Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Hagagatan 16A
  [Område] => Vasastan
  [Våning] => 0 av 5, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 63 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 911 kr/mån ink. värme, vatten, kabel-TV, bredband samt terrasstillägg )

Hagagatan 16A

LJUS JUGENDTREA MED VASASTANS HÄRLIGASTE TERRASS

FOTO: OZOLLAPA STYLIST: RYDMAN TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Hagagatan 16A
Område
Vasastan
Våning
0 av 5, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
63 kvm
föreningens information
Avgift
2 911 kr/mån ink. värme, vatten, kabel-TV, bredband samt terrasstillägg

Arkitekturen

Arkitekt: Dorph & Höög 1905

Nejlikan 8 består av ett gatuhus och ett gårdshus och mellan dem finns en underbyggd gård. Byggnaderna ritades av arkitektduon Victor Dorph och Anders Höög. Dorph och Höög var vid den tiden förmodligen Stockholms mest produktiva arkitekter. 1908 stod deras signaturer på 55 av 187 inlämnade byggnadslovshandlingar i staden. Husen är tidstypisk jugend som bevarar mycket av sitt ursprungliga utseende. Fasaden är putsad i en rödgul nyans och pryds av ritsade band och ett dekorativt ornament i putsrelief. Fönstren är ursprungliga och av T-posttyp och målade i brunt. Bf Gnistan u p a är en snart hundraårig bostadsförening. Här finns en nyrenoverad innergård med gemensamma utemöbler, grill och växter. I huset finns förutom gemensam tvättstuga även en bastu. Nejlikan 8 har en vacker entré med välbevarade detaljer och en pampig trappa.

FÖRENINGEN

Bf Gnistan Upa

BF Gnistan UPA är en äkta bostadsförening bestående av ett gatu -och gårdshus med adress Hagagatan 16 och 16A. Huset ritades av Dorph & Höög och byggdes år 1906, föreningen förvärvade fastigheten år 2004. Här äger man sin mark och belastas därmed inte av tomträtt.

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen består av 24 lägenheter med andel i bostadsförening (fördelat på 1 522 kvm) och tre lokaler med hyresrätt (286 kvm)

Storlek

Lägenheten är 65 kvm enligt uppmätning av tidigare ägare samt registrerad som det i föreningens lägenhetsförteckning.

Årsavgift

Årsavgiften betalas månadsvis i förskott. I den ingår värme, vatten, kabeltv och bredband (100 Mbit/s från Ownit). Det finns inga planerade avgiftsändringar.

Ekonomi

Belåningsgrad om 6 346 kr/kvm.

De tre lån som föreningen har ( ett nytt sedan juli 2020 på 1,3 mkr som togs för gårdsrenoveringen) har omförhandlats och låsts till bättre ränta för att minska föreningens kostnader.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns det cykelrum, bastu med dusch samt ett hobbyrum/verkstad. Tvättstugan är belägen i källaren och är utrustad med två tvättmaskiner, torkskåp och torktumlare. Det finns även en fin innergård som renoverades 2020. Här finns en träaltan med sittplatser och fina planteringar under sommarhalvåret. Även här finns plats för barnvagnar och cyklar.

Förråd

Vindsförråd om ca 7 kvm (en trappa upp från lägenheten) och mindre källarförråd om ca 3 kvm.

Stadgar

Föreningen godkänner delat ägande. Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Juridisk person godkänns ej som köpare. Överlåtelseavgift om 2,5 % av aktuellt prisbasbelopp, betalas av köpare. Pantsättningsavgift om 1 % av aktuellt prisbasbelopp per pantbrev.

Renoveringar i urval

2002 Balkonger 2003 Byte av avloppsrör i källarplan, stamspolning 2004 Trapphus 2010 Renovering av tak 2011 Fönster 2014 Relining 2015 Innergård 2020 Renovering av innergård nr 2.

För fullständig lista på utfört underhåll se årsredovisningen

Kommande renoveringar

Fasadrenovering planeras under 2022

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Föreningen har ordet

Kontroll

Uppgifter är hämtade ur årsredovisningen 2020 samt kontrollerade med föreningens styrelse. Saker som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du praktiskt taget mitt i Vasastan, lugnt och avskilt men med Odenplan bara två kvarter bort. Härifrån har du de bästa pendlingsmöjligheterna med tunnelbana, många bussar och Citybanan. Du behöver heller inte sakna något gällande restauranger och caféer. Till exempel ligger trevliga Haga Deli i grannhuset och populära Greasy Spoon i samma kvarter. I kvarteren finns flera väl ansedda skolor och omtyckta förskolor. Du bor även nära Stockholms stadsbibliotek. Vanadislunden, Observatorielunden och Vasaparken är gröna lungor i närheten och de ligger alla på kort promenadavstånd. Du har heller inte långt till Bellevue och Hagaparken.