Type and press Enter.

Södermannagatan 21

VÄLBEVARAD FUNKISTVÅA MED BALKONG I SOFOS KÄRNA

TEXT: NYSTED FOTO: REIMER STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Södermannagatan 21
Område
Södermalm - Sofo
Våning
4 av 6, hiss finns
Rum
2 rum
Area
45 m²
föreningens information
Avgift
2 181 kr/mån inklusive värme och vatten. En obligatorisk avgift för bredband och kabel-tvs grundutbud tillkommer om 170 kr/mån.

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt:

1930-talets senare del präglas inte helt oväntat av funktionalismen, som i och med Stockholmsutställningen sommaren 1930 fick stort genomslag i Sverige. Släta fasader och fönster utan spröjs utmärkte den populära stilen. Avsaknaden av ornament gjorde också att stor omsorg lades på fönster, balkonger och entré. Det var under åren 1937-39 som tomten Bonden mindre delades upp och två moderna bostadshus tog form, varav Bonden Mindre på Södermannagatan 21 var ett av dem. Arkitekt bakom projektet var Archibald Frid, som efter studier vid Kungliga Tekniska högskolan och Konstakademien kom att rita ett fyrtiotal byggnader i centrala Stockholm, såväl som flertalet projekt i förorterna. Huset på Södermannagatan 21 är med sina burspråk, asymmetriskt indelade fönster och gedigna materialval ett mycket välbevarat exempel på sin tids arkitektur. Fasaderna är putsade och bottenvåningen klädd med plattor i ljus marmor. Porten i ek är generöst glasad och infattad i granit. Det välkomnande trapphuset badar i ljus och är klätt med kolmårdsmarmor.

FÖRENINGEN

Brf Bonden Mindre 15

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Bonden Mindre 15 som består av ett flerbostadshus på adress Södermannagatan 21 med 37 lägenheter, alla utom en upplåtna med bostadsrätt. Det är den sista kvarvarande hyresrätten som nu upplåts. Föreningen har två uthyrda lokaler. Den totala byggnadsytan uppgår till 1 960 kvm, varav 1 592 kvm utgör lägenhetsyta och 369 kvm lokalyta. Huset ritades av arkitekt Archibald Frid och uppfördes 1937-39.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2000.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Renovering

2016 Bredbandsinstallation. 2014 Nytt portkodssystem. 2012-2013 Fönsterrrenovering och komplettering med energiglas. 2010 Byte av handdukstorkar från vattenburen värme till eltorkar. 2009 Byte radiatorventiler/termostater samt kalibrering av uppvärmningssystem. 2005 Ombyggnation vind till lägenheter. 2005 Byte av ventilation och fläktar. 2004 Byte av elstammar och avloppsstammar (kök & bad).

Kommande renoveringar

2020 planeras fasadrenovering. Till det planerade underhållet samlas medel via årlig avsättning till föreningens yttre underhållsfond med minst 0,3 % av taxeringsvärdet på fastigheten.

Avgifter

I avigfterna ingår värme och vatten. Ett obligatoriskt tillägg för bredband och kabel-tv tillkommer. Det finns inga beslutade förändringar av avgiften.

Vid försäljning utgår 2,5 % av ett prisbasbelopp, dvs 1163 kr, till köparen och vid pantsättning tas 1 % av pbb, dvs 465 kr, ut.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 9,4 Mkr, vilket ger cirka 6 076 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 582 kr. Intäkter från lokalhyror utgör ca 43 % av föreningens totala intäkter.

Försäljningen av den här lägenheten kommer ge tillskott i kassan.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Trygg Hansa.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Innergården som delvis är gräsbeklädd har en altan och där finns även en cykelparkering. Gemensam tvättstuga och källarförråd finns.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har under våren 2016 dragit in digitalt bredbandsnät i fastigheten via Ownit. Kabel-TV via Bredbandsbolaget.

Medlemskap

Delat ägande godkänns i fall av familjeband, t ex föräldrar med vuxet barn, där minsta ägarandel är 15 %. Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-08-05 samt årsredovisning för 2017. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Södermannagatan är en trevlig och delvis otrafikerad gata. Och visst är läget optimalt, med café och bageri utanför porten, såväl som ett dignande nöjesutbud av restauranger, butiker och gallerier i de intilliggande kvarteren. Sofo är utan tvekan ett av Södermalms mest omtyckta områden, såväl som en naturlig mötesplats i trendsäkra kretsar. Här är finns också all närservice man kan tänkas behöva, med Hemköp, Coop, Ica och flertalet ekologiska alternativ på promenadavstånd. Detsamma kan sägas om kommunikationerna. I dessa tillbakalutade men likväl medvetna kvarter förenas popkultur med mode och vintage, vilket yttrar sig i spännande designkoncept och samarbeten. Att Skånegatan under sommarhalvåret förvandlas till en livfull gågata gör knappast saken sämre - här finns det verkligen något för alla att gilla.