Type and press Enter.

Nynäsvägen 323

STOR OCH CHARMIG TVÅA MED ETT EXTRARUM - FÖNSTER MOT GÅGATA OCH INNERGÅRD

TEXT: HENRIK STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Nynäsvägen 323
Område
Gamla Enskede
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
68,5 m²
föreningens information
Registerutdrag.
Avgift
3 753 kr/mån inkl. värme & vatten

Allmänt om fastigheten

El
1 500 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Övrigt
3 000 kr/år
Total driftskostnad
6 500 kr/år
Beräknat antal pers
3
Kommentar
Posten övrigt avser utgift för gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Matateljén
En av Stockholms mest omtalade restauranger utanför tullarna som bjuder på både unika naturviner och gastronomiska middagar, ett stenkast från lägenheten.
Delselius bageri
Njut av dofter från nybakade bröd och bakverk från Enskedes bästa bageri! Här kan du välja på allt från dagens bulle, enklare vardagsluncher till en lång mysig söndagsfrukost.
Sandsborgsbadet
För den badsugna finns här ett lokalt bad med harmoniska kvällsbad och lek för de små på helgerna.
Soyokafe sushi
Lite längre bort i Blåsut hittar du en oupptäckt pärla för den sushi-älskande. Välj bland sashimi, varma rätter och en trevlig avsmakning för att runda av veckan. Hög kvalitet!
Parkerna
Plaska i Magnebergsparkens pooler, njut av långa söndagspromenader i Skogskyrkogården eller njut av fågellivet i Margaretaparkens oas. Enskede har ett stort urval av avkopplande parker trots det stadsnära området.

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Gustaf Pettersson 1913

Stora Gungan var en gång i tiden en gård, vars mangårdsbyggnad numera går att beundra på Skansen. Under 1910- och 20-talet uppfördes ett antal fina byggnader i anslutning till Stora Gungans väg. Ett av dessa är Vattenkonsten 1, ett tidstypiskt hörnhus om tre våningar med butiker i bottenvåningen. Byggnaden uppfördes på uppdrag av Aktiebolagen Tabo 1913-1916, byggmästare var N Forss och för ritningarna svarade Gustaf Pettersson. Lägenheterna bestod uteslutande av 1-2 rum och kök och bjöd på modern lyx för tiden; som vattenklosetter, centralvärme och platsbyggda garderober. Den trivsamma 1910-talsinteriören är bevarad i många av lägenheterna än idag. Även den tegelröda fasaden, med sina rundbågiga portaler och butiksfönster är i stort sett sig lik sedan byggåret. Träportarna och fönstren är dock av nyare datum, troligen insatta någon gång på 1960-talet, och vindarna har inretts till bostäder på senare år.

FÖRENINGEN

Brf Vattenkonsten 1

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Vattenkonsten 1 (org. nr 702002-6238) innehar fastigheten Stockholm Vattenkonsten 1, med ett bostadshus som uppfördes 1913 i G:a Enskede. Föreningen upplåter 26 st lägenheter med bostadsrätt, 4 st lokaler med bostadsrätt samt 3 st hyreslokaler. Huset värms upp med fjärrvärme.

Föreningens bildande

Föreningen registrerades 1995 och de tog sannolikt över ägarskapet av fastigheten strax därpå.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom ett tomträttsavtal med Stockholms stad, löper ut 2020.

Förvaltare

Föreningens löpande förvaltning sker dels i föreningens egen regi, men också med hjälp av Fastum UBC Förvaltning AB.

Renoveringar

1991: Rörstambyte.

2000: Ny fjärrvärmeanläggning.

2006: Säkerhetsdörrar.

2009: Fönsterrenovering.

2016: Tvättstugan renoverades med två nya maskiner.

Kommande renoveringar:

Upphandling pågår för att genomföra fasadrenovering, takbyte och troligen fönsterbyte. Ambitionen är att ha allt klart innan sommaren 2020. När detta väl är klart är huset i ett mycket gott skick. Eftersom ett färre antal arbetsställningar kommer flyttas omkring så kommer man troligen alltid ha utsikt från minst ett lägenhetsfönster under arbetets fortlöpande.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 5,8 mkr per bokslutet 2018 och årliga intäkter uppgår till drygt 1,2 mkr, i kassan finns ca 500 tkr. Föreningen har goda lokalintäkter vid sidan av årsavgifterna, totalt över 200 tkr/år. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppskattas till cirka 3,300 kr, snittet i Enskede uppgår till 6.000 kr. D.v.s. hälften så mycket lån som genomsnittet i området. Föreningen tog ett större lån för att köpa loss en bostadsrättslokal som de nu hyr ut. I framtiden finns möjlighet till bostadskonvertering.

Avgifter

Aviserad höjning om 5 % från 2020, vilket motsvarar cirka 180 kr mer i månaden.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret, med ansvarsförsäkring för styrelsen.

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år, ett anlitat företag ombesörjer trappstädningen varje vecka.

Gemensamma utrymmen

Tvättstugan finns i källaren (Stora Gungans väg 8) och är utrustad med två nya tvättmaskiner, en torktumlare samt ett torkskåp. Det finns också cykelförråd, samtidigt som cyklar kan parkeras utomhus. Föreningens gårdsmiljö bjuder på en uteplats, tillgång till utemöblemang och en murad grill. Via trapphusen kan man nå vädringsbalkonger. Barnvagnar ställs enklast på gården.

Parkering

Föreningen har 4 st egna p-platser för 500 kr/mån. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Föreningen har fiber indraget, men inte till lägenheterna. Att dra in fiber till lägenheten kostar ca 6,000 kr och bekostas av medlemmen själv. Abonnemang bekostas också av medlemmen. Com Hem levererar både bredband och tv.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson november 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

1908 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad i Gamla Enskede. Här skulle människor kunna köpa sig ett litet hus med trädgård till samma pris som en lägenhet inne i staden kostade. Området präglas än idag av grönska och trädgårdar och i närheten finns många fina naturområden som Nytorpsgärde, Nackareservatet och det vackra världsarvet Skogskyrkogården. Vill du äta gott finns bland annat kreativa och välrenommerade Gamla Enskede Matbod, Robin Delselius bageri och Matateljén i närområdet. Sandsborgs tunnelbanestation ligger strax intill din nya adress och det tar bara tio minuter att cykla till Södermalm.