Type and press Enter.

Denna bostad är såld

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Lidköpingsvägen 37
Område
Hammarbyhöjden
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
50 m²
Avgift
3 439 kr inkl. värme, V/A och kabel-tv bas.

Allmänt om fastigheten

El
3 110 kr/år
Försäkring
2 400 kr/år
Total driftskostnad
5 510 kr/år
Beräknat antal pers
1

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: TURE HOLMQVIST, 1942

Brf Professorn består av sju trevåningshus som uppfördes under 1940-talets början av Riksbyggen. Föreningen hette då Stockholmshus nr 2 och var alltså Riksbyggens andra förening i Stockholm. Husen uppfördes troligen under åren 1942–1943 och arkitekt var Ture Holmqvist som ritade samtliga av Riksbyggens fyra första föreningar. Byggnaderna är alla klassiska smalhus som är fint inpassade i kuperad terräng. Huset på nummer 37 är putsat i en ljusrosa/aprikos kulör, och vissa hus är röda. I föreningen finns flera tillgångar för de boende, som två nyrenoverade tvättstugor (varav en i samma trappuppgång), en övernattningslägenhet/möteslokal, snickeri/hobbylokal, återvinningsrum, cykelrum med mera. Gårdarna är välskötta och ombonade med utemöbler och grill att låna.

FÖRENINGEN

Brf Professorn

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen Professorn består av 7 byggnader med 84 stycken lägenheter upplåtna med bostadsrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening och består av fastigheterna Professorn 5-11. Huset ritades 1942 av arkitekten Ture Holmqvist. Föreningen bildades 1942 och denna förening är Riksbyggens näst äldsta bostadsrättsförening!

Mark

Fastigheterna är upplåtna med tomträtt som löper till 2022-03-31.

Förvaltare

Förvaltningen sker av Riksbyggen.

Urval renoveringar

Takrenovering, 1986. El- och rörstambyte, 1993. Nya balkonger, 1994. Fjärrvärmeinstallation, 2006. Byte av värmeväxlare, 2009. Ny övernattningslägenhet, 2011. Tilläggsisolering samt fasad- och balkongrenovering, 2011. Nya portar och kodlås, 2013/14. Fiberinstallation, 2017. Stamspolning, 2018. Byte av horisontella stammar, 2019. Nya tvättstugor, 2019.

Kommande renoveringar

Det pågår renovering av tvättstugorna och det kommer då till ännu en tvättstuga i föreningen. Föreningen ska renovera eller byta ut alla fönster i föreningen, när detta kommer ske och ifall det blir renovering eller byte är inte bestämt ännu. Trapphusen ska målas om framöver men det är ännu inte beslutat när det kommer att ske.

Ekonomi

Föreningen har god ekonomi och har haft det i många år. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 8,3 Mkr, vilket ger cirka 2000 kr per kvm boyta. Snittet i området ligger på 6 500kr/kvm. Avgifterna höjdes 3% 2019-01-01. Det finns inga beslutade avgiftsändringar. Föreningen amorterar i nuläget ca 300 000 kronor per år.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens stadgar.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Protector försäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för städning av trapphus så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har två städdagar per år där medlemmarna deltar och där det bjuds på lunch och fika. Dessa dagar brukar vanligtvis vara i april och november.

Tvättstuga:

Det finns två tvättstugor i föreningen och snart tre stycken. Den större tvättstugan är belägen på Lidköpingsvägen 39. Tvättstugorna på nr 39 är utrustade med 3 tvättmaskiner, 1 grovtvättmaskin, centrifug, 2 torkskåp och en torktumlare. Det finns även ett separat torkrum. Samt den nya tvättstugan med utrustningen 3 tvättmaskiner, 3 torkskåp samt 2 torktumlare.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har gemensamma gårdar mellan byggnaderna. Det finns cykelförvaring i källaren i samtliga hus. Föreningen har även extra förråd till uthyrning. Det finns två stationer för hushållssopor samt ett återvinningsrum på Lidköpingsvägen 41. På Lidköpingsvägen 45 finns en hobby/snickerilokal med enklare verktyg samt verktyg och inventarier att låna ut. Det finns två tvättstugor i föreningen, den närmsta är belägen på Lidköpingsvägen 39. Det finns ett övernattningsrum med två bäddsoffor, pentry och toalett. Priset för lokalen är 200 kr/dygn eller 120 kr/kväll.

Parkering

Föreningen har 7 garageplatser, samtliga uthyrda och det är kö till platserna. Kostnad för parkering är 803-943 kr/månad. Gatuparkering gäller annars längst gatorna, så kallad "Boendeparkering". Avgiftsbelagt enligt

stadens tariff. För folkbokförd i stadsdelen kan tillstånd för boendeparkering ansökas

hos Stockholms stad.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme, V/A samt kabel-tv bas ingår i avgiften. Fiber och ComHem finns indraget i huset så medlemmar kan teckna valfritt abonnemang.

Förråd:

Till lägenheten hör två förråd. Ett större samt en mindre matkällare.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp (ca. 1 100 kr) debiteras av säljaren. Pantsättningsavgift 1% av prisbasbeloppet.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-08-21, föreningens hemsida, stadgar samt årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. www.brfprofessorn.se.

OMRÅDET

Hammarbyhöjden, som bebyggdes till största delen under 1930-talets senare hälft, fick smeknamnet ´Den vita staden´ på grund av den ljusa färgsättningen på husen. Det är ett kuperat och grönt område med många vackra fastigheter från tiden, byggda enligt tidens koncept ´hus i park´, dvs friliggande byggnader med grönska emellan. Många av husen byggdes som barnrikehus, dit det fanns krav på att endast familjer med minst tre barn fick flytta. Då var Hammarbyhöjden ett mycket tätbefolkat bostadsområde, något som sedan blev precis tvärt om cirka femtio år senare då alla barn flyttat hemifrån och endast de åldrade föräldrarna bodde kvar. Idag har en generationsväxling blåst nytt liv i stadsdelen. Det är ett aktivt område med stora friluftsområden lättillgängliga, Nackareservatet, Hammarbybacken, Nytorps gärde och flera utomhusgym bland annat, så har finns alla förutsättningar för ett liv nära naturen. Kärrtorp med kafeér och bio och Gamla Enskede med trevliga mat- och fikaställen är också trevliga begivenheter att ha i sitt närområde. När du i stället vill leva stadsliv kan du promenera till Söder på 30 minuter, eller ta tunnelbanan i fem minuter från Hammarbyhöjden, Blåsut eller Skärmarbrink.