Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Swedenborgsgatan 4A
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 25 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 950 kr/mån inklusive värme, vatten och bredband. )

Swedenborgsgatan 4A

BRÖDDOFT & MYLLRANDE FOLKLIV – MYSIG ETTA PÅ ÖNSKEADRESS

TEXT: MURÉN FOTO: OZOLLAPA STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Swedenborgsgatan 4A
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
1 rum
Area
25 kvm
föreningens information
Avgift
950 kr/mån inklusive värme, vatten och bredband.

Arkitekturen

Arkitekt: 1889 Stenhammar

Vattumannen 22 är en ståtlig tegelbyggnad i hörnet av Swedenborgsgatan och Wollmar Yxkullsgatan. Huset ritades 1889 av arkitekt Ernst Stenhammar. Han var bror till en av Sveriges största tonsättare Wilhelm Stenhammar. Till Ernst Stenhammars mer framstående verk hör till exempel Centralpalatset vid Tegelbacken, Wilhelmina Skoghs Villa Foresta på Lidingö och kontors- och butikshuset på Kungsgatan 5 från 1908–1910, som var det första hus i Stockholm som uppfördes med en renodlad skelettkonstruktion i armerad betong. 1939 genomfördes en omgripande om- och påbyggnad av Vattumannen 2 vilken ritades av Edvin Engström. Då ändrades till exempel lägenhetsplanerna totalt, butikslokalerna byggdes om, huset fick nya entrédörrar och en indragen kungsvåning byggdes på huset. I Brf Kastanjen SoHo finns 36 bostadsrätter, 2 hyresrätter och 3 lokaler. De boende har en gemensam tvättstuga med nya tvättmaskiner och torktumlare och lätt att få tider tack vare att de flesta i huset har egen tvättmaskin. Föreningen har en mysig innergård som håller på att renoveras, och dessutom en takterrass med tak och utemöbler, söderläge och utsikt över Söders takåsar, en magnifik plats att duka upp till middag på.

FÖRENINGEN

Brf Kastanjen Soho

Föreningen

Brf Kastanjen SoHo (org. 769615-6905) är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheten Vattumannen 22 år 2009. Föreningen består av ett gathus beläget på Swedenborgsgatan 4 A och 4 B, och omfattar 37 lägenheter med bostadsrätt, 1 lägenhet med hyresrätt samt 3 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med tomträtt.

Ekonomi

Föreningens lån enligt årsredovisningen 2021 ligger på 6 234 kr per kvm bostadsrättsarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC AB och den tekniska förvaltningen sköts av Cortea AB.

Bredband och kabel-tv

Föreningens leverantör av bredband och kabel-tv är Comhem. Obligatorisk avgift för bredband tillkommer om 150 kr per månad.

Juridisk person

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen. Delat ägande om minst 10 % accepteras om förvärvaren är bosatt i lägenheten.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, möblerad takterrass samt innergård med sittytor och förvaring av cyklar.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 208 kr (2,5% av gällande prisbasbelopp) samt en pantsättningsavgift på 483 kr (1% av gällande prisbasbelopp) som betalas av köparen.

Hiss

Hiss finns.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd om ca 12 kvm, delvis under snedtak.

Renoveringar i urval

2020 Energideklaration, radonmätning, dränering av innergård, omorganisation av soprum, 2019 Byggnation av balkonger mot innergård, injustering fjärrvärme, 2018 Lagning tak, 2014 Trapphusrenovering, 2012 Fasadrenovering gatuplan, 2011 Fasadrenovering gård, 2011 Nya maskiner tvättstuga, renovering hissmaskin och ny hissgrind, 2010 Stambyte

Planerade renoveringar

Inga större renoveringar planeras.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Inga bestämmelser om gemensamma städdagar finns.

Hemsida

www.brfkastanjensoho.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument, hemsida samt kontakt med styrelsen i september 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Under sommarhalvåret blir Swedenborgsgatan en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv. Här bor du till exempel nära trevliga ställen som Petrus, Drop Coffee, Johan & Nyström, Racamaca, Dryck, Bistro Süd och Morfar Ginko. Du bor precis vid Mariatorgets tunnelbana och endast tre minuter från pendeltågen vid Södra station. Oaser som Mariaberget, Monteliusvägen och Tantolunden finns också nära, och härligt är att kunna ta cykeln ner till vattnet för ett kvällsdopp.