Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Åsögatan 187 3TR
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 3 av 4, ej hiss
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 40 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Tomtareal] => [Avgift] => 2 025 kr/mån I avgiften ingår bredband via comhem, värme & vatten )

Åsögatan 187 3TR

Dina drömmars etta – möjlig tvåa – i kulturhistoriska kvarter

TEXT: BERTHELLS STYLING:RYDMAN FOTO:SPINELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Åsögatan 187 3TR
Område
Södermalm
Våning
3 av 4, ej hiss
Rum
1 rum
Area
40 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
2 025 kr/mån I avgiften ingår bredband via comhem, värme & vatten

Driftskostnader

Drift räknat på
2 personer

Arkitekturen

Arkitekt: 1909 Gustaf Ameén

Kring sekelskiftet beslutade Stockholms stad sig för att förbättra boendesituationen för stadens arbetare genom att uppföra hyresbostäder på östra Södermalm. Kvarteret Fyrtornet bebyggdes således med fem hus som främst inreddes med mindre lägenheter om ett rum och kök. För ritningarna stod arkitekt Gustav Améen vid Stockholms Stads Byggnadskontors Husbyggnadsavdelning. Huset på Åsögatan 187 stod klart för inflyttning 1911 och är mycket välbevarat, med ljusgul puts, tjusigt gavelkrön och portar i trä och glas med överljus. I början av 1990-talet gjordes en totalrenovering av fastigheterna, inklusive fasader och stammar.

FÖRENINGEN

Brf Fyrtornet 1

Allmänt

Brf Fyrtornet 1 är en äkta bostadsrättsförening och föreningen registrerades 1999. Föreningen förfogar över 88 lägenheter, varav 78 upplåts med bostadsrätt och 10 med hyresrätt. Föreningen upplåter inga lokaler. Fastigheten består av 5 huskroppar med 9 portuppgångar: Sågargatan 8 och 10, Åsögatan 185, 187, 189 och 191 samt Erstagatan 11, 13 och 15. Den totala upplåtna lägenhetsytan uppgår till 4.738 m2.

Mark

Föreningen äger marken och belastas inte av tomträttsavgälder.

Renoveringar i urval

1992-1994 - ombyggnation och totalrenovering av fastigheten, då bl.a. avloppsstammar, el- och vattenledningar byttes samt hissar installerades i de flesta trappuppgångarna.

2002/2003 - fönster, portar, räcken och balkonger målades om. De tak som var i behov av det målades om år.

2006 - trapphusen, inklusive lägenheternas ytterdörrar, renoverades. Syftet var, förutom en nödvändig ommålning, även att ge trapphusen ett mer tidsenligt utseende.

2007 - förnyelse sopsugens rörsystem, som löper under jord mellan uppsamlingsutrymmet för

hushållssoporna under sopnedkasten i gårdshuset och utsuget på Erstagatan.

2007/2008 - genomfördes en översyn av föreningens gemensamma ventilationssystem (frånluft). Kanaloptimering och byte av viss utrustning genomfördes samt OVK.

2009 - renoverades de gemensamma tvättstugorna.

2014 - modernisering av föreningens hissar.

2015 - gruppavtal med Comhem – Internet ingår därefter i avgiften. OVK genomförd och godkänd. Arbete med att förbättra innergården inledd. Trädgårdsmästare anlitad för skötsel och planteringar vår-höst.

2016 - uppgradering och modernisering av föreningens fjärrvärmeanläggning. Fortlöpande brandskyddsarbete påbörjat.

2017 - ommålning av fönster och portar. Stamspolning utförd. Arbete med att förbättra innergården. Trädgårdsmästare anlitad för skötsel och planteringar vår-höst.

2020 - renovering av fasaderna mot gatan Erstagatan 11-15 samt Åsögatan 185. Byte av ventiler

och termostater i samtliga radiatorer, samt injustering av värmesystemet. Installation av fiber via

Svagströmsbolaget. I april 2021 avslutas gruppavtalet med ComHem om internet, och går istället

över till Bahnhof. Internet ingår fortsatt i avgiften.

2021 Föreningen har ingått avtal med företaget Berg & Landskap ombyggnation av övre gården med syfte att göra den lika attraktiv och grön som nedre gården. Övre gården rensas på asfalt för att ge plats åt mer växtlighet och mer livfulla betongplattor.Samtidigt planeras att ta bort asfalten i körportarna på Sågargatan 8 och Erstagatan 11 och ersätta den med granitplattor. Arbetet med att renovera övre delen av gården är i princip klart. Vissa planteringar samt montering av räcke utanför sorteringsrummen kvarstår dock samt viss stenbeläggning kvarstår.

Kommande renoveringar

Ovk kontroll planeras under 2021. Inga avgiftshöjningar är planerade.

Avgifter

Föreningen tar ut 3,5 % av basbeloppet i överlåtelseavgift och 1,5 % av basbeloppet i

pantsättningsavgift.

Ekonomi

Inga avgiftshöjningar är planerade. Föreningens ekonomi enligt styrelsen är mycket god, mindre amorteringar görs varje år och skulden per kvm avviker från snittet på ett positivt sätt då man endast har 3 842 kr/kvm/boyta enligt årsredovisningen för 2020. Föreningens totala bostadsyta är 4738 kvm.

Tvättstuga

Samtliga boende har tillgång till en gemensam tvättstuga i respektive huskropp. Tvättstugorna bokas med hjälp av låstavlor som finns utanför varje tvättstuga.

Gemensamma utrymmen

På den gemensamma, prunkande och stora gården finns en grill, trädgårdsmöbler och diverse planteringar.

Sophantering

I gårdshuset finns fyra sopnedkast som är kopplade till en behållare med en s.k. sopsug. I gårdshusets nedre del finns ett grovsoprum som är öppet för föreningens medlemmar. Det finns även behållare för källsortering av mat glas, tidningar, pappersförpackningar, metall, lampor och batterier.

Parkering/garage

Boendeparkering på gatan.

Bredband och TV

Bredband kommer från april 2021 levereras via Bahnhof 1000/1000 mbit och ingår i avgiften. Föreningen har tecknat ett gruppavtal via Bahnhof. Man kan även nyttja comhem men mot en kostnad.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem. Gemensamt förvärv av föräldrar och

barn prövas från fall till fall.

Övrigt

På senare tid har ett antal av föreningens lägenheter byggts om av bostadsrättshavaren. Väsentlig

förändring av lägenhet får endast företas efter tillstånd av styrelsen. Ändrad planlösning eller

funktion, t.ex. flytt av kök, kräver styrelsens tillstånd. Tillstånd lämnas under förutsättning att

förändringen inte medför men för föreningen eller annan medlem och att arbetet utförs

fackmannamässigt. Styrelsen kräver skriftlig ansökan och att bygganmälan (och

bygglov om åtgärden kräver lov) bifogas.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen, årsredovisning 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du på den nedre, lugna delen av Åsögatan, mitt emellan Åsöbergets charmiga kulturhus och Vitabergsparkens grönskande kullar. Nästan lika nära är det till myllrande Nytorget, där vintagebutiker trängs med kaffebarer och de senaste stjärnskotten inom svenskt mode. Äter gott gör du till exempel på White Guide-belönade finrestaurangen Nook, populära café Pom & Flora eller italienska kvarterskrogen La Vecchia Signora – alla tre belägna i dina nya kvarter. Busslinje 2 och 53 går precis utanför porten och så småningom kommer tunnelbanans nya, blåa linje få en station vid närliggande Stigbergsparken.