Type and press Enter.

Åsögatan 187 3TR

Dina drömmars etta – möjlig tvåa – i kulturhistoriska kvarter

TEXT: BERTHELLS STYLING:RYDMAN FOTO:SPINELL

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Åsögatan 187 3TR
Område
Södermalm
Våning
3 av 4, ej hiss
Rum
1 rum
Area
40 m²
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
2 025 kr/mån I avgiften ingår bredband via comhem, värme & vatten

Allmänt om fastigheten

Beräknat antal pers
2

Arkitekturen

Arkitekt: 1909 Gustaf Ameén

Kring sekelskiftet beslutade Stockholms stad sig för att förbättra boendesituationen för stadens arbetare genom att uppföra hyresbostäder på östra Södermalm. Kvarteret Fyrtornet bebyggdes således med fem hus som främst inreddes med mindre lägenheter om ett rum och kök. För ritningarna stod arkitekt Gustav Améen vid Stockholms Stads Byggnadskontors Husbyggnadsavdelning. Huset på Åsögatan 187 stod klart för inflyttning 1911 och är mycket välbevarat, med ljusgul puts, tjusigt gavelkrön och portar i trä och glas med överljus. I början av 1990-talet gjordes en totalrenovering av fastigheterna, inklusive fasader och stammar.

FÖRENINGEN

Brf Fyrtornet 1

Allmänt:

Brf Fyrtornet 1 är en äkta bostadsrättsförening. Föreningen förfogar över 88 lägenheter, varav 78 upplåts med bostadsrätt och 10 med hyresrätt. Föreningen upplåter inga lokaler. Fastigheten består av 5 huskroppar med 9 portuppgångar: Sågargatan 8 och 10,Åsögatan 185, 187, 189 och 191 samt Erstagatan 11, 13 och 15. Den totala upplåtna lägenhetsytan uppgår till 4.742 m2. Därutöver tillkommer källare och vindar.

Mark

Föreningen äger marken och belastas inte av tomträttsavgälder.

Renoveringar

År 1992-1994 Utförde den dåvarande hyresvärden Familjebostäder en ombyggnation och totalrenovering av fastigheten, då bl.a. avloppsstammar, el- och vattenledningar byttes samt hissar installerades i de flesta trappuppgångarna. År 2002/2003 Fönster, portar, räcken och balkonger målades om. De tak som var i behov av det målades om år 2003.

År 2006 Trapphusen, inklusive lägenheternas ytterdörrar, renoverades. Syftet var, förutom en nödvändig ommålning, även att ge trapphusen ett mer tidsenligt utseende. År 2007 Förnyades sopsugens rörsystem, som löper under jord mellan uppsamlingsutrymmet för

hushållssoporna under sopnedkasten i gårdshuset och utsuget på Erstagatan. År 2007/2008 Genomfördes en översyn av föreningens gemensamma ventilationssystem (frånluft). Kanaloptimering och byte av viss utrustning genomfördes samt OVK. År 2009 Renoverades de gemensamma tvättstugorna. Stora delar av maskinparken förnyades och ytskikten i utrymmena fräschades upp. År 2011/2012 Renoverades hyresrätternas badrum. År 2014 Ersattes de tankar/behållare som utgör själva uppsamlingsutrymmet i sopsugs systemet och en modernisering inleddes av föreningens hissar. År 2015 gruppavtal med Comhem – Internet ingår därefter i avgiften. OVK genomförd och godkänd. Arbete med att förbättra innergården inledd. Trädgårdsmästare anlitad för skötsel och planteringar vår-höst. År 2016 uppgradering och modernisering av föreningens fjärrvärmeanläggning.

Fortlöpande brandskyddsarbete påbörjat (bl.a. installation av brandvarnare och brandsläckare i källare och

vindsutrymmen). Fortsatt arbete med att förbättra innergården. Trädgårdsmästare anlitad för skötsel och planteringar vår-höst. År 2017 ommålning av fönster och portar. Stamspolning utförd. Fortsatt arbete med att förbättra innergården. Trädgårdsmästare anlitad för skötsel och planteringar vår-höst.

År 2020 kommer föreningen att starta upp ett fasadarbete. Det gäller i förstahand Erstagatan 15 och Åsögatan 185. Arbetet planeras att starta i början av året 2020 med start på Erstagatan. Föreningen funderar även på att renovera entrégolven i de stora breda sk "körportarna" ( de i gatuplanen). Föreningen planerar för att ta in offerter för att lägga klinker/plattor i körportarna i syfte att skapa en trevligare boendemiljö. Inga lån eller avgiftshöjningar planeras inför 2020.

Ekonomi

Inga avgiftshöjningar är planerade. Föreningens ekonomi enligt styrelsen är mycket god, mindre amorteringar görs varje år och skulden per kvm avviker från snittet på ett positivt sätt då man endast har cirka 4 371 kr i lån per kvm enligt årsredovisningen för 2018.

Tvättstuga:

Samtliga boende har tillgång till en gemensam tvättstuga i respektive huskropp. Tvättstugorna bokas med hjälp av låstavlor som finns utanför varje tvättstuga.

Gemensamma utrymmen

På den gemensamma, prunkande och stora gården finns en grill, trädgårdsmöbler och diverse planteringar.

Sophantering

I gårdshuset finns fyra sopnedkast som är kopplade till en behållare med en s.k. sopsug. I gårdshusets nedre del finns ett grovsoprum som är öppet för föreningens medlemmar. Det finns även behållare för källsortering av mat glas, tidningar, pappersförpackningar, metall, lampor och batterier.

Parkering/garage

Boendeparkering på gatan.

Bredband och TV

Kabel-TV/bredband är installerat och levereras av ComHem. Föreningen har sedan 2015 ett så kallat gruppavtal med ComHem där bredband 100/10 mbit ingår i avgiften. För en extra kostnad (i skrivande stund ca 80kr per månad) kan den boende uppgradera sitt abonnemang till 250/100 mbit.

Förråd

Till samtliga lägenheter hör ett källar- eller vindsförråd.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem. Gemensamt förvärv av föräldrar och

barn prövas från fall till fall.

Övrigt

På senare tid har ett antal av föreningens lägenheter byggts om av bostadsrättshavaren. Väsentlig

förändring av lägenhet får endast företas efter tillstånd av styrelsen. Ändrad planlösning eller

funktion, t.ex. flytt av kök, kräver styrelsens tillstånd. Tillstånd lämnas under förutsättning att

förändringen inte medför men för föreningen eller annan medlem och att arbetet utförs

fackmannamässigt. Styrelsen kräver skriftlig ansökan och att bygganmälan (och

bygglov om åtgärden kräver lov) bifogas.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen, årsredovisning 2018 samt säljaren. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du på den nedre, lugna delen av Åsögatan, mitt emellan Åsöbergets charmiga kulturhus och Vitabergsparkens grönskande kullar. Nästan lika nära är det till myllrande Nytorget, där vintagebutiker trängs med kaffebarer och de senaste stjärnskotten inom svenskt mode. Äter gott gör du till exempel på White Guide-belönade finrestaurangen Nook, populära café Pom & Flora eller italienska kvarterskrogen La Vecchia Signora – alla tre belägna i dina nya kvarter. Busslinje 2 och 53 går precis utanför porten och så småningom kommer tunnelbanans nya, blåa linje få en station vid närliggande Stigbergsparken.