Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Drakenbergsgatan 6, 8tr
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 8 av 8, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 64 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 660 kr/mån ink värme, vatten, kabel-TV & bredband )

Drakenbergsgatan 6

ARKITEKTRITAT OCH PLATSBYGGT - SNYGGT 1960-TAL MED BALKONG HÖGST UPP I HUSET

FOTO: BOUKARI STYLIST: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Drakenbergsgatan 6, 8tr
Område
Södermalm
Våning
8 av 8, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
64 kvm
föreningens information
Avgift
2 660 kr/mån ink värme, vatten, kabel-TV & bredband

Allmänt om fastigheten

El
2 400 kr/år
Försäkring
2 800 kr/år
Total driftskostnad
5 200 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Lars Bryde 1965

Husen i fastigheten Drakenberg 12 ritades 1965 av arkitekt Lars Bryde. På platsen fanns tidigare en blandad bebyggelse med mestadels mindre företag. Drakenberg 12 är tre klassiska 1960-talshus i sju till nio våningar och med fasader putsade i ljusa nyanser av gult eller rött. Byggnaderna ligger invid Tantolunden och är placerade så ljus och luft ska nå in i alla lägenheter. Brf Draken 12 är en stor förening med god ekonomi (avgifterna sänktes med 5% 2018), ett trettiotal kvarvarade hyresrätter och lokalintäkter från nio kommersiella lokaler. Föreningen har en stor, öppen och lummig gemensam innergård med en fontän, sittplatser, lekyta och basketplan. I husen finns fyra tvättstugor i markplan, tre gästlägenheter, cykelrum, barnvagnsrum, festlokal och en hobbylokal.

FÖRENINGEN

Brf Draken 12

Föreningen

Brf Draken 12 (769604-0869) är en äkta bostadsrättsförening. Föreningens fastighet, Drakenberg 12, bebyggdes 1967 för Svenska bostäder och arkitekten var Lars Bryde. Föreningen innehar fastigheten med tomträtt; nuvarande avtal löper t.o.m. 2027. Föreningen förvärvade fastigheten 2002 för ombildning till bostadsrätt. På fastigheten finns 3 bostadshus innehållande 300 lägenheter. 13 lokaler (1 703 kvm) och 28 lägenheter upplåtes som hyresrätter (vilket är ett mycket stort dolt kapital).

Renoveringar, i urval

2008-2009 Fasader och balkonger. 2010 Hissrenovering. 2010-2013 Byte av spillvattenledningar under husen samt uppfräschning av tvättstugor. 2011 Omläggning av tak, tilläggsisolering mm. 2015 Byte av radiatorventiler och intrimning av värmesystem. 2017 OVK-besiktning. 2019 Underhållsspolning av samtliga avloppsstammar (fortsättning från 2018), statuskartläggning av samtliga lägenheters badrum och avlopp, radonmätning godkänd, statusgenomgång av samtliga hissar. Fastigheten är inte stambytt, inga stambyten är planerade. Vid senaste genomgången 2019 konstaterades att stammarna är i förhållandevis gott skick. När det är dags kommer de att relignas.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är god med lokalintäkter årligen. Man har flertalet hyresrätter kvar vilket är ett stort dolt kapital. Belåningsgraden är mycket låg. Under 2019 amorterade föreningen över 5 mkr på sina skulder. Under 2018 sänktes avgiften med 5% och det finns idag inga planer på några avgiftsändringar. Föreningen tar en pantsättningsavgift om 1 % av basbelopp per pant (473 kr) samt överlåtelseavgift om 2,5 % av basbeloppet (1183 kr) som debiteras köparen. Föreningen har inte planerat några större renoveringar, avgiftshöjningar eller upptagit några nya lån sedan den senaste årsredovisningen.

Gemensamma utrymmen

I varje hus finns cykelrum och ett barnvagnsrum. I källaren på Drakenbergsgatan 3 finns en hobbylokal. Föreningen har också flera tvättstugor, en miljöstuga och en lekstuga. Dessutom har föreningen tre evakueringslägenheter som - då de är lediga - går att nyttja som gästlägenheter för de boende (mot en avgift) och en lokal som går att hyra som festlokal (mot en avgift).

Städning

Trappstädning sköts av städfirma.

Förråd

Bostadsrätten disponerar ett källarförråd. Dessutom finns det möjlighet att hyra ytterligare förråd av föreningen.

Garage

Det finns inget garage som tillhör föreningen, men det finns garageplatser på Lignagatan för 2500 kr/mån. För närvarande ingen kö.

Bredband och kabel-tv

I fastigheten finns fibernät installerat och föreningen har ett gruppavtal med Ownit. I avgiften ingår 100/100 Mbit. Kabel-TV finns från ComHem.

Medlemskap

Föreningen godkänner ej juridisk person som medlem. Föreningen godkänner delat ägande.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, kontakt med styrelsen 2020-09-09 och årsredovisning 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Mitt i Hornstullspulsen och samtidigt på badrocksavstånd till bad och bastu i Tanto. Den uttänkta placeringen med utsikt över Tantolunden, dess grönska och kolonistugor ger en härlig kontrast till 1960-talsarkitekturen och stadslivet runt Hornstull med allt vad det innebär av nöjen, restauranger, shopping, service och kommunikationer. Sommartid är Hornstulls marknad och Boulebar begivenheter i närheten.