Type and press Enter.

Ringvägen 84

SOLIG HÖRNLÄGENHET MED HÄRLIG BALKONG I SÖDERLÄGE

TEXT: NYSTED FOTO: OZOLLAPA STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Ringvägen 84, 4 tr
Område
Södermalm
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
60 m²
Avgift
3 053 kr/mån inkl värme, vatten och kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El
3 600 kr/år
Försäkring
1 800 kr/år
Total driftskostnad
5 400 kr/år
Beräknat antal pers
3

Arkitekturen

Arkitekt: Nathansson W. & Jacobsen F. 1936

Fastigheten Brf Vetet uppfördes år 1936 under funktionalismens stortid, efter ritningar av arkitekten Walter Nathanson och Folke Jacobson, byggnadskonstruktör och civilingenjör. Den senare kom kort därpå att slå sig samman med Hans Widmark. Ett lyckat samarbete som gjorde duon till Sveriges mest framgångsrika inom byggnadskonstruktion.

Byggmästare för fastigheten var Olle Engkvist, välanlitad och känd inom sitt gebit för produktioner som omfattade såväl bostäder och kontor som industribyggnader och offentliga lokaler. Det var under Stockholmsutställningen 1930 som funktionalismen, i folkmun kallad “funkis”, gjorde sitt intåg i Sverige, med radikala influenser från bland annat Tyskland och Bauhausskolan. Idag är den slätputsade fastigheten på Ringvägen 84-86 grönmärkt och av stort kulturhistoriskt värde. Den håller i likhet med de flesta 30-talsbyggnader hög standard och bjuder interiört på ett vackert och avskalat trapphus i vitt, med en välbevarad gammaldags hiss.

FÖRENINGEN

Brf Vetet 1

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Vetet 1. Föreningen består av 78 lägenheter, varav 75 är upplåtna med bostadsrätt och 3 är upplåtna med hyresrätt (1 st om 38 kvm och 2 st om 104 kvm). Föreningen har även 2 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1936 av byggmästare Olle Engqvist.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades år 1999.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Frubo.

Renoveringar i urval

1991 - Byte av stammar i badrum och kök samt byte av elstigare. Fasadrenovering, 2000 - Nya tvättmaskiner i tvättstugan, 2002 - Bullerglas installerade mot Ringvägen, 2004 - Tvättstugor och ventilation renoverades. Spolning av stammar, 2011 - Renovering av yttertak och terrass, 2012 - Målning av entréer, 2014 - Stamspolning och godkänd OVK, renovering av hyreslokaler.2018-2019 utfördes en renovering av trapphusen, i form av målning samt byte av belysningsarmaturer.

Kommande renoveringar

Inga större kommande renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2018 till 4,5 milj kr, vilket ger cirka 1500 kr/kvm boyta. Kassan innehåller ca 2,7 milj kr.

Avgifter

Inga avgiftsändringar planeras. Avgifterna sänktes med 5% 2019-04-01.

Förråd

Vindsförråd om cirka 7 kvm.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en härlig takterrass för medlemmarna att nyttja. Cykelrum finns på nr 84. Flertal tvättstugor finns i källarplan.

Bredband och tv

Bredband och tv via Comhem.

Delat ägande/juridisk person

Delat ägande ok med andel om minst 10 % för den som bor i lägenheten. Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Den befästning som en gång upprättades som skydd mot danskarna, är idag en populär stadsdel och handelsplats som pulserar av liv och rörelse. Och mer centralt än Skanstull kan det nästan inte bli, med Ringens shopping, barer och restauranger såväl som lummiga grönområden och promenadstråk på gångavstånd. Inte minst Eriksdalsbadet med allt du kan tänkas önska dig i bad- och lekväg, året om. Smidiga kommunikationer därtill, med flera innerstadsbussar strax utanför porten, och Södra station 10 minuter bort. Med Medborgarplatsen och Slussens nöjesutbud i närområdet, är det inte särskilt svårt att vara spontan och njuta av vardagen fullt ut.