Type and press Enter.

Körsbärsvägen 22

RENOVERINGSCHANS - VÄLPLANERAD LJUS TREA I KÖRSBÄRSHAGEN

FOTO: SPINNELL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Körsbärsvägen 22
Område
Östermalm
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
60 m²
föreningens information
Avgift
3 059 kr/mån inkl värme, VA

Arkitekturen

Arkitekt: NATANAEL KARLSSON 1936

1935 anslog riksdagen en särskild satsning för att få bukt på den bostadskris som rådde i landet och främst i de växande storstäderna. Staten satsade tio miljoner på att uppföra bostäder för mindre bemedlade barnrika familjer genom att bygga så kallade barnrikehus och till att subventionera hyran i dessa hus. För att få flytta in i två rum och kök på Körsbärsvägen och Stickelbärsvägen krävdes att man hade minst fyra barn. Jämfört med att bo trångt, mörkt och omodernt i någon av stadens äldre hus kom familjerna nu till ljusa och moderna bostäder med bekvämligheter som rinnande varmt och kallt vatten, badkar, toalett inomhus och sopnedkast. I grannhuset på Stickelbärsvägen har Stockholms stadsmuseum en visningslägenhet där man kan se hur en familj hade det vid denna tid. Huset på Körsbärsvägen 16-22 ritades av Natanael Karlsson, som får sägas vara en av branschens doldisar men bedrev både egen verksamhet och arbetade åt Stockholms stad. Idag huserar Brf Körsbärshagen i de tre barnrikehusen på Körsbärsvägen och Stickelbärsvägen. Här finns 73 bostadsrätter och 7 kvarvarande hyresrätter samt 3 lokaler, 2 lager och 4 hobbyrum. För närvarande pågår markanläggningsarbete inom föreningens område och andra upprustningar som till exempel byte av armaturer både interiört och exteriört. Den odlingsintresserade kan engagera sig i föreningens trädgårdsgrupp. Tre tvättstugor, en i varje hus, finns i föreningen, liksom cykel- och barnvagnsrum.

FÖRENINGEN

Brf Körsbärshagen

Allmänt om föreningen

Bostadsrättsföreningen registrerades den 18 januari 2002. Föreningen Körsbärshagen äger fastigheterna: Körsbäret 4, Körsbäret 3 och Klarbäret 6. Med fastighetsadresserna Körsbärsvägen 16-22 samt Stickelbärsvägen 2-10, 5, 7-9. Föreningen består av 73 bostadsrättslägenheter (3 516 kvm), 7 lägenheter med hyresrätt (358 kvm) samt 7 lokaler (193 kvm). Föreningen köpte fastigheten av Stockholmshem den 14 november 2012. Föreningen äger marken. Fastigheten är fullvärdesförsäkrad i Länsförsäkringar. Försäkringen inkluderar även bostadsrättstillägg för samtliga medlemmar.

Ekonomi

Under 2018 färdigställdes och såldes sex nya bostadsrättslägenheter som tidigare varit lokalyta. Pengarna användes till att amortera på föreningens lån som sjönk från 28,3 MSEK till 5 MSEK. Ett fantastiskt lyft för föreningens ekonomi alltså. Belåningsgraden är på mycket låga 1 422 kr/kvm/bostadsrättsyta, vilket är mycket lågt. Dessutom har föreningen ett flertal hyresrätter kvar och ytterligare lokaler som drar in pengar samt en välfylld kassa med över 3 MSEK i omsättningstillgångar. En förening med mycket god ekonomi alltså. Inga planerade avgiftsändringar.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns 3 tvättstugor (en i varje fastighet). Även barnvagnsrum och cykelrum finns i de olika fastigheterna.

Förråd

Till lägenheten hör ett förråd.

Renoveringar

1987 totalrenoverades fastigheten, nya stammar in för el, vatten och avlopp. 2013 Renovering och utvändig fönstermålning. 2014 Byte av nytt portlåssystem installerades. 2015 Fibernät indraget i fastigheten till samtliga lägenheter. 2018 Projektering av sex nya bostadsrätter påbörjades i februari.

Överlåtelseavgift

Betalas av köparen av bostadsrätten och pantsättningsavgift betalas av medlemmen. Överlåtelseavgiften är för närvarande ca 1100 kr (beräknas på basbeloppet) och pantsättningsavgiften ca 450 kr per lån.

Tv och bredband

ComHem och Fibernät (Alltele) med möjlighet att välja tv, bredband samt ip-telefoni.

OMRÅDET

Friluftsmöjligheterna är många och nära för boende på denna adress. Via en gångbro i Ruddammen når du snabbt till Lill-Jansskogen med löpvägar och spår för mtb-cykel. På vintern kan du åka skidor på Stadion eller skridsko på Östermalms IP. Till Hagaparken med promenad- och löpvägar och badmöjlighet/skridskois vid Brunnsviken är det också smidigt nära. Samtidigt rör du dig lika snabbt till mer urbana stadsdelar som till exempel knutpunkten Odenplan och Vasastans rika utbud av matställen. Ett trevligt ställe i det egna kvarteren är bageriet och caféet Bullar & Bröd. Till tunnelbanan och Roslagsbanan går du på ett par minuter och det är också mycket smidigt att nå de stora lederna med bil. På denna adress bor du också nära många skolor, såväl grundskolor som universitet.