA MED HÖGT I TAK MELLAN MARIATORGET OCH ZINKEN

FOTO:SPINELL TEXT:RANDERZ CEVUNG STYLIST:RYDMAN

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Samaritgränd 6, 3 tr
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
3 av 4, ej hiss
Rum
1 rum
Area
22 m²
Avgift
1 166 kr Ink, värme och vatten.

Allmänt om fastigheten

El
1 500 kr/år
Total driftskostnad
1 500 kr/år
Beräknat antal pers
1

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: 1928 Ture Sellman

Diligensen 10 ligger på Samaritgränd 6, vars gatunamn uppkommit tack vare Samariten, det nya barnsjukhus som byggdes i området runt slutet av 1890 talet. Här i området runt Samaritgränd och Krukmakargatan låg sjukhusbyggnader kvar fram till 1070-talet då de revs. Diligensen 10 uppfördes 1928 och är ritat av arkitekt Ture Sellman. Det är ett typiskt 20-tals hus som byggdes under åren då den nordiska klassicismen hade fått fäste inom arkitekturen och ersatte därmed de nationalromantiska arkitekturideal som tillsammans med jugendstilen dominerat decenniet. Strama, enkla fasader uppbyggda efter klassicistiska ideal blev snart allenarådande. De var ofta slätputsade eller slammade och sparsamt dekorerade med till exempel festonger, friser, pilastrar och lisener. En detalj som verkligen karaktäriserar dessa hus är tvåluftsfönster med två spröjs i varje båge vilket ger sexrutade fönster. Diligensen 10 har en stram och tidstypisk fasad som är välbevarad. Byggnaden vilar på en sockel av granit och dess nedre del är putsad i en grå nyans. I husets mitt finner vi en portal som är utförd i sten och den omger en rödbrun träport med kvadratiska, glasade fyllningar och profilerad dekor. I byggnadens mittparti finner vi ett svagt framskjutande parti som sträcker sig från 1–3 trappor. Fasaden är putsad i en ljusgrön nyans och pryds av ristningar runt fönstren och dessa är mer framträdande i mittpartiet och ger där sken av att imitera fönsterluckor. Fönstren är spröjsade med tre glas i varje båge och de är vitmålade. Noteras bör också de dekorativt utformade skafferi ventiler som sitter på fasaden.

FÖRENINGEN

Brf Samaritgränd 6

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten DILIGENSEN 10. Förening består av 25 lägenheter, varav 1 hyreslägenhet samt 1 bostad. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1928 av arkitekt Ture Sellman.

År föreningen övertog fastigheten:

Föreningen ombildades 2001.

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastum AB och den tekniska förvaltningen sköts av Hansson och Hööglund fastighetsförvaltning AB.

Garage och parkering:

Föreningen har inga parkeringsplatser eller garage.

Ett urval av tidigare renovering:

1996 - Stambyte, el-stambyte, samt renovering tvättstuga.

2006 - Byggnation av uteplats på gården, ”OVK” obligatorisk ventilationskontroll.

2009 - Dränering framsidan.

2010 - Gårdsrenovering på framsidan.

2011 - Stamspolning.

2012 - Balkonger.

2014 - Tvättstuga, ny torktumlare. Installation av cykelrum.

2015 - Balkongbyggnation färdigställdes. Installation av två nya tvättmaskiner. Spolning av köksstammar. Taksäkerhetsarbete.

2017 - Målat om taket mot gatan. Förfinat framsidan med rabatter, belysning och nytt cyckelställ.

Kommande renoveringar:

Ingen information om kommande renoveringar.

Ekonomi:

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2018 till ca 5,623 787 kr, vilket ger cirka 5217 kr/kvm boyta.

Avgifter:

Ingen information om planerade avgiftshöjningar under 2019.

Kabel-tv (analogt) / Bredband

Kabel-TV & bredband (ingår i månadsavgiften) och levereras via ComHem. Alla som bor i området får bredband 50/10 Mb utan kostnad. Den boende kan själv välja att bekosta utökad kapacitet. För aktuella priser och övrig information se: www.comhem.se.

Förråd:

Källarförråd om cirka 4 kvm.

Gemensamma utrymmen:

Tvättstugan är belägen i källaren och är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp.

Juridisk person:

Föreningen godkänner ej juridisk person.

Delat ägande

Delat ägande godkänns, minsta andel 5%

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen

OMRÅDET

Det här är ett drömboende på Söders höjder med nära till allt samtidigt som ditt boende ligger på en lugn återvändsgata. Du har gångavstånd till både Mariatorget, Götgatsbacken och Hornstulls härliga utbud av kultur, restauranger, pubar, caféer och bagerier. Lika nära ligger gröna, rofyllda områden som Tantolunden, gångpromenaden längs nere vid Årstaviken och Skinnarviksbergen med sina härliga utkiksplatser där du har fantastisk utsikt över Stockholms innerstad. Det finns gott om shopping i närområdet, bland annat ligger Hornstulls Galleria på några minuters promenadavstånd, och du har ett flertal matbutiker i kvarteren runt Samaritgränd att välja mellan. Tröttnar du på Söder är det bara att ta buss, tunnelbana eller pendeltåg som finns i krokarna och som tar dig in till city på några minuter, tar du hellre cykeln finns det bra cykelbanor hela vägen ner.