Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Södermannagatan 21
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 4 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 45 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 181 kr/mån inklusive värme och vatten. En obligatorisk avgift för bredband och kabel-tvs grundutbud tillkommer om 170 kr/mån. )

Södermannagatan 21

VÄLBEVARAD FUNKISTVÅA MED BALKONG I SOFOS KÄRNA

TEXT: NYSTED FOTO: REIMER STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Södermannagatan 21
Område
Södermalm - SoFo
Våning
4 av 6, hiss finns
Rum
2 rum
Area
45 kvm
föreningens information
Avgift
2 181 kr/mån inklusive värme och vatten. En obligatorisk avgift för bredband och kabel-tvs grundutbud tillkommer om 170 kr/mån.

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt:

1930-talets senare del präglas inte helt oväntat av funktionalismen, som i och med Stockholmsutställningen sommaren 1930 fick stort genomslag i Sverige. Släta fasader och fönster utan spröjs utmärkte den populära stilen. Avsaknaden av ornament gjorde också att stor omsorg lades på fönster, balkonger och entré. Det var under åren 1937-39 som tomten Bonden mindre delades upp och två moderna bostadshus tog form, varav Bonden Mindre på Södermannagatan 21 var ett av dem. Arkitekt bakom projektet var Archibald Frid, som efter studier vid Kungliga Tekniska högskolan och Konstakademien kom att rita ett fyrtiotal byggnader i centrala Stockholm, såväl som flertalet projekt i förorterna. Huset på Södermannagatan 21 är med sina burspråk, asymmetriskt indelade fönster och gedigna materialval ett mycket välbevarat exempel på sin tids arkitektur. Fasaderna är putsade och bottenvåningen klädd med plattor i ljus marmor. Porten i ek är generöst glasad och infattad i granit. Det välkomnande trapphuset badar i ljus och är klätt med kolmårdsmarmor.

FÖRENINGEN

Brf Bonden Mindre 15

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Bonden Mindre 15 som består av ett flerbostadshus på adress Södermannagatan 21 med 37 lägenheter, alla upplåtna med bostadsrätt. Föreningen beskattas som äkta. Den totala byggnadsytan uppgår till 1 960 kvm, varav 1 592 kvm utgör lägenhetsyta och 368 kvm lokalyta. Huset ritades av arkitekt Archibald Frid och uppfördes 1937-39.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2000.

Mark

Föreningen äger marken.

Renovering i urval

2016 Bredbandsinstallation.

2014 Nytt portkodssystem.

2012-2013 Fönsterrrenovering och komplettering med energiglas.

2010 Byte av handdukstorkar från vattenburen värme till eltorkar.

2009 Byte radiatorventiler/termostater samt kalibrering av uppvärmningssystem.

2005 Ombyggnation vind till lägenheter. Byte av ventilation och fläktar.

2004 Byte av elstammar och avloppsstammar (kök & bad).

Kommande och pågående renoveringar

2018-2023 följs en femårsplan där underhåller värmesystemet, med bland annat utbyte av undercentral, installation av energisparande mekanik på takfläktarna och justering av radiatorer.

2023 fasadrenovering. Den senaste hyresrätten såldes 2018 och kapitalet från den ska till stor del finansiera fasadrenoveringen. Till det planerade underhållet samlas medel via årlig avsättning till föreningens yttre underhållsfond med minst 0,3 % av taxeringsvärdet på fastigheten. Även efter dessa renoveringar förväntas saldot ligga på plus.

Avgifter

I avgifterna ingår värme och vatten. Ett obligatoriskt tillägg för bredband och kabel-tv om 65 kr/mån tillkommer. Det finns inga beslutade förändringar av avgiften.

Vid försäljning utgår 2,5 % av ett prisbasbelopp, dvs 1163 kr, till köparen och vid pantsättning tas 1 % av pbb, dvs 465 kr, ut.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på 5 Mkr, vilket ger 4 711 kr/kvm/bostadsrättsyta. I kassan finns 3,3 mkr.

Intäkter från lokalhyror utgör ca 40% av föreningens totala intäkter.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Trygg Hansa. Bostadsrättstillägg åligger var och en.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma.

Gemensamma utrymmen

Innergården som delvis är gräsbeklädd har en altan och där finns även en cykelparkering. Gemensam tvättstuga och källarförråd finns.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har under våren 2016 dragit in digitalt bredbandsnät i fastigheten via Ownit (100/100). Kabel-TV via Bredbandsbolaget.

Medlemskap

Delat ägande godkänns i fall av familjeband, t ex föräldrar med vuxet barn, där minsta ägarandel är 15 %. Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson i oktober 2021 samt årsredovisning för 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Södermannagatan är en trevlig och delvis otrafikerad gata. Och visst är läget optimalt, med café och bageri utanför porten, såväl som ett dignande nöjesutbud av restauranger, butiker och gallerier i de intilliggande kvarteren. Sofo är utan tvekan ett av Södermalms mest omtyckta områden, såväl som en naturlig mötesplats i trendsäkra kretsar. Här är finns också all närservice man kan tänkas behöva, med Hemköp, Coop, Ica och flertalet ekologiska alternativ på promenadavstånd. Detsamma kan sägas om kommunikationerna. I dessa tillbakalutade men likväl medvetna kvarter förenas popkultur med mode och vintage, vilket yttrar sig i spännande designkoncept och samarbeten. Att Skånegatan under sommarhalvåret förvandlas till en livfull gågata gör knappast saken sämre - här finns det verkligen något för alla att gilla.