Type and press Enter.

Hallandsgatan 24

Flexibel 1,5:a med 20-talscharm och hög wow-faktor

TEXT: NYSTED FOTO: OZOLLAPA STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hallandsgatan 24
Område
Södermalm
Våning
2 av 6, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
48 m²
föreningens information
Avgift
2 399 kr/mån inklusive värme och vatten.

Arkitekturen

Arkitekt: 1929 Wallby

Hallandsgatan 24/Brf Kniven 22 uppfördes under 1929 efter ritningar av arkitekten Anton Wallby. Född 1882 och utbildad vid Chalmers tekniska läroanstalt och Kungliga Akademien, kom Wallby att rita ett fyrtiotal byggnader i Stockholms innerstad, i såväl klassicistisk som funktionalistisk stil. I den slätputsade och välbevarade fastigheten på Hallandsgatan 24 samsas idag både bostadsrätter, hyreslägenheter och kommersiella lokaler.

FÖRENINGEN

Brf Hallandsgatan 24

Antal lägenheter och lokaler

Hallandsgatan 24 Bostadsrättsförening äger fastigheten Kniven 22 på Södermalm. Föreningen upplåter 28 lägenheter med bostadsrätt, 4 hyresrättslägenheter, 5 kommersiella lokaler samt en källarlokal med hyresrätt. Ännu en källarlokal finns vakant. Föreningen beskattas som en äkta förening.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen övertog fastigheten under hösten 2018.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjd tomträttsavgäld.

Renoveringar i urval

2019 - stamspolning.

2015-2018 - fläktbyte tak.

2016 - fasad- och fönsterrenovering. Renovering av en lokal.

2015 - OVK.

2012 - stamspolning.

2011 - ny värme-/undercentral.

2009-2011 - renovering av samtliga badrum med nya horisontella avloppsstammar, tätskikt, kakel och klinkers.

1985 - stambyte.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en trettioårig underhållsplan som är upprättad tillsammans med föreningens förvaltare. De första tio årens renoveringar/underhåll är avsatt pengar för. Under 2019 ska det undersökas om dränering mot gården behöver utföras. I övrigt inget större planerat.

Ekonomi

Föreningen förvärvade fastigheten under hösten 2018. Lånen amorteras löpande samt i samband med försäljningar av hyresrätter som kan ses som en dold tillgång. Tills dess genererar lägenheterna löpande intäkter i form av hyra. Föreningens lokaler genererar även de bra intäkter till föreningen, som redovisar positiva driftnetton.

Avgifter

I avgiften ingår värme och vatten. Någon förändring av avgiften finns inte beslutat.

Vid försäljning tas en överlåtelseavgift om 2,5 % av pbb ut av köparen. Vid belåning tas pantsättningsavgift ut om 1 % av pbb/pant.

Förråd

Ett källarförråd hör till lägenheten.

Gemensamma utrymmen

I byggnaden finns gemensam tvättstuga, barnvagnsrum, cykelförråd. En innergård mot Blekingetäppan är gemensam för de boende och rymmer bland annat matplats och cykelställ.

Bredband och tv

ComHem tillhandahåller tv och bredband. Fiber finns indraget i huset men inte ännu till respektive lägenhet.

Medlemskap

Delat ägande godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisning 2018. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Det här kvarteret förenar onekligen de bästa av världar, med gröna Rosenlundsparken utanför dörren och innerstadspuls runt husknuten, när och om du så önskar. Det är nära till Götgatans digra shoppingutbud såväl som bar, café- och restaurangliv på Medborgarplatsen och Mariatorget. Även perfekt utgångsläge för dig som gärna tar cykeln, med Årstavikens trevliga promenadstråk och motionsområden på betryggande avstånd. Kommunikationerna kan man förstås inte heller klaga på. Med buss utanför porten och gångavstånd till alla färdmedel, inklusive Stockholms Södra, är det smidigt att ta sig dit kosan styr.