Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Backvägen 9
  [Område] => Råsunda
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 79 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 089 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband, bas-tv )

Backvägen 9

HÖRNLÄGENHET FRÅN 1950-TALET MED ÖPPEN SPIS OCH BALKONG

TEXT: NYSTED STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Backvägen 9
Område
Råsunda
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
79 kvm
föreningens information
Avgift
4 089 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband, bas-tv

Allmänt om fastigheten

El
4 000 kr/år
Försäkring
2 800 kr/år
Total driftskostnad
6 800 kr/år
Drift räknat på
3 personer

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sture Frölén 1953

Lövdalen 1 på Backvägen 9 uppfördes år 1953 som ett av flera punkthus om sex våningar samt suterrängvåning. Den putsade fasaden är ovanligt välbevarad, med port, balkonger och fönster från byggnadsåret, vilket gör fastigheten till en värdig representant för de mer påkostade projekt som uppfördes vid denna tid. För ritningarna stod Sture Frölén, född 1907. En stilsäker arkitekt som efter avslutade studier vid Kungliga Tekniska högskolan och Kungliga Konsthögskolan framgångsrikt kom att rita ett stort antal bostadshus i Stockholm och närförort. Gemensamt för hans verk är den höga kvalitén, genomtänkta planlösningar och ett stort mått elegans. Så fick lägenheterna på Lövdalen 1 också en för sin tid påkostad inredning, med öppen spis och separat wc i anslutning till hallen. Husets entré är förlagd till gårdssidan och indragen från fasadlivet, i en nisch fodrad med marmor. Porten är av trä, omgiven av två stora glaspartier som släpper in rikligt med ljus. 1950-talets arkitektur präglades till en början av modernismen som fått sitt fäste under funktionalismen. De högre lamell- och punkthusen, fick då mestadels fasader av tålig puts, likt den vi ser på Lövdalen 1.

FÖRENINGEN

Brf Lövdalen 1

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Lövdalen 1 (org. nr 716419-1780) äger och förvaltar fastigheten Lövdalen 1, med ett flerbostadshus uppfört 1953 i Solna. Föreningen upplåter 28 st lägenheter med bostadsrätt, 1 st hyresrätt samt ett kontor. Uppvärmning via fjärrvärme.

Föreningens bildande

Föreningen bildades på 1980-talet.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom äganderätt och påverkas därför inte av tomträttsavgälder.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via Brain Accounting AB, teknisk fastighetsförvaltning i egen regi.

Renoveringar

2006 – Stambyte, elstambyte. 2013 – Ventilation, översyn och injustering. 2014 – Ombyggnad av takkupor. 2016 – Renovering av fönster. 2017 – Nedsänkning sopkärl. 2018 – Utvändig upprustning av entré och parkering, 4 st laddstolpar för elbilar. Cykelparkering och planteringar, stentrappa. Renovering av garagedörrar. Radonmätningar, under gränsvärdet.

Kommande renoveringar:

Inga större projekt.

Ekonomi

Föreningens långfristiga lån uppgår till ca 16,7 mkr, intäkterna uppgår till ca 1,7 mkr per år. I kassan finns ca 5 mkr. Skulderna per kvm bostadsyta uppgår till drygt 7,500 kr/kvm, vilket bara är något över genomsnittet för en bostadsrättsförening i Stockholm. Föreningen har en hyresrätt kvar vilket kan ses som en dold tillgång. Förutom en god kassa finns nästan 1 mkr i fondplaceringar.

Avgifter

Inga planerade ändringar av avgiften.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret.

Städning och städdagar

Två gemensamma städdagar per år. Trappstädning sköts av ett företag, så det slipper medlemmarna ta hand om. En ledamot i styrelsen sköter utomhusmiljön mot viss ersättning.

Gemensamma utrymmen

Tvättstugan finns på entréplan med 2 st tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel. I källaren finns gemensamma utrymmen för förvaring av cyklar. Lokal för föreningens möten finns vid entréplan och likaså förvaring av barnvagnar. Grillplats finns utomhus med gemensamma utomhusmöbler och förstås en grill.

Parkering

Föreningen har 6 st egna garage och 4 st laddplatser för elbilar (625 kr/mån). Boendeparkering i Solna kostar 400 kr/mån.

Bredband och TV

Bredband via Ownit vilket ingår i avgiften. Marksända tv-kanaler via Com Hem.

Kontroll

Ovanstående grundas på officiell information från föreningen insamlad i augusti 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Belägen intill Arenastaden, Friends Arena och Mall of Scandinavia med butiker, restauranger och nöjen, är Backvägen med omnejd ett populärt och expansivt område som har det mesta. Några hundra meter bort ligger Råstasjöns naturreservat med sjö, grönområden och fina promenadstråk. Även hantverksbageriet Bon pain med gott bröd och fina bakverk. Strax nedanför huset finns en stor välskött lekplats för familjens yngsta medlemmar. Det finns också en fotbollsplan på andra sidan vägen. Fem minuters promenad tar dig till Solna Station och pendeltåget, som i sin tur tar dig till T-centralen på ca 10 minuter. På ytterligare några minuters gångavstånd har du även tvär- och tunnelbana. En enkel vardag - precis som du vill ha den.