Type and press Enter.

Drakenbergsgatan 6

ARKITEKTRITAT OCH PLATSBYGGT - SNYGGT 1960-TAL MED BALKONG HÖGST UPP I HUSET

FOTO: BOUKARI STYLIST: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Drakenbergsgatan 6, 8tr
Område
Södermalm
Våning
8 av 8, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
64 m²
föreningens information
Avgift
2 660 kr/mån ink värme, vatten, kabel-TV & bredband

Allmänt om fastigheten

El
2 400 kr/år
Försäkring
2 800 kr/år
Total driftskostnad
5 200 kr/år
Beräknat antal pers
2

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Lars Bryde 1965

Husen i fastigheten Drakenberg 12 ritades 1965 av arkitekt Lars Bryde. På platsen fanns tidigare en blandad bebyggelse med mestadels mindre företag. Drakenberg 12 är tre klassiska 1960-talshus i sju till nio våningar och med fasader putsade i ljusa nyanser av gult eller rött. Byggnaderna ligger invid Tantolunden och är placerade så ljus och luft ska nå in i alla lägenheter. Brf Draken 12 är en stor förening med god ekonomi (avgifterna sänktes med 5% 2018), ett trettiotal kvarvarade hyresrätter och lokalintäkter från nio kommersiella lokaler. Föreningen har en stor, öppen och lummig gemensam innergård med en fontän, sittplatser, lekyta och basketplan. I husen finns fyra tvättstugor i markplan, tre gästlägenheter, cykelrum, barnvagnsrum, festlokal och en hobbylokal.

FÖRENINGEN

Brf Draken 12

Föreningen

Brf Draken 12 (769604-0869) är en äkta bostadsrättsförening. Föreningens fastighet, Drakenberg 12, bebyggdes 1967 för Svenska bostäder. Föreningen innehar fastigheten med tomträtt; nuvarande avtal löper t.o.m. 2027. Föreningen förvärvade fastigheten 2002 för ombildning till bostadsrätt. På fastigheten finns 3 bostadshus innehållande 300 lägenheter. 13 lokaler (1 703 kvm) och 31 lägenheter upplåtes som hyresrätter (vilket är ett mycket stort dolt kapital).

Renoveringar, i urval

2008-2009 Fasader och balkonger. 2010 Hissrenovering. 2010-2013 Byte av spillvattenledningar under husen samt uppfräschning av tvättstugor. 2011 Omläggning av tak, tilläggsisolering mm. 2015 Byte av radiatorventiler och intrimning av värmesystem. Fastigheten är inte stambytt, inga stambyten är planerade inom överskådlig framtid.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är god med över 4 msek i lokalintäkter årligen. Man har flertalet hyresrätter kvar vilket är ett stort dolt kapital. Belåningsgraden är mycket låg med endast 2 090 kr i lån/kvm bostadsyta. Bara under 2018 amorterade föreningen över 15 msek på sina långfristiga skulder. Under 2018 sänktes avgiften med 5% och det finns idag inga planer på några avgiftsändringar. Föreningen tar en pantsättningsavgift om 1 % av basbelopp per pant (473 kr) samt överlåtelseavgift om 2,5 % av basbeloppet (1183 kr) som debiteras säljaren.

Gemensamma utrymmen

I varje hus finns cykelrum och ett barnvagnsrum. I källaren på Drakenbergsgatan 3 finns en hobbylokal. Föreningen har också flera tvättstugor, en miljöstuga och en lekstuga. Dessutom har föreningen tre evakueringslägenheter som - då de är lediga - går att nyttja som gästlägenheter för de boende (mot en avgift) och en lokal som går att hyra som festlokal (mot en avgift).

Städning

Trappstädning sköts av städfirma.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd. Dessutom finns det möjlighet att hyra ytterligare förråd av föreningen.

Bredband och kabel-tv

I fastigheten finns fibernät installerat och föreningen har ett gruppavtal med Ownit. I avgiften ingår 100/100 Mbit. Kabel-TV finns från ComHem.

Medlemskap

Föreningen godkänner ej juridisk person som medlem. Föreningen godkänner delat ägande.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och årsredovisning 2018. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Mitt i Hornstullspulsen och samtidigt på badrocksavstånd till bad och bastu i Tanto. Den uttänkta placeringen med utsikt över Tantolunden, dess grönska och kolonistugor ger en härlig kontrast till 1960-talsarkitekturen och stadslivet runt Hornstull med allt vad det innebär av nöjen, restauranger, shopping, service och kommunikationer. Sommartid är Hornstulls marknad och Boulebar begivenheter i närheten.