Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Svärdlångsvägen 62
  [Område] => ÅRSTA
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 54 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 990 kr/mån inkl. värme & vatten (+ obl. tillägg 195 kr/mån för bredband) )

Svärdlångsvägen 62

YTEFFEKTIV FUNKISTREA HÖGST UPP I HUSET MED BALKONG

TEXT: BERTHELS STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: OZOLLAPA

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Svärdlångsvägen 62
Område
ÅRSTA
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
54 kvm
föreningens information
Avgift
2 990 kr/mån inkl. värme & vatten (+ obl. tillägg 195 kr/mån för bredband)

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
2 400 kr/år
Total driftskostnad
4 800 kr/år
Drift räknat på
1 person

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Henning Orlando 1950

Värmeln 2 består av fem tidstypiska 50-talshus i tre våningar, som ligger i sicksack längs med Svärdlångsvägen och är sammanbyggda med loggior. Husen uppfördes 1950–1952 efter ritningar av Henning Orlando, som föddes i Frankrike som son till två cirkusartister och är mest känd för det 16 våningar höga Erlanderhuset i Marieberg där statsminister Tage Erlander bodde. Värmeln 2 inreddes med lägenheter om 2–6 rum och kök ¬och många av dem har sin charmiga originalkaraktär bevarad än idag.

FÖRENINGEN

BRF Värmeln

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Värmeln (org. nr 769607-9446) innehar fastigheten Stockholm Värmeln 2. De fem bostadshusen uppfördes 1952 och är belägna i Årsta. Föreningen upplåter 52 st lägenheter med bostadsrätt och 2 st lägenheter med hyresrätt samt 7 st lokaler. Huset värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2008.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom ett tomträttsavtal med Stockholms stad, omförhandlas 2021.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning tillhandahålls av Conzignus Hem och Fastighet AB, teknisk förvaltning sköts av Rubin Facilitetsservice AB inklusive snöröjning, trappstädning och markskötsel.

Renoveringar

2018 - Genomgång av brandskydd i fastigheten. Hålighet runt fastigheten åtgärdat. Ny asfaltering port 70. Nytt trädgårdsavtal, nytt försäkringsbolag.

2017 - OVK genomförd. Rensning av stuprör och tak, uppgradering av portsystemet.

2014 - Radonmätning, installation av frånluftsventiler samt rengöring av värme/kylsystem. Trapphusen renoverades även.

2011 - Renovering av fasaden, nya el-stammar, nya el-centraler med jordfelsbrytare i alla lägenheter. Nya entréportar, renovering av balkongplattor, installation av fiber. Bygge av två tvättstationer i tvättstugan.

2010 - Isolering av vinden.

1996 - V/A-stammar, förbättring av putsfasaderna samt målning. Fönster ljudisolerades, balkongerna renoverades och så även el-stigarna.

Kommande renoveringar:

Skorstenarna kommer att renoveras längre fram. Föreningen står för sotning, vilket sker vart 4:e år.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 15,8 mkr och årliga intäkter uppgår till drygt 2,8 mkr, i kassan finns drygt 1 mkr. Föreningen har kvar hyresrätter som kan utgöra goda ekonomiska tillgångar i framtiden. Av föreningens intäkter är cirka 300 tkr från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 4,600 kr, snittet i Årsta uppgår till 6.000 kr.

Avgifter

Eventuellt kan avgiftshöjning ske, även om styrelsen inte kan säga exakt när eller med hur många procent. Vid överlåtelse betalar köparen en liten avgift om 2,5 % av ett prisbasbelopp för föreningens handläggning. Att pantsätta lägenheten kostar 1 % av ett prisbasbelopp.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens försäkring finns via Protector Forsikring ASA.

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år, i övrigt sköter fastighetsförvaltare om trapphus och utemiljö inklusive snöröjning.

Tvättstuga

Tvättstugan finns i källaren mellan port 62 och 64 och är utrustad med fyra tvättmaskiner, två uppsättningar torktumlare och torkskåp samt en mangel.

Gemensamma utrymmen

I källaren finns också cykelrum och förvaring av barnvagnar. Man kan låna föreningslokalen vid tillkomster. Föreningen har även en lekplats i den fina gårdsmiljön

Parkering

Föreningen har inga egna p-platser, men Familjebostäder har en närbelägen p-plats där man kan ställa sig i kö enl. säljaren. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Föreningen har Bredbandsbolaget avseende bredband och internet samt telefoni och tv. Föreningen har fiber-anslutning. Varje medlem väljer sitt eget paket och kan välja en högre surfhastighet. Baspaketet ingår som ett tillägg över avgiften och ger en hastighet om 100 Mbit/s.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella dokument och kontakt med styrelsen i juli 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Årsta är en mycket trevlig stadsdel, som präglas av lummig grönska och äldre, charmiga hus. Här bor du strax intill knutpunkten Årstaberg, med utmärkta kommunikationer i form av pendeltåg, tvärbana och bussar. Du har även nära till trevliga grönområden, promenadstråk runt Årstaviken och ett flertal lekparker. Vid Sjöviksområdet, på en kvarts promenadavstånd, finns till exempel en spännande äventyrslekpark. I Årsta centrum, som stod klart 1953 som det första förortscentrumet i Sverige, hittar du allt från små butiker, gym, bibliotek, teater, Folkets Hus och restauranger. Missa inte heller den oslipade diamanten Märtas krog, en pizzeria med fullständiga rättigheter, bara ett par minuters gångväg från din nya adress.